Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.09.2019 03:25

Banská Štiavnica: ZMOS predstavil ďalšie inšpiratívne príklady dobrej praxe


Banská Štiavnica, ilustračná snímka (tasr)


Stretnutia žiakov štyroch miest svetového dedičstva, do ktorých sa zapájajú aj deti z Banskej Štiavnice, registrácia ochrannej známky na tradičnú pochúťku scískanice či realizácia oddychovo-relaxačnej zóny v okolí vodnej priehrady Ľadovo v Lučenci, to sú príklady dobrej praxe.


Sú to príklady, ktoré môžu byť podľa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) inšpiráciou aj pre ostatné slovenské samosprávy. 

Primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková na tlačovej konferencii priblížila, že cieľom projektu, do ktorého sa zapájajú školáci zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska, je dokázať v obyvateľoch vzbudiť hrdosť k miestu, kde žijú, a tiež povzbudiť ich k zodpovednému prístupu a jeho zveľaďovaniu. V rámci projektu podľa nej vznikla aj náučná publikácia, akýsi návod na to, ako nenáročným spôsobom doviesť deti k ochrane jedinečností, ktoré mestá svetového dedičstva majú. Podľa Babiakovej by chceli publikáciu v budúcnosti vydať, aby mohla slúžiť pre potreby žiakov.       

Mesto Lučenec už päť rokov postupne zveľaďuje oddychovo-relaxačnú zónu pri vodnej ploche Ľadovo. Zóna poskytuje vyžitie pre obyvateľov počas celého roka. Primátorka Lučenca Alexandra Pivková priblížila, že samospráva považuje za dôležitú aj udržateľnosť projektu a ďalšie plány na jej rozvoj. "V ďalšej etape sa tam snažíme v spolupráci s vodohospodármi realizovať možnosť kúpania sa. Vodohospodári investujú do opravy vodnej vane," dodala s tým, že územím by mal v budúcnosti viesť aj plánovaný cyklochodník, spájajúci Lučenec s Haličom.       

Kulinárskou lahôdkou Scískanice sa môže pochváliť obec Dubová. Jej starosta Ľudovít Ružička priblížil, že ide o slané zemiakové taštičky, ktoré sú tradičnou pochúťkou k vínu a kyslým polievkam v okolí dediny najmä počas vinobraní. "V roku 2008 sme si dali zaregistrovať ochrannú známku na tento produkt," podotkol. Na podporu propagácie tohto jedla začala obec organizovať v roku 2012 festival, v rámci ktorého súťažia rodinné družstvá v jeho príprave.       

Predseda ZMOS-u Branislav Tréger uviedol, že všetky tieto príklady sú dôkazom toho, akí sú ľudia v slovenských obciach a mestách šikovní. Ide podľa neho o užitočné, ale aj udržateľné príklady, ktoré môžu byť námetom aj pre ostatné samosprávy.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.03.2016
Oskar bez bariér 2015 – pozitívne príklady a nová inšpirácia
ZMOS vyhlásilo ďalší ročník tradičnej súťaže Oskar bez bariér. Doterajšie ročníky boli sprevádzané úspechmi miest a obcí, ktoré neboli len medzi laureátmi a ocenenými.
viac
17.07.2018
Eurofondy a vlastné financie najviac pomáhajú cezhraničnej spolupráci
Združenie miest a obcí Slovenska ukončilo prieskum zameraný na cezhraničný potenciál samospráv. Súčasťou reprezentatívnej vzorky boli mestá a obce situované do prostredia všetkých 36 prihraničných okresov.
viac
21.02.2019
ZMOS predstavuje úspešné riešenia samospráv, majú inšpirovať aj ďalších
Obec Nižná Polianka, ktorá prevádzkuje Dom smútku pre obyvateľov siedmich obcí, fitnescentrum, ktoré v obci Trenč nahradilo krčmu a mesto Vrbové, v ktorom za každé narodené dieťa vysadia nový strom.
viac
28.04.2020
Ďalšie príklady dobrej praxe sú z Hrabušíc, Medzian a Hankoviec
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje s predstavovaním príkladov dobrej praxe. Tentokrát sa sústredilo na výnimočnosť v troch obciach. A to Hrabušice, Medzany a Hankovce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %