Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
26.01.2019 12:15

Zákon o hazarde dáva samospráve dôležité rozhodovacie právomoci


Ilustračna snímka, zdroj: LMS


ZMOS v súvislosti s prerokovaním zákona o hazarde zdôrazňuje, že nová legislatíva dáva samosprávam dôležité rozhodovacie právomoci na jeho reguláciu a tak posilňuje vplyv miest a obci vo vzťahu k tejto oblasti.


„Nový zákon oproti súčasnosti navrhuje rozšíriť možnosti na jeho regulovanie aj pre mestá a obce, a zároveň obmedzovať aj prevádzkovanie herní. Naše pripomienky boli pri jeho tvorbe zohľadnené a myslíme si, že samosprávy získajú dostatočné rozhodovacie právo,“ myslí si predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora.

Podľa názoru ZMOS je posilnenie nástrojov na regulovanie hazardu najmä vo výherných herniach v novom zákone pre mestá a obce vyjadrené tým, že obce môžu vo svojich nariadeniach okrem štátnych sviatkov zatvoriť tieto prevádzky na ďalších 12 dní v roku a pritom nové herne nesmú vznikať 200 metrov od existujúcich. Zákonom sa zároveň zvyšuje minimálny počet prístrojov v herni z 12 na 15, čím sa vytvára tlak na znižovanie počtu súčasne povolených herní, obmedzuje sa  ich prevádzka v nočných a ranných hodinách od tretej hodiny rannej do desiatej hodiny. Za krok vpred považuje ZMOS aj zmeny pri povoľovaní tzv. kvízomatov, ktoré po novom musia byť povoľované tak ako výherné prístroje.  

Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s prerokovaním zákona o hazarde pripomína, že hazard nemožno vnímať jednostranne, ale v širších súvislostiach. Rozhodnutie samospráv pri regulácii herní je ich legitímnou a v mnohých prípadoch aj oprávnenou reakciou na situácie, ktoré v mestách a obciach vznikajú.

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.02.2017
Jozef Turčány: Hazard treba vnímať v širších súvislostiach
Zákaz hazardu najskôr pôsobil ako občianska téma, na ktorú svojimi vlastnými skúsenosťami reagovali niektoré samosprávy. V praxi je nový zákon o hazarde, a teda aj nové pravidlá. Viac o tejto téme priblížil v rozhovore výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Turčány.
viac
14.10.2020
Opäť je možné elektronické rokovanie zastupiteľstiev
Združenie miest a obcí Slovenska koncom marca predložilo návrh novely zákona o obecnom zriadení na rozšírenie možností rokovania zastupiteľstiev.
viac
22.05.2021
ZMOS: Potrebujeme rýchlu novelu existujúceho stavebného zákona, nie nový
Pripravovaný nový stavebný zákon považuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) za zle načasovaný. Problém má aj s jeho obsahom. Viac ako 89 percent starostov a primátorov v združení je za to, že stavebné konanie a územné rozhodovanie by malo byť naďalej originálnou kompetenciou.
viac
30.11.2021
ZMOS sa obrátil na hlavu štátu aj generálneho prokurátora
Združenie miest a obcí Slovenska koncom minulého týždňa principiálne odmietlo spornú poslaneckú novelu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorá zo samospráv vytvára bezmocného sponzora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %