Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
16.04.2018 08:45

Aktivisti žiadajú ministerku Ľ. Laššákovú o podporu regionálnej kultúry


V Martine predstavili výzvu Slovensko nie je len Bratislava. (zdroj: Viera Legerská)


Väčší záujem o kultúru v regiónoch požaduje od ministerky kultúry SR Ľ. Laššákovej petícia "Slovensko nie je len Bratislava", ktorú v pondelok predstavili členovia petičného výboru v Martine. Vyzývajú ju na okamžité riešenie problémov, ktoré trápia kultúru v regiónoch a žiadajú o stretnutie s ňou.


 "Cítim, že v regióne je tá situácia o niečo horšia ako v Bratislave. Týka sa to otázky financií," priblížila iniciátorka petície a rozhlasová moderátorka Eva Lacová s tým, že petíciu doposiaľ podpísalo viac ako sto ľudí. Medzi nimi aj herci Marek Geišberg či Lukáš Latinák.       

Iniciátori chcú, aby sa viac pozornosti venovalo financovaniu regionálnej kultúry. "Nepopierame, že štát podporuje kultúru prostredníctvom rôznych fondov, no stále je ich málo," dodala Lacová. Petičný výbor zatiaľ nemá pripravené riešenie problémov, podľa Lacovej všetko závisí od diskusie. Aktivista a spisovateľ Maroš Balog, ktorý je jedným zo signatárov výzvy, očakáva, že kvalita, ktorú umelci produkujú v Bratislave sa dostane viac aj do regiónov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.02.2017
Odborná komisia prehodnotila 612 žiadostí o kultúrne dotácie
Odborná hodnotiaca komisia Bratislavského samosprávneho kraja pre oblasť kultúry uzavrela včera hodnotenie dodaných žiadostí o dotáciu z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy na podporu kultúry. O podporu sa tak bude uchádzať 560 žiadostí, ktoré vyhoveli základným hodnotiacim kritériám.
viac
15.03.2017
Žilina opäť podporí aktivity občanov a občianskych združení
Mesto Žilina v tomto roku podporí aktivity občanov a občianskych združení, a to až vo výške 296 000 eur. Záujemcovia sa môžu uchádzať o finančnú podporu v oblastiach: kultúra, vzdelávanie, šport, sociálna a zdravotná oblasť a životné prostredie.
viac
13.07.2017
Zachovanie dedičstva Goralov podporí spoločný mikroprojekt s Poľskom
Zachovať a zveľadiť kultúrne dedičstvo poľsko-slovenských Goralov je cieľom spoločného mikroprojektu v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014-2020.
viac
28.08.2017
Ministerstvo zverejnilo prvú výzvu Fondu na podporu kultúry národnostných menšín
Fond na podporu kultúry národnostných menšín, ktorého vznik odsúhlasila NR SR na základe návrhu vládneho zákona v máji tohto roku, uverejnil prvú výzvu na registráciu organizácií národnostných menšín.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %