Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
17.04.2019 12:50

Aký je prínos a v čom sú riziká nájomného bývania


Nájomné byty na J. G. Tajovského ulici v Trnave. Snímka, zdroj: http://www.trnava.sk


Podľa starostov a primátorov je potrebné podporovať výstavbu nájomných bytov. S tým sa však spája prínos aj riziká, čo Združenie miest a obcí Slovenska mapovalo v nedávnom prieskume.


Preto sa ZMOS pýtal starostov a primátorov na to, v čom vidia prínos nájomného bývania pre obce. Respondenti mali uviesť tri najvýznamnejšie pozitíva, ktoré nájomné bývanie má. Podľa 31, 5% respondentov je prínos v zvyšovaní počtu obyvateľov obce, ďalších 30, 3% ho vidí v ponuke cenovo dostupného bývania zraniteľným, ohrozený skupinám. Ďalších 19, 3% ako prínos nájomného bývania uviedlo zvyšovanie ekonomickej spotreby v samospráve z dôvodu prísunu obyvateľov. Prínos z hľadiska podpory ekonomickej mobility, teda pohodlnejšieho presunu ľudí za prácou je podľa 12, 3% opýtaných. Iný prínos uviedlo 1, 2% a nevedelo sa vyjadriť 5, 5% starostov a primátorov zaradených do prieskumu. Príchod obyvateľov, ktorí nemusia mať pozitívny vzťah k samospráve je pre 25, 9% opýtaných rizikom nájomného bývania. Príchod obyvateľov s prechodným pobytom, ktorí príjmy z trvalého pobytu patria inej samospráva je rizikom pre 22, 7%. Obava z investície do výstavby nájomných bytov o ktoré nemusia mať ľudia záujem je rizikom podľa 19, 8% starostov a primátorov odpovedajúcich v prieskume. Celkovo 22, 3% opýtaných si myslí, že rizikom výstavby nájomných bytov je fakt, že pôjde o investíciu do bytov, ktoré si vzhľadom na výšku nájmu záujemcovia nebudú môcť dovoliť. Iné riziko výstavby nájomných bytov uviedlo 3, 5% respondentov a 5, 8% sa k tejto otázke nedokázalo vyjadriť.

Výsledky prieskumu budú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa. Súčasťou formulovaných záverov z prieskumu bude aj tzv. druhotriedenie dát, aby sme poznali postoje starostov a primátorov podľa jednotlivých krajov a veľkostných kategórií obcí.

 

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2019
Nájomné bývanie je potrebné podporovať
Drvivá väčšina starostov a primátorov je presvedčená o potrebe podpory nájomného bývania. Aj to vyplýva z nedávneho prieskumu Združenie miest a obcí Slovenska.
viac
23.11.2019
Podpora nájomného bývania samosprávou – teória a prax
Združenie miest a obcí Slovenska, partner národného projektu Podpora kvality sociálneho dialógu, vás pozýva na seminár Podpora nájomného bývania samosprávou – teória a prax. Termín a miesto konania: 3. decembra 2019 (utorok), hotel Bešeňová, Bešeňová.
viac
27.05.2021
ZMOS spracoval newsletter k zmenám v podpore nájomného bývania
Združenie miest a obcí Slovenska vypracovalo newsletter, ktorý sa týka detailov v zmenách zameraných na podporu nájomného bývania.
viac
23.08.2021
Zákon o štátnom bývaní prináša prvky antisystémovosti
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo viaceré zásadné pripomienky k návrhu zákona o podpore štátneho nájomného bývania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %