Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
21.10.2016 01:20

Aj v roku 2017 by sa slovenskej ekonomike malo dariť


Odhad rastu HDP podľa VÚB vrátane vplyvu investície Jaguar Land Rover (% medziročne v stálych cenách). Snímka zdroj: (ŠÚSR, VÚB).


V roku 2017 by si slovenská ekonomika mala udržať pomerne silné tempo rastu. Pracovný trh by si mal pripísať ďalšie zlepšenie a podporiť domácu spotrebu a sektory na ňu naviazané, ako aj pozitívne vplývať na výnos dane z príjmu fyzických osôb a tým aj na daňové príjmy miest a obcí.


Krátky pohľad späť

Slovenská ekonomika si v prvom polroku 2016 pripísala rast o 3,6%, čo je rovnaké tempo rastu ako v priemere za rok minulý. V porovnaní s očakávaniami ekonomika prekvapila pozitívne, pretože vzhľadom na výrazné zníženie čerpania eurofondov – po rekordnom roku 2015 – a tým aj verejných investícií sa očakávalo skôr celkové spomalenie ekonomického rastu. Nad očakávania však zabrali investície súkromného sektora ako aj export tovarov do zahraničia. No hlavným prekvapením bolo oživenie spotreby domácností, ktorá si v druhom štvrťroku pripísala najrýchlejší medziročný rast za ostatným sedem rokov.

Vskutku, oživenie spotreby domácností až doteraz zaostávalo za očakávaniami, ktoré predpokladali, že s tým ako sa pracovný trh zlepšuje, tak domácnosti budú nielen schopnejšie ale aj ochotnejšie míňať. Až doteraz však domácnosti skôr dodatočný príjem odkladali do úspor, prípadne investícií do bývania ako do spotreby. Zlom, zdá sa, nastal až v tomto roku, kedy trh práce pokoril hneď niekoľko míľnikov:

1) počet pracovných miest v ekonomike prekonal predkrízové maximum;

2) počet nezamestnaných klesol na predkrízové úrovne; a 3) miera nezamestnanosti klesla na úroveň eurozóny, vôbec po prvý krát v histórii.

Lepší než očakávaný rast ekonomiky a pracovného trhu ako aj zlepšenie v efektívnosti výberu daní sa prejavil aj do hospodárenia verejnej správy. Tá si v minulom roku polepšila na daňových a odvodových príjmoch oproti oficiálnym očakávaniam o takmer šesť percent, respektíve 1,3 miliardy eur a lepší ako očakávaný daňový výnos si zrejme zaknihuje aj v aktuálnom roku. Podľa návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2017-19, by v roku 2016 mali byť daňové a odvodové príjmy verejnej správy vyššie o 406 miliónov eur ako v schválenom rozpočte na tento rok.

Čo nás čaká v roku 2017?

Aj v nadchádzajúcom roku by si slovenská ekonomika mala udržať pomerne slušné tempo rastu, okolo 3,5%. Očakávame, že k rastu prispeje tak domáci ako aj zahraničný dopyt. V rámci domáceho dopytu by ťahúňom mal byť predovšetkým súkromný sektor. Vzrásť by mali investície podnikov, najmä v automobilovom priemysle a energetike. Kľúčovým je nabehnutie investície Jaguar Land Rover, ktorá má potenciál zvýšiť výkonnosť ekonomiky Slovenska do roku 2020 celkovo až o 2,5 percenta (viď graf). Očakávame však aj pokračovanie svižnej výstavby nehnuteľností, bytov a domov s tým ako rastie dopyt obyvateľstva po bývaní – vďaka poklesu úrokových sadzieb na historické minimá a širokej dostupnosti úverov na bývanie. Zároveň očakávame, že bude pokračovať aj oživenie spotreby domácností, ktorá bude podporená ďalším rastom pracovných miest a poklesom nezamestnanosti – aj keď zrejme už nie takými výraznými ako tomu bolo v tomto a minulom roku, pretože sa blížime k situácii, kedy podnikom začínajú chýbať kvalifikovaní pracovníci, najmä vo výrobných odvetviach.

Čítajte v Obecných novinách č. 42-42/2016 na str. 5.

Autor: (Zdenko ŠTEFANIDES, hlavný ekonóm VÚB Banky)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2017
Pre samosprávu je dôležitá podpora miestnej ekonomiky
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa v ostatnom období sústredilo na nástroje podporujúce lokálnu hospodársku politiku a teda miestnu ekonomiku.
viac
26.06.2020
Mesto Myjava pristúpilo k viacerým ekonomickým opatreniam
Mesto Myjava pristúpilo k viacerým ekonomickým opatreniam, aby eliminovalo následky spôsobené opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu.
viac
06.10.2020
ZMOS spracoval newsletter k PPP v samospráve
Združenie miest a obcí Slovenska sa v rámci analytickej štúdie venovanej alternatívnemu financovaniu municipálneho rozvoja zameralo na rôzne formy získania financií pre mestá a obce.
viac
04.11.2021
ZMOS analyzuje miestne dane a poplatky
Združenie miest a obcí Slovenska spracováva ďalšiu, pre samosprávu mimoriadne užitočnú analýzu. Pripravovaná analýza sa sústredí na miestne dane a poplatky ako nástroj na skvalitnenie života obyvateľov miest a obcí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %