Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
15.02.2017 01:54

Aj tento rok ožije Lido novou architektúrou


Pohľad na kolonádový most z Lida.


Po roku sa vrátia na piešťanský ostrov Lido na Váhu mladí tvorcovia, aby originálnym mobiliárom vytvorili lepšie podmienky na oddych návštevníkov v prírodnom prostredí.


Priestor dostanú architektky z občianskeho združenia Woven, ktoré majú skúsenosti s realizáciami z dreva a dočasnou architektúrou v prírode.      

Neznámy im nie je ani priestor Lida, jeden zo svojich študentských architektonických workshopov 1:1 usporiadali v spolupráci s o.z. Centrum architektúry vlani práve tam.       

"Lido si záujem zaslúži. Namiesto typizovaných prvkov chceme do tohto verejného priestoru vstúpiť autorským dizajnom. Naše návrhy budú alternatívou k estetike paliet a kmeňov opracovaných motorovou pílou," uviedla architektka a organizátorka projektu Tvoríme Lido Lívia Gažová. Projekt ponúka podľa nej profesionálny zásah do prostredia, koncepčný návrh architekta, ktorý dobrovoľníci môžu financovať a svojpomocne skonštruovať. Konečné návrhy budú zohľadňovať súčasný stav priestoru, prírodný charakter Lida, previazanosť s mestom, ako aj potenciál a historický odkaz oblasti. "Návrh môže byť mólom, ležadlom, slnečníkom, prístreškom, miestom pre rybára, zaujímavým ohniskom, skokanským mostíkom, chodníkom, lavičkou, posedom, útulňou, hravým objektom či saunou," informovala Gažová.       

Prvé plánovacie stretnutie s verejnosťou na túto tému sa uskutoční 2. marca. Aktivisti, architekti, dobrovoľníci, starí aj mladí občania Piešťan tak majú možnosť stať sa súčasťou návrhu aj realizácie. Podnety z diskusie pretavia architektky do predbežného konceptu priestorového rozloženia. Prezentovať ho budú na verejnom stretnutí v Piešťanoch za prítomnosti odborníkov a kritikov. Návrhy by mali byť pripravené začiatkom leta, vznikne aj niekoľko prototypov. Ostatné návrhy objektov neostanú len na papieri, ale budú k dispozícii dobrovoľníkom, ktorých zastrešuje OZ Pro Civitate – Spoločne pre Piešťany. Tí ich na Lide budú realizovať postupne, podľa svojich finančných možností.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2016
Investora na novú plaváreň hľadá mesto aj inzerátmi v novinách
Mesto Zvolen hľadá investora na výstavbu novej plavárne prostredníctvom inzerátov v tlači. Magistrát si takto chce okrem iného zmapovať záujem investorov o takúto stavbu.
viac
04.01.2017
Výzva na podporu športu a mládeže stále otvorená
Výzva na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácií z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy  na podporu športu a mládeže pre rok 2017, je stále otvorená. Žiadatelia si tak ešte stále môžu podať žiadosť a prihlásiť sa o dotáciu do 11. januára 2017.
viac
29.06.2020
Mesto Senica vypísalo výzvu na realizáciu cyklotrasy
Mesto Senica vyhlásilo výzvu na predkladanie ponúk na realizáciu projektu Cyklodopravné trasy Senica - I. etapa, ktorej celková predpokladaná hodnota je vo výške 1 205 744,08 eura. Vyplýva to z informácií zverejnených vo vestníku Úradu pre verejné obstarávania (ÚVO).
viac
30.06.2022
Zoo hľadá peniaze na projekty, pomôcť môže aj verejnosť
ZOO Bratislava potrebuje pomoc s financovaním projektov. Začala preto spoluprácu s občianskym združením Priatelia ZOO, vďaka ktorej sa bude môcť na projektoch formou kampaní zúčastňovať aj verejnosť. Informovala o tom Alexandra Ritterová z bratislavskej zoo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %