Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.11.2018 03:55

X. fórum Vidieckeho parlamentu Slovenska v Nitre


Ilustračná snímka


Témami bola spoločná poľnohospodárska politika, ekológia na vidieku, potreby mladých ľudí z vidieka vo formovaní regionálnej, národnej a európskej mládežníckej politiky a pracovné príležitosti zvyšujúce kvalitu života na vidieku.


Rokovanie s účastníkmi X. fóra OZ Vidiecky parlament na Slovensku sa uskutočnilo v nitrianskom Angroinštitúte 26. a 27. októbra. V rámci fóra sa konala konferencia k projektu Vidiecka mládež v regióne, zameraného na naplnenie cieľov operačného programu Efektívna verejná správa, ktorého riadiacim orgánom je Ministerstvo vnútra SR a je podporený z Európskeho sociálneho fondu. Projekt má za cieľ zapojiť najmä mladých ľudí, aby participovali vo verejných politikách, stratégiách na miestnej aj regionálnej úrovni v záujme zlepšovania kvality vidieckeho života a informovanosti širokej verejnosti o rozhodovacích procesoch v témach, ktoré sa ich bytostne týkajú.

Vidiecky parlament na Slovensku sa už dlhé roky snaží zvyšovať kvalitu života na vidieku. Podporuje snahy aktívnych občanov, ktorí chcú po sebe zanechať niečo dobré pre budúce generácie. Fórum OZ VIPA v rámci svojich aktivít v Nitre sformulovalo potreby slovenského vidieka na najbližšie dva roky. Prispeli k tomu mladí ľudia zo stredných a vysokých škôl z Nitry, zástupcovia ministerstiev, Združenia miest a obcí Slovenska,, mimovládnych organizácií, občianskych združení, neziskových organizácií, miestnych akčných skupín, farmárov, mikroregiónov a samosprávy.

V odborných skupinách sa rokovalo o konkrétnych problémoch vidieka a ich možných riešeniach. Riešili sa témy v štyroch skupinách:

1. spoločná poľnohospodárska politika,

2. ekológia na vidieku,

3. potreby mladých ľudí z vidieka pre tvorbu regionálnej, národnej a európskej mládežníckej politiky,

4. pracovné príležitosti zvyšujúce kvalitu života na vidieku.

Výstupy z pracovných skupín boli posunuté ďalej na príslušné ministerstvá a vyššie územné celky s cieľom zlepšiť súčasný stav v legislatíve.

Z diskusie účastníkov skupiny o spoločnej poľnohospodárskej politike vyplynula potreba zmeniť nesystémové riadenie agrosektora, vypracovať a plniť Strategický plán rozvoja vidieka a poľnohospodárstva.

V pracovnej skupine s témou Ekológia na vidieku vyplynuli ako hlavné priority a problémy na riešenie nedostatočná ochrana poľnohospodárskej pôdy a vody ako aj ich znečisťovanie, zánik maloblokového hospodárenia ako aj odchod ľudí z vidieka, s čím súvisia aj témy ďalších diskusných skupín.

Výstupmi z rokovania skupiny pre tvorbu mládežníckych politík je najmä podpora zvýšenia záujmu mladých o vidiek zlepšením dostupnosti služieb a posilnením možností duálneho vzdelávania. Pre zvýšenie kvality života na vidieku rozšírením pracovných príležitostí vyplynula potreba posilniť postavenie škôl a duálneho vzdelávania vo vzťahu k vidieku, podporiť agroturizmus a zlepšiť podmienky odbytu domácich produktov nielen na domácom trhu.

V rámci X. fóra OZ VIPA predstavila Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) aj putovnú výstavu súťaže Dedina roka. Účastníci fóra si na nej mohli pozrieť jednotlivé obce, ktoré v roku 2017 získali ocenenia. Predstavili sa aj líderky, ktoré vyhodnotilo OZ VIPA za rok 2018 v súťaži Vidiecka žena roka a predviedli ukážky svojho umenia, svojím umom a šikovnosťou sa prezentovali aj seniorky z Nitry. Večerný program spríjemnila skupina Mrchane a Mrchaňky.

Celkovo možno povedať, že X. fórum OZ VIPA bolo veľmi úspešné a určilo sa množstvo bodov pre zlepšenie života na vidieku ako aj pre posilnenie postavenia vidieka v našej krajine na najbližšie dva roky.

 

Autor: Mgr. Mária Čuchtová, starostka obce Miklušovce


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2019
Nitra chce zreálniť vstupné na športoviská, viaceré poplatky sa zvýšia
Nitrianska radnica mení svoju cenovú politiku pri prevádzkovaní a prenájme športovísk. Jej cieľom je získať viac peňazí, ktoré bude môcť využiť na prevádzkovanie a modernizáciu športových areálov či letného kúpaliska.
viac
03.09.2020
Gladiátori a Plagiátori. Akademická verzus politická prospechárska pragmatickosť
Po nežnej revolúcii väčšina slušných obyčajných a stranícky neorganizovaných občanov naivne verila, že Slovenský parlament sa stane arénou súboja nebojácnych rímskych gladiátorov, ktorí nebudú bojovať len za svoju česť a slobodu ale aj za slobodu a lepší život svojich spoluobčanov - voličov.
viac
02.03.2021
Odmietame vývoj, v ktorom sa slovenský vidiek postupne stáva skanzenom!
Slovenská lesnícka komora so znepokojením pozoruje sociálne dopady uplatňovania novely zákona o ochrane prírody a krajiny na vidiecke obyvateľstvo najmä v horských a podhorských oblastiach Slovenska.
viac
13.01.2022
Podpora vidieka je hlavne o území a komunitách
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo viacero zásadných pripomienok k návrhu budúcej Spoločnej poľnohospodárskej politiky. V pondelok na tripartite upozornilo na viaceré problémy a následne žiadalo ich vyriešenie v medzirezortnom pripomienkovom konaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %