Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
13.02.2017 05:25

Ako odpad vôbec netvoriť (alebo iba minimálne)


Množstvo zmesového odpadu je možné znížiť na minimum.


Pri správnom triedení komunálnych odpadov považujú odborníci za optimálne, keď domácnosť dlhodobo zbiera do zmesového koša minimum.


Známa environmentalistka Ivana Maleš, tvorkyňa niekoľkých koncepcií reformy odpadového hospodárstva na komunálnej úrovni a spoluzakladateľka Inštitútu cirkulárnej ekonomiky hovorí, že v ich trojčlennej domácnosti vyzbierajú iba 4 percentá zmesového odpadu a zvyšok vytriedia.

„Zlom nastal pred siedmimi rokmi, keď sme po presťahovaní sa do rodinného domu začali kompostovať,“ informuje v jednom z rozhovorov o tejto téme. „Triedila som aj predtým, ale až po kúpe kompostéra som nemusela vynášať takmer žiadnu zmes, pričom vedierko s bioodpadom bolo plné stále.“ Tiež dodáva, že dnes používa najmenší kôš na zmesi, ktorý vynáša do príslušného kontajnera raz za dva týždne. A ešte, že s vermikompostérom, rozkladajúcim bioodpad za pomoci dážďoviek, či s elektrickými kompostérmi, ktoré ho rozložia za 24 hodín, možno kompostovať aj v bytoch na sídliskách.

„Najlepšou cestou je vyhnúť sa odpadu,“ dopĺňa Silvia Nosálová, riaditeľka komunikácie a marketingu z OZV ENVI - PAK. „Teda nakupovať do prinesených tašiek z domu, do košíkov a nie do igelitových sáčkov, pripravených v obchodoch. Niektoré plasty sa rozkladajú až 400 rokov, preto treba uprednostňovať tovary – pokiaľ je to možné z hygienických dôvodov - bez plastových obalov alebo s ich minimom.“

Za zber, odvoz a spracovanie zmesových odpadov platia obce, teda obyvatelia, kým za vytriedený odpad organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV), zastupujúce výrobcov.

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.11.2016
Zástupcovia OZV založili koordinačné centrum pre obaly – KC OBALY
Zástupcovia organizácií zodpovednosti výrobcov (OZV) sa na podnet MŽP SR stretli pred dvomi týždňami, aby v súlade so zákonom o odpadoch založili koordinačné centrum KC OBALY.
viac
24.11.2016
Čo bude s obcami a mestami, ktorým OZV vypovedali zmluvy?
Ešte koncom septembra sa dve najväčšie organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI-PAK a NATUR-PACK (spolu vyše 92 percent na trhu OZV) rozhodli od januára 2017 vypovedať alebo neobnoviť zmluvy o ďalšej spolupráci s niektorými obcami a mestami.
viac
25.11.2016
Nadišiel už na Slovensku čas podzemných kontajnerov?
„Pri praktickom riešení problémov s odpadmi zaostáva Slovensko za Českom o približne 20 rokov,“ konštatuje riaditeľka Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI-PAK Hana Nováková.
viac
17.01.2017
Slovensko je s triedením odpadov na začiatku dlhej cesty
„Ľudia musia pochopiť zmysel triedenia odpadov a začať sami od seba,“ hovorí riaditeľka pre komunikáciu a marketing v a.s. ENVI - PAK Silvia Nosálová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %