Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.07.2019 03:50

Archeopark v Hanušovciach nad Topľou - prázdniny v praveku


Ilustračná snímka (tripolitana)


Nová výstava Krajského múzea v Prešove Kamenní strážcovia mapuje najznámejšie a najväčšie hrady a hrádky regiónov Šariš a Zemplín.


Panelová prezentácia autorky Viery Kačmaríkovej je v kaštieli v Hanušovciach nad Topľou obohatená archeologickými nálezmi z vlastných výskumov múzea. Na svoje si prídu aj deti, na ktoré čakajú v archeoparku prázdniny v praveku.

Hrady na našom území postihol podľa archeologičky Ivany Lešičkovej neslávny osud. Prakticky všetky boli zničené na prelome 17. a 18. storočia počas protihabsburských povstaní.

„Boli postavené v pohnutých časoch stredoveku a slúžili najmä na ochranu ciest, ale aj na bezpečný úkryt pred nepriateľmi. V ich vlastníctve sa vystriedali viaceré známe šľachtické rody,“ vysvetľuje Ivana Lešičková, archeologička Krajského múzea v Prešove, organizačná jednotka Kaštieľ a Archeopark Hanušovce nad Topľou.

Dnes sú podľa nej hrady v dezolátnom stave. Vo väčšine prípadov z nich nájdeme už len ruiny.

„Našťastie sa okolo hradov formujú dobrovoľníci, ktorí ich opravujú. Na archeologickom výskume niekoľkých z nich sa podieľalo aj naše múzeum,“ hovorí Lešičková.

Tohoročné leto bude podľa jej slov bohaté na program aj pre tých najmenších. Každý štvrtok od 10. hod. do 14. hod. sú pre deti a ich rodičov pripravené v archeoparku tradičné Prázdniny v praveku.

„Na každé stretnutie sme si pripravili kreatívnu školu a tvorivú dielňu na inú tému. K dispozícii budú aj populárne remeselné činnosti ako tkanie, práca s hlinou či výroba šperkov,“ prezradila Lešičková.

Ako ďalej hovorí, hneď na úvod čaká na deti poučný výlet do histórie písania a nasledovať ho bude dobrodružstvo pri rinčaní zbraní, kde si budú môcť deti sami navrhnúť vlastnú zbroj.

„Deti sa môžu tešiť aj na maľovanie na keramiku, ktoré je súčasťou ľudovej kultúry Slovenska už po celé stáročia a posledný júlový týždeň si zaspomíname aj na staré predkresťanské božstvá a zahráme sa „božské pexeso,“ dodáva Lešičková.

Vstupné na Prázdniny v praveku je v cene poldňa klasického vstupného do múzea. Slávnostné otvorenie výstavy Kamenní strážcovia sa uskutočnilo dnes -  4. júla 2019 o 14. hod. Verejnosti bude prístupná do 25. októbra 2019 vo výstavnom priestore na poschodí kaštieľa v Hanušovciach nad Topľou.

Autor: (ts-tripolitana)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.05.2016
Starostov a primátorov v šarišskom regióne „tlačí“ najmä legislatíva
V obci Fintice sa stretli na svojom sneme členovia Regionálneho združenia miest a obcí RZMO Prešov – Šariš (RZMO Prešov – Šariš). Združenie miest a obcí na sneme zastupoval jeho výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány. Hosťami snemu boli poslanci Národnej rady SR Martin Fecko a Jozef Lukáč.
viac
20.06.2019
V Rákociho paláci objavíte kabinet kuriozít
Krajské múzeum v Prešove predstaví návštevníkom unikátny kabinet kuriozít. Na svoje si prídu najmä zberatelia raritných predmetov. Cieľom výstavy je prekvapiť diváka a zároveň mu ukázať artefakty, ktoré nebývajú bežne vystavené.
viac
26.06.2021
Na festival na Hrade Šariš mieri aj Muž so zajačími ušami
Tohtoročný program festivalu plného neobyčajných zážitkov pod holým nebom - Filmová noc na hrade (FNNH) otvorí obľúbené AUTOkino. Prvou festivalovou ochutnávkou bude film, z ktorého Vám odpadnú uši.
viac
29.06.2021
Prázdninové potulky s kronikárom
Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Šariš sa rozhodla v letnej turistickej sezóne 2021 priniesť návštevníkom Prešova obľúbenú aktivitu zameranú na tzv. “Living History”.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %