Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
08.08.2018 11:00

Á. Ravasz: Zistenia nového Atlasu rómskych komunít očakávame vo februári 2019


Ilustračná snímka, zdroj MV SR.


Aktuálny detailný prehľad o stave rómskej menšiny v SR by odborná i laická verejnosť mala mať k dispozícii na začiatku budúceho roka. V súvislosti s prípravou nového Atlasu rómskych komunít o tom informoval splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz.


      Podobne ako v prípade predchádzajúceho dokumentu z roku 2013, aj v tomto prípade bude terénne zisťovanie a analýzu zozbieraných dát realizovať Inštitút pre výskum práce a rodiny (IVPR), príspevková organizácia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. "Zmluva s IVPR bola podpísaná v máji 2018. Prvé dotazníky by mali byť rozposlané obciam v týchto dňoch, predpokladám, že publikované výsledky by mali byť vo februári, resp. na začiatku roka 2019, s tým, že interne by sme ich mali mať k dispozícii koncom tohto roka," informoval vládny splnomocnenec.             

Avizoval, že v budúcnosti by mal byť prieskum, ako pramenná databáza pre analýzu situácie Rómov na Slovensku a podklad pre prijímanie opatrení, aktualizovaný pravidelne v päťročnej periodicite.       

Prvý Atlas rómskych komunít zrealizovali v roku 2004, druhý priniesol dáta mapujúce situáciu z roku 2013. Dokument sa týkal nielen počtu Rómov podľa jednotlivých krajov, okresov a obcí, ale aj hodnotenia kvality životných podmienok v lokalitách, ktoré obývajú.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2017
Vidiek má svoju cenu
Keď sa pozrieme na súčasnú situáciu na vidieku, z hľadiska prieskumov a perspektívy, musíme konštatovať, že vidiek má svoju cenu. Je atraktívny a rastie.
viac
05.08.2019
Ábel Ravasz: Otvárame verejnú konzultáciu nového Atlasu rómskych komunít
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity pripravuje tretie vydanie Atlasu rómskych komunít, ktorého cieľom je priniesť nové zistenia o kvalite života Rómov na Slovensku.
viac
04.09.2019
Ábel Ravasz predstavil nový Atlas rómskych komunít. Trendy sú pozitívne.
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity predstavil tretie vydanie Atlasu rómskych komunít. Vďaka ním poznáme najpresnejšie údaje o koncentrácii rómskeho obyvateľstva v rámci Slovenska a základné údaje o kvalite ich života.
viac
01.02.2021
Odborníci z PSK doplnili do máp údaje z obcí s rómskou populáciou
Terénny zber dát v šiestich obciach Prešovského samosprávneho kraja (PSK) s rómskou populáciou upozornil odborníkov na viaceré dôležité zistenia, ktoré sa týkajú aj tamojších obydlí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %