Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
23.09.2018 09:05

Z bývalej krčmy je multifunkčné komunitné centrum


Nevyužitú a zanedbanú budovu v Parchovanoch (okr. Trebišov) obec s podporou eurofondov pretvorila v multifunkčné komunitné centrum. FOTO TASR - Roman Hanc


Nevyužitú a zanedbanú budovu v Parchovanoch (okres Trebišov) obec s podporou eurofondov pretvorila na multifunkčné komunitné centrum.


Slúžiť bude pre marginalizovanú rómsku komunitu na budovanie spoločenských, pracovných a hygienických návykov, ako aj pracovných zručností, ale aj pre ďalších obyvateľov obce. Slávnostné otvorenie centra bude v októbri.       

Zrekonštruovaná jednoposchodová budova stojí na Lipovej ulici v tzv. časti Vajdačka blízko rímskokatolíckeho kostola. "Objekt bol postavený ešte v roku 1928 a odvtedy slúžil na rôzne účely, naposledy ako pohostinstvo a obchod. V posledných desiatich až 12 rokoch chátral, a tak sme sa rozhodli, že ho zrekonštruujeme na multifunkčnú budovu a vybudujeme komunitné centrum," uviedol pre TASR starosta Parchovian Juraj Guzej. Obec uspela vo výzve ministerstva vnútra, projekt s nákladmi zhruba 220.000 eur spolufinancovalo na úrovni piatich percent.         

Podľa starostu sa v centre budú organizovať napríklad prednášky v rámci osvety a vzdelávania, a to v oblasti sociálnej, zdravotníckej či bezpečnostnej. "Budeme sem pozývať odborníkov z rôznych inštitúcií, ako je polícia či prokuratúra, ale aj psychológov či lekárov," povedal Guzej. Jednou z oblastí, kde takáto osveta môže pomôcť, je prevencia pred otehotnením u ešte maloletých rómskych dievčat.       

V súčasnosti sa dokončuje zariadenie komunitného centra. Jeho súčasťou je aj vonkajšie fitnes či posilňovňa s prístrojmi pre fyzické cvičenia. "Počítam, že objekt slávnostne otvoríme medzi 1. až 15. októbrom," dodal starosta.       

Parchovany majú zhruba 400 rómskych obyvateľov, z celkového počtu v obci je to zhruba pätina, z nich väčšina žije v rómskej osade. Spolunažívanie v obci je podľa starostu veľmi dobré. Konštatoval, že trestná činnosť za uplynulé roky je prakticky na nulovej úrovni. Z opatrení na podporu bezpečnosti spomenul rekonštrukciu osvetlenia, zavedenie kamerového systému i pôsobenie občianskej poriadkovej služby.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2017
MV SR zverejnilo dátum uzavretia 4. hodnotiaceho kola výziev na materské školy
Výzvy na výstavbu, rekonštrukciu a prestavbu materských škôl boli vyhlásené v januári 2016 v rámci Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ), ktorého časť spravuje Ministerstvo vnútra SR. Štvrté hodnotiace kolo bude mať uzávierku 14. júla 2017.
viac
19.02.2020
Podpora komunitných a nízkoprahových centier z eurofondov pokračuje
Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky spustila v poradí už druhý národný projekt zameraný na rozvoj a podporu komunitných, nízkoprahových centier, ako i nízkoprahovej sociálnej služby pre deti a rodinu.
viac
03.03.2020
Mesto vybuduje vďaka eurofondom nové komunitné centrum
V podtatranskom mestečku Spišská Belá začnú čoskoro s výstavbou komunitného centra. Zámer schválili tamojší poslanci ešte v máji 2018.
viac
31.03.2020
Nevyužívaný objekt obec prestavia na komunitné centrum
V Senohrade v okrese Krupina prestavajú staršiu obecnú budovu na komunitné centrum. Projekt sa má realizovať vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje. Výška poskytnutého príspevku je 237 123 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %