Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.07.2019 11:25

Vzniká historický dokument o oživotvorení Matice slovenskej


Logo Matice slovenskej


Najstaršia národná, kultúrna a vedecká ustanovizeň Slovákov sa pripravuje na oslávenie stého výročia obnovenia svojej činnosti z roku 1919. Takzvané oživotvorenie Matice slovenskej si pripomenie podujatiami v rôznych častiach Slovenska, ale aj krátkym historickým dokumentom.


 Súčasťou dokumentu bude hraná scénka ochotníkov z Divadelného odboru MS a Mladej Matice. „Scenár približuje udalosti pred 5. augustom 1919, keď sa uskutočnilo slávnostné valné zhromaždenie, ktoré oficiálne obnovilo činnosť Matice slovenskej. Z vtedajšej staršej generácie v ňom vystupujú Jozef Škultéty, doživotný správca Matice, Pavol Országh Hviezdoslav, jej čestný predseda, Ján Vanovič, člen jej výboru, a napokon mladý Štefan Krčméry ako neskorší matičný tajomník," uviedol tajomník Divadelného odboru MS a autor scenára divadelnej scénky Peter Vrlík.

 „Dejiny Matice slovenskej boli vždy úzko spojené s osobnosťami, ktoré hýbali slovenskými dejinami. V roku 1919 zostalo z pôvodného matičného členstva pred jej zrušením v roku 1875 len 33 členov. Spolok sa však dokázal pozviechať a v medzivojnovom období zažil jedno z najúspešnejších období, keď svoju činnosť naplno rozvinul. Vznikli prvé miestne odbory, ktoré sa stali kultúrno-osvetovým hýbadlom v regiónoch. V roku 1926 bola postavená nová budova, v ktorej ustanovizeň sídli s prestávkou dodnes,“ ozrejmil riaditeľ Archívu MS Pavol Madura, ktorý predstaví archívne dokumenty z oživotvorenia a ktorý je autorom prvej ucelenej monografie o sídelnej budove Matice slovenskej.

Autor: (MS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.06.2018
Pred 50 rokmi Slovenská národná rada schválila zákon o Matici
Oživenie pôsobenia Matice Slovenskej a obnova jej členskej základne. Takéto dôsledky mal priniesť Zákon SNR z 27. júna 1968(č. 97/Zb), ktorým sa legalizovala nová koncepcia Matice Slovenskej(MS) a ktorý pred 50 rokmi Slovenská národná rada (SNR) jednomyseľne schválila.
viac
07.06.2019
Matice slovanských národov sa zhodli na intenzívnejšej spolupráci
Matice a inštitúcie slovanských národov zintenzívnia spoluprácu a dialóg v duchu matičných, kresťanských a tradičných hodnôt.
viac
03.06.2020
Zmena modelu financovania Matice slovenskej má viesť k vyššej hospodárnosti
Prehodnotenie financovania Matice slovenskej (MS) vychádza zo zámeru v programovom vyhlásení vlády zvýšiť efektivitu a hospodárnosť kultúrnych inštitúcií a týka sa zmeny modelu financovania, nie zrušenia inštitúcie samotnej.
viac
23.10.2023
Predseda ZMOS Jozef Božik na slávnostnom sneme Matice slovenskej
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a primátor mesta Partizánske Jozef Božik sa zúčastnil na slávnostnom sneme Matice slovenskej, ktorá si pripomína 160. výročie založenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %