Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
08.02.2017 12:42

B. Bystrica by mala byť okrem EMŠ 2017 aj jednotkou v transparentnosti


Námestie SNP v Banskej Bystrici.


Banská Bystrica by nemala byť v tomto roku iba Európskym mestom športu (EMŠ), ale i mestom transparentnosti a otvorenosti občanom.


Klub nezávislých poslancov v mestskom zastupiteľstve Banskobystrická alternatíva (BBA) chce počas roka presadiť niekoľko opatrení, ktoré by v hodnotení Transparency International Slovensko (TIS) posunuli túto samosprávu na prvé miesto. V diskusii na zastupiteľstve v utorok (7. 2.) to uviedol poslanec z klubu BBA Matej Bučko.      

"Banská Bystrica stagnuje v oblasti transparentnosti a otvorenosti. Odkedy začala TIS zverejňovať rebríčky samospráv, mesto sa pohybuje približne stále na tej istej úrovni a nezlepšuje sa. Dlhodobo získava nízke hodnotenia v oblasti personálnej politiky mestského úradu a v oblasti mestských podnikov a investícií," konštatoval Bučko s tým, že mnoho opatrení je pritom jednoduché zaviesť.      

"Veľké očakávania máme od novej webstránky mesta, ktorá by mala byť hotová tento rok. Dúfame, že po jej dokončení bude informačne bohatšia a občania si na nej nájdu prehľadné informácie o hospodárení mesta, konateľoch mestských spoločností, výberových konaniach na pozície v samospráve alebo materiály na zasadnutia mestských komisií," priblížil poslanec.      

Podľa BBA je dôležité, aby mestské spoločnosti spravodlivo prideľovali nájomné byty a mesto sprehľadnilo proces prideľovania miest v materských školách. Poslanci z BBA chcú navrhnúť zmeny aj v účasti verejnosti na zasadnutiach zastupiteľstva a zmeny v štruktúre Radničných novín, ktoré by mali byť predovšetkým objektívnym informačným servisom pre občana.      

"Veríme, že táto iniciatíva nájde podporu aj u vedenia mesta. V prípade, že sa podarí jednotlivé opatrenia presadiť, je šanca, že sa Banská Bystrica bude môcť hrdiť titulom najotvorenejšej samosprávy na Slovensku. Žijeme v časoch spochybňovania demokracie a toto by mohol byť krok k posilneniu dôvery verejnosti voči zastupiteľstvu, jeho poslancom, primátorovi a úradu," dodal Bučko.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2016
Dva nové portály radnice sú vianočným darčekom pre občanov
Dva nové špecializované portály, ktorých cieľom je zvýšiť transparentnosť a otvorenosť samosprávy, zavádza mesto Trnava ako vianočný darček pre svojich obyvateľov.
viac
01.10.2017
Najtransparentnejšou župou je Trenčianska
Podľa Transparency International Slovensko väčšina žúp pre vyššiu transparentnosť za posledné dva roky veľa nespravila.
viac
26.10.2017
Zástupcovia kraja a TIS diskutovali o hodnotení transparentnosti VÚC
Zástupcovia Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a Transparency International Slovensko (TIS) v stredu rokovali o hodnotiacich kritériách, ktoré určujú výsledok v rebríčku transparentnosti krajov.
viac
17.08.2020
Obyvatelia môžu kontrolovať poslancov svojich regiónov cez web kraja
To, ako sú aktívne poslanecké kluby v Zastupiteľstve Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), na koľkých hlasovaniach sa poslanci zúčastnili a ako hlasovali o jednotlivých bodoch programu, sa verejnosť môže dozvedieť na internetovej stránke kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %