Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.07.2017 01:22

XXV. Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov


Snímka zdroj: (trencinregion.sk).


Veľká Javorina poslednú júlovú nedeľu privíta účastníkov každoročného stretnutia Čechov a Slovákov.


 

Najvyšší vrch Bielych Karpát – Veľká Javorina – je historicky pamätným miestom stretávania sa bratov Čechov a Slovákov. Slovenskí a českí študenti sa tu na spoločných výletoch stretávali už v 19. storočí. Hoci v našej histórii existujú obdobia, počas ktorých boli stretnutia na tomto vrchu zakázané s hrozbou prísnych trestov, táto tradícia nevymrela. Jej novodobá podoba avšak pod pôvodným názvom Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov na Veľkej Javorine bola obnovená v roku 1990, keď na tomto vrchu vyrástol symbolický Pamätník česko-moravsko-slovenskej vzájomnosti. Dominanta Bielych Karpát sa teda aj tento rok stane dejiskom 25. ročníka slávností bratstva dvoch národov, ktoré sú navždy prepojené.

Už túto nedeľu 30. júla 2017 o 9. hodine sú všetci srdečne pozvaní. Za Trenčiansky samosprávny kraj, ktorý je tradičným spoluorganizátorom a podporovateľom podujatia, sa verejnosti prihovorí jeho župan Jaroslav Baška.

Program slávností prinesie pestrú paletu hudobných vystúpení na dvoch pódiách. Postupne sa predstavia sólisti, folklórne súbory či skupiny rôznych žánrov. Podujatie sa uskutoční pod záštitou Juhomoravského kraja, Trenčianskeho samosprávneho kraja a Zlínskeho kraja v spolupráci s Trenčianskym osvetovým strediskom v Trenčíne, Klubom kultury Uherské Hradiště a ďalšími.

 

Autor: (tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.08.2016
Bratské národy sa opäť stretli na najvyššom vrchu Bielych Karpát
Pripomenutie si dlhoročného spolunažívanie dvoch bratských národov a nadviazanie na viac ako 160-ročné tradície, ktoré založili Hurban, Hodža a Štúr, sú hlavným cieľom dnešného 24. ročníka Slávností bratstva Čechov a Slovákov na Veľkej Javorine.
viac
04.05.2017
Zemplínska heligónka
Mesto Michalovce, MsKS Michalovce, Dom Matice slovenskej v Michalovciach, Zemplínske osvetové stredisko v Michalovciach a Zemplínski heligonkári Vás pozývajú na 4. ročník nesúťažnej prehliadky heligonkárov - ZEMPLÍNSKA HELIGÓNKA.
viac
12.05.2017
Siedmy ročník Birell BikeFestu 2017 klope na dvere
Posledný májový víkend bude už tradične v bikeparku Kálnica patriť najväčšiemu bicyklovému festivalu na Slovensku.
viac
26.07.2019
Na Veľkej Javorine sa opäť zídu Česi a Slováci a pripomenú si spoločnú minulosť
Na najvyššom vrchu Bielych Karpát - Veľkej Javorine, sa opäť zídu Slováci, Česi a Moravania, aby si pripomenuli spoločnú minulosť. Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov sa tradične uskutočnia poslednú júlovú nedeľu (28. 7.), informoval o tom Ľubomír Miklánek, tlačový hovorca podujatia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %