Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
17.04.2018 11:20

Aj pre letné sedenia platia pravidlá


Ilustračná snímka


Po zimnom období sa na verejných priestranstvách postupne inštalujú sezónne letné sedenia. O ich prevádzke rozhodujú mestá a obce, ktoré prihliadajú na viaceré faktory.


Samosprávy schvaľujú podmienky na prevádzku letných exteriérových sedení. Nesúvisí to len s daňou za užívanie verejného priestranstva, ale aj architektonickým vzhľadom blízkeho okolia. Pri schvaľovaní žiadostí o prevádzku letných sedení sa tiež prihliada na to, aby takáto sezónna prevádzka neprekážala užívaniu územia, peších zón, chodníkov, pohybu chodcov, zásobovaniu, čisteniu verejných priestranstiev a tiež odvozu odpadu.

Podmienky prevádzky upravujú mestá a obce v príslušnom všeobecne záväznom nariadení, ktoré upravuje podmienky umiestňovania, povoľovania a prevádzky letných terás a celoročných terás na svojom území. Skúsenosti z minulosti viedli mnohé samosprávy k tomu, aby daň za užívanie verejného priestranstva bola prevádzkovateľmi dočasných prevádzok uhradená vopred.

Pojem letná terasa označuje sezónne externé rozšírenie plochy zariadenia reštauračného, pohostinského alebo cukrárenského charakteru zriadeného pred stálymi prevádzkami, a to buď na verejných priestranstvách, alebo na verejne prístupných miestach.

V tejto súvislosti je dôležité pripomenúť, že mestá a obce plnia určité úlohy aj na úseku ochrany spotrebiteľa a určujú pravidlá času predaja v obchode a času prevádzky služieb. Pri vydávaní súhlasného stanoviska s prevádzkou letnej terasy preto berú do úvahy dodržiavanie nočného pokoja.

Prevádzkovanie letných sedení veľakrát ponúka aj brigády pre mladých ľudí, ktorí si takto môžu popri štúdiu privyrobiť a zároveň získať odbornú prax i zručnosti.

 

 

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník rady expertov


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.04.2020
Zastupiteľstvá obcí i krajov budú môcť rokovať aj cez videokonferencie
Obecné i krajské zastupiteľstvá budú môcť zasadať počas krízovej situácie aj prostredníctvom videokonferencie. Vo výnimočných prípadoch budú môcť zastupiteľstvá obcí hlasovať formou per rollam.
viac
10.10.2020
Zmeny v rozpočtových pravidlách územnej samosprávy
MF SR zverejnilo prehľad zmien z rozpočtovej oblasti vyplývajúcich zo zákona č. 264/2020 Z. z., ktorým sa dopĺňa zákon č. 67/2020 Z. z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej ľudskej nákazlivej choroby COVID-19.
viac
17.12.2020
Gröhling predstavil plán návratu detí do škôl
Návrat detí do škôl po 11. januári 2021 sa bude riadiť podľa stupňa COVID automatu.
viac
23.07.2022
Komunálne voľby 2022
ZMOS priniesol na jednom mieste potrebné a užitočné informácie v súvislosti s voľbami do orgánov samosprávy obcí a voľbami do orgánov samosprávnych krajov. Uskutočnia sa 29. októbra 2022.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %