Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
20.07.2019 11:25

Vzniká historický dokument o oživotvorení Matice slovenskej


Logo Matice slovenskej


Najstaršia národná, kultúrna a vedecká ustanovizeň Slovákov sa pripravuje na oslávenie stého výročia obnovenia svojej činnosti z roku 1919. Takzvané oživotvorenie Matice slovenskej si pripomenie podujatiami v rôznych častiach Slovenska, ale aj krátkym historickým dokumentom.


 Súčasťou dokumentu bude hraná scénka ochotníkov z Divadelného odboru MS a Mladej Matice. „Scenár približuje udalosti pred 5. augustom 1919, keď sa uskutočnilo slávnostné valné zhromaždenie, ktoré oficiálne obnovilo činnosť Matice slovenskej. Z vtedajšej staršej generácie v ňom vystupujú Jozef Škultéty, doživotný správca Matice, Pavol Országh Hviezdoslav, jej čestný predseda, Ján Vanovič, člen jej výboru, a napokon mladý Štefan Krčméry ako neskorší matičný tajomník," uviedol tajomník Divadelného odboru MS a autor scenára divadelnej scénky Peter Vrlík.

 „Dejiny Matice slovenskej boli vždy úzko spojené s osobnosťami, ktoré hýbali slovenskými dejinami. V roku 1919 zostalo z pôvodného matičného členstva pred jej zrušením v roku 1875 len 33 členov. Spolok sa však dokázal pozviechať a v medzivojnovom období zažil jedno z najúspešnejších období, keď svoju činnosť naplno rozvinul. Vznikli prvé miestne odbory, ktoré sa stali kultúrno-osvetovým hýbadlom v regiónoch. V roku 1926 bola postavená nová budova, v ktorej ustanovizeň sídli s prestávkou dodnes,“ ozrejmil riaditeľ Archívu MS Pavol Madura, ktorý predstaví archívne dokumenty z oživotvorenia a ktorý je autorom prvej ucelenej monografie o sídelnej budove Matice slovenskej.

Autor: (MS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2016
Prázdniny bez nudy
V utorok 16. augusta sa na diakovskej Colnici uskutočnil už siedmy ročník obľúbeného podujatia Prázdniny bez nudy, ktorého organizátormi sú Miestny odbor Matice slovenskej v Diakovej a Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK.
viac
15.09.2018
Matica Slovenská vystaví svadobné kroje slovenského folklóru
Matica slovenská (MS) predstaví svadobné kroje zo svojej šatnice na výstave s názvom "Čo to za veselie", inšpirovanej svadobnou ľudovou piesňou s rovnomenným názvom.
viac
29.05.2019
Matice a inštitúcie slovanských národov sa zídu na štvrtom kongrese
Štvrtý kongres matíc a inštitúcií slovanských národov sa uskutoční od 4. do 7. júna v Martine. Matica slovenská privíta zahraničné delegácie vedcov v Turčianskej galérii, v prvej a druhej matičnej budove. Informovala o tom hovorkyňa Matice slovenskej Veronika Matušková.
viac
14.05.2021
Matica slovenská vydala Najkrajšie slovenské povesti
Vydavateľstvo Matice slovenskej prináša na knižný trh novinku Najkrajšie slovenské povesti. Publikácia vzdáva poctu velikánom slovenskej povesťovej tvorby Pavlovi Dobšinskému, Jozefovi Cígerovi Hronskému a Márii Ďuríčkovej.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %