Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
17.10.2017 11:15

Asociácia prednostov úradov miestnej samosprávy oslávi 25. výročie založenia


Ilustračná snímka z konferencie APÚMS.


Štvrťstoročnicu svojej činnosti oslávi asociácia na odbornej konferencii, ktorá sa s mottom Spoločne riešme aktuálne úlohy samosprávy uskutoční 18. až 20. októbra v Grand hoteli Permon v Podbanskom.


Asociácia prednostov úradov miestnej samosprávy si v týchto dňoch pripomína významné jubileum. Piateho augusta uplynulo totiž presne 25 rokov, čo Asociáciu prednostov úradov miestnej samosprávy zaregistrovali ako dobrovoľné a nezávislé občianske združenie.

Za toto obdobie má na svojom konte obrovský kus práce, aktívne pomáhala svojim členom, ale i ostatným prednostom na obecných a mestských úradoch predovšetkým v ich odbornom raste, odbornej príprave na zvládnutie náročných úloh vo verejnej správe v prospech jej kvalitného fungovania pre občanov. Vyprofilovala sa do podoby jednotnej profesijnej organizácie, ktorej hlavným cieľom je spoločne riešiť najmä otázky zákonného postavenia funkcie prednostov na mestských či obecných úradoch, byť partnerom ostatným združeniam a organizáciám pôsobiacim vo verejnej správe, ale najmä Združeniu miest a obcí Slovenska, Únii miest Slovenska, Asociácii komunálnych ekonónomov SR, Združeniu hlavných kontrolórov SR i ďalším.

APÚMS má za obdobie svojej existencie dlhodobé skúsenosti z oblasti medzinárodnej spolupráce. Je riadnym členom UDITE a ICMA. V poslednom období sa zameriava predovšetkým na spoluprácu s podobnými združeniami v zahraničí, ale najmä v susedných štátoch – Českej republike, Maďarsku i ďalších, ktoré sa nachádzajú v obdobnej etape vývoja ako Slovensko

Štvrťstoročnica je vhodnou príležitosťou k bilancovaniu, ale najmä k pohľadu do budúcnosti. Výkonný predseda asociácie Miroslav Vereš vidí základný prínos APÚMS v tom, že jej založením sa vytvoril priestor na výmenu skúseností a dobrých praxí v samospráve medzi prednostami mestských a obecných úradov. Podarilo sa tiež dosiahnuť základné ciele, ktorými sú nadviazanie kontaktov, spolupráce a budovanie partnerstiev s profesijnými organizáciami doma a v zahraničí. Vytvorením kancelárie asociácie s výkonným predsedom sa činnosť asociácie profesionalizovala, podarilo sa jej tiež dosiahnuť ekonomickú stabilitu vyplývajúcu zo získaných externých zdrojov jednak od partnerov APÚMS a tiež z úspešných projektov.

 

Výkonný predseda asociácie Miroslav Vereš.

 

Obrovským prínosom pre činnosť samosprávy je podľa M. Vereša opakovane realizovaný projekt manažérskeho vzdelávania prednostov úradov miestnej samosprávy.

„Dovolím si tvrdiť, že každé z podujatí, ktoré asociácia organizuje má pridanú hodnotu najmä v oblasti vzdelávania a zvyšovania odbornej úrovne našich členov. Kľúčovú úlohu pri získavaní nových poznatkov a prehlbovaní praktických zručností a odborných vedomostí má vzájomná výmena skúseností a dobrých praxí počas konania odborných seminárov, konferencií a tréningov manažérskeho vzdelávania prednostov,“ hovorí M. Vereš a dodáva, že všetky odborné konferencie, organizované asociáciou majú podtitul „Spoločne riešme aktuálne úlohy samosprávy“. „Tento slogan vystihuje fakt, že máme snahu pri zostavovaní odborných tém čo najviac načrieť do aktuálnych problémov a spoločne sa ich pokúšať riešiť. Existujú však aj problémy, ktoré sa nám ani po mnohých rokoch a pokusoch nepodarilo vyriešiť. Jeden z nich sa priamo týka prednostov mestských a obecných úradov a ich pracovnoprávneho postavenia. Veľmi by nám pomohlo, keby sme našli väčšie porozumenie a účinnejšiu podporu zo strany našich primátorov a starostov združených v ZMOS a ÚMS pri presadzovaní našich návrhov na zmenu tejto legislatívy.“

Viac v Obecných novinách č. 39-40/2017.

Autor: (r)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.03.2018
Spoločne riešme aktuálne úlohy samosprávy
Pod týmto ústredným heslom sa bude v dňoch 15. a 16. marca 2018 v Grand hoteli Permon v Podbanskom konať 26. snem APÚMS v SR a Odborná konferencia APÚMS v SR.
viac
14.01.2019
Tržnicu chcú obnoviť, mesto má plány aj na Skalke
Dokončenie rekonštrukcie Zechenterovej ulice, obnova mestskej tržnice pri parkovisku či postupné kroky na prípravu nových nájomných mestských bytov. Aj to sú plány, ktoré má v tomto roku kremnická samospráva.
viac
28.10.2020
Vďaka regulácii parkovania vzrástol Petržalke počet obyvateľov
V bratislavskej Petržalke vzrástol po 26 rokoch počet obyvateľov s trvalým pobytom. Dôvodom bolo minuloročné spustenie miestnej parkovacej politiky.
viac
08.10.2022
Jubilejná konferencia Asociácie prednostov úradov miestnej samosprávy v SR
Už po tridsiaty krát sa uskutočnila odborná konferencia Asociácie prednostov úradov miestnej samosprávy v SR. Pozvanie na ňu prijal aj predseda ZMOS a primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %