Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
30.09.2016 12:42

Amplión prinesie do mesta 40 programov na desiatich scénach


Pozvánka.


Banskú Štiavnicu čakajú tri dni plné divadelnej zábavy. S názvom Amplión sa tu dnes začína prvý festival kabaretných divadiel a pouličného umenia na Slovensku.


Zakladatelia festivalu, ktorými sú členovia Kremnického divadla v podzemí, ním chcú mesto obohatiť duchom sviežeho a neopozeraného umenia a formou zážitkovej interakcie umelcov a divákov inšpirovať k zdravému kritickému mysleniu a rozvoju občianskej spoločnosti.      

Otvorenie festivalu je naplánované dnes o 16. hodine. Krátko na to bude mať Kremnické divadlo v podzemí premiéru nového kabaretu Koza a kladivo o stave našej mysle. Večer ponúkne divákom retro kabaret Divadla Bolka Polívky či diskusný kabaret Michala Havrana.       

Ťahákom prvého ročníka je v sobotu (1. 10.) o 19. hodine Večer Milana Markoviča po 20 rokoch s klaviristom a skladateľom Petrom Breinerom. Trojdňový víkendový program tvoria najmä tri české kabaretné divadlá – Divadlo Bolka Polívku, BodyVoiceBand a Cabaret Calembour z Prahy - a dve poľské i maďarské pouličné divadlá.      

V rámci festivalu vystúpia dve energické kapely a odznejú dva šansónové koncerty. Prešovské národné divadlo zarezonuje autorskou komédiou pre mladých o veľkých ideáloch v malom meste Good Place to Die. Na starom zámku je pre divákov pripravený pouličný headliner festivalu – hudobno-divadelná púť z Francúzska Vtáčí muž a jeho Chimera orchestra.      

Na Festivale Amplión (30. 9. - 2. 10.) bude na desiatich scénach po celom meste počuť a vidieť 40 programov. Nový festival podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia, Stredoeurópska nadácia a Vyšehradský fond. Mesto Banská Štiavnica a Slovenské banské múzeum poskytli svoje interiéry a exteriéry.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.09.2016
Do Banskej Štiavnice prídu kabaretní a pouliční umelci z piatich štátov Európy
Koncom septembra prídu do Banskej Štiavnice kabaretní a pouliční umelci z piatich štátov Európy. V piatok 30. septembra sa tu totiž začne prvý festival kabaretných divadiel a pouličného umenia na Slovensku Amplión.
viac
08.11.2016
V Bratislave sa budú konať Dni Prahy
Bratislava ožije pražskou kultúrou. V dňoch od 10. novembra do 11. decembra 2016 sa budú v hlavnom meste SR Bratislave konať Dni Prahy.
viac
21.05.2018
Starý zámok opäť ožije remeslami a zábavou
Banská Štiavnica opäť ožije remeslami, zábavou a tradíciami. V dňoch 25. a 26. mája sa bude v Starom zámku konať 21. ročník Festivalu kumštu, remesla a zábavy, ktorý pre verejnosť pripravuje Slovenské banské múzeum a občianske združenie Iniciatíva za živé mesto.
viac
21.10.2020
Festival JAMA bude online, vystúpi aj umelá inteligencia
V Banskej Štiavnici a v Banskej Belej sa počas víkendu uskutoční festival intermediálneho umenia JAMA, ktorý si pripomenie pamiatku slovenského výtvarníka a muzikológa Milana Adamčiaka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %