Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
18.09.2017 10:53

V meste obnovujú historickú Košickú bránu


Košická brána. Snímka zdroj: (panoramio.com).


V Levoči začali s rekonštrukciou historickej Košickej brány, ktorá bola súčasťou mestského opevnenia na začiatku 14. storočia. Ako priblížil viceprimátor Levoče Jozef Cvoliga, v súvislosti s rekonštrukciou historickej pamiatky je na časti Košickej ulice uzatvorená doprava.


Obmedzenia sa týkajú aj mestskej hromadnej dopravy. Práce by mali podľa slov samosprávy potrvať do konca októbra.     

"Košická brána bola naposledy rekonštruovaná v rokoch 1982-1983, medzitým sa robili už len povrchové nátery. Brána je veľmi frekventovaná, nakoľko popod ňu vedie hlavný prejazd na Námestie Majstra Pavla," uviedol Cvoliga. Podľa jeho slov ju začala postupne ničiť soľ, ktorá sa používa pri zimnej údržbe miestnych komunikácií, ale aj voda. "Výskumom sme zistili, že podložie a pivničné priestory už nezodpovedajú aktuálnej situácii," priblížil viceprimátor.       

"V budúcom roku chceme hľadať ďalšie zdroje, aby sme mohli dofinancovať jej kompletnú rekonštrukciu," povedal Cvoliga. Mesto získalo na obnovu historickej pamiatky 245 000 eur zo zdrojov Ministerstva financií SR. Brána by mala byť po úprave spolu s prechodom pre autá a pre peších nasvietená.       

Do konca októbra platí na Košickej ulici úplná uzávera miestnej komunikácie. Z tohto dôvodu dôjde aj k obmedzeniam v mestskej hromadnej doprave, pričom bude dočasne zrušená autobusová zastávka na Košickej ulici. "Cestujúca verejnosť bude môcť využiť náhradnú autobusovú zastávku na Námestí Majstra Pavla pri meštianskom dome číslo 62. Obchádzková trasa je vedená po štátnej ceste I/18 a miestnych komunikáciách na Vysokej a Novej ulici," uvádza sa na internetovej stránke mesta Levoča.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2020
Mesto rokuje o termíne ukončenia rekonštrukcie karloveskej radiály
Mesto Bratislava aktuálne rokuje so zhotoviteľom stavby o termíne ukončenia rekonštrukcie Karlovesko-dúbravskej električkovej radiály. Potvrdila to hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová s tým, že v najbližších dňoch poskytne magistrát bližšie informácie.
viac
12.11.2020
Mlynské nivy otvoria od pondelka pre osobnú aj verejnú dopravu
V Bratislave od pondelka (16. 11.) otvoria po rozsiahlej rekonštrukcii ulicu Mlynské nivy. Oznámil to primátor hlavného mesta Matúš Vallo a pre TASR potvrdil aj developer HB Reavis. Dopravný podnik Bratislava (DPB) upozorňuje, že po otvorení ulice sa upravia trasy viacerých liniek MHD.
viac
10.06.2021
Práce na moste v Iliaši pokročili, čoskoro sa začnú dopravné obmedzenia
Projekt výstavby nového mosta do mestskej časti Iliaš je v plnom prúde. Aktuálne sa stavebné práce zameriavajú na nevyhnutnú preložku prívodu elektrickej energie.
viac
16.08.2023
V meste sa bude konať trh i festival, treba sa pripraviť na obmedzenia
V historickom centre Levoče sa v najbližších dňoch bude konať kultúrny festival i Karpatský remeselný trh, z tohto dôvodu budú i dopravné obmedzenia. Informovala o tom radnica na sociálnej sieti s tým, že budú platiť od štvrtka 17. augusta od 15. hodiny až do nedele 20. augusta ráno.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %