Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.04.2017 03:32

Ako sa postarať o pouličné mačky


Ilustračná sníma: (int).


Ferálne alebo pouličné mačky sú bežnou súčasťou koloritu miest a obcí. Spolunažívanie s nimi by sa malo riadiť pravidlami, o ktorých informovala Sloboda zvierat.


Podľa nich by ľudia nemali mačky vyháňať z prirodzených skrýš pri obydliach. Majú tam svoje miesto a zbavujú okolie škodcov. Ak ferálne mačky ľudia kŕmia, mali by sa snažiť zabezpečiť ich kastráciu. Odchyt, kastrácia a návrat mačiek do pôvodného prostredia zabránia ich premnožovaniu a krutej likvidácii mačiat.       

Bratislavčania môžu o odchyt a sterilizáciu mačiek v okolí bezplatne požiadať magistrát, pre ktorý túto službu vykonáva ekologická organizácia Sloboda zvierat. Majitelia by mali dať kastrovať aj svoje mačky, pokiaľ chodia pravidelne von. V obciach môžu občania požiadať miestny úrad o kastračný projekt.      

Pokiaľ ide o nález bezprizorných mačiatok (treba sa najprv presvedčiť, či matka nie je v okolí), chorých alebo zranených mačiek, obyvatelia Bratislavy by mali kontaktovať mestskú políciu. Sloboda zvierat následne zabezpečí ich odchyt a prijme zvieratá v bratislavskom útulku.       

Prípady krutého zabíjania mačiek, ako topenie či otrávenie, by ľudia nemali tolerovať. Sú trestné a mali by ich preto nahlasovať polícii. Ak by občania chceli o problematike informovať aj svoje okolie, Sloboda zvierat im poskytne letáky. Ľudia, ktorí majú záujem a možnosti, pomôžu mačke bez domova, ak si ju osvoja.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2016
Slovenská cestná spoločnosť ponúka pomoc mestám a obciam
Rýchly vedecko-technický rozvoj neobchádza ani oblasť cestného staviteľstva a cestného hospodárstva. Aj pre správcov miestnych komunikácií je čoraz náročnejšie sledovať napr. všetky nové materiály, technológie, postupy a metodiky na vykonávanie opráv a údržby komunikácií.
viac
04.10.2018
Samospráva plánuje zriadiť domov sociálnych služieb
Vybudovanie domova sociálnych služieb (DSS) je jedným z hlavných zámerov samosprávy obce Tuhár v okrese Lučenec do budúcnosti. Podľa slov starostu Petra Čemana je to síce na dedinu so zhruba 360 obyvateľmi relatívne odvážny projekt, v prípade úspechu však bude mať význam aj pre okolie.
viac
31.12.2020
Mesto vybudovalo karanténnu stanicu pre psov a mačky
Mesto Bánovce nad Bebravou vybudovalo areál pre odchytených túlavých alebo nechcených psov a mačky. Nová karanténna stanica sa nachádza pri priemyselnom parku Horné Naštice. Informovala o tom bánovská samospráva.
viac
28.06.2023
Mesto bude finančne podporovať kastračný program túlavých mačiek
Mesto Lučenec a občianske združenie (OZ) Túlavé labky sa dohodli na spolupráci pri podpore kastračného programu túlavých mačiek. Cieľom spolupráce je poskytnúť pouličným mačkám základné ošetrenie a predísť zvyšovaniu ich počtu na sídliskách. Informovala o tom hovorkyňa mesta Michaela Baboľová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %