Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
13.04.2019 10:10

V Ondavke opäť nikto nekandiduje,začne sa proces jej pričlenenia k susedom


Ondavka, ilustračná snímka zdroj: ahojbardejov.sk


Malá obec Ondavka v okrese Bardejov ostáva dlhodobo bez starostu aj miestnych poslancov. Ani v sobotňajších doplňovacích voľbách o tieto funkcie v zadlženej obci nikto neprejavil záujem.


"Nebol zaregistrovaný žiadny kandidát na starostu ani na poslanca, čiže po voľbách sa začína proces podľa novely zákona o obecnom zriadení a pôjde o zlúčenie obcí," povedal pre TASR prednosta Okresného úradu v Bardejove Miroslav Bujda.       

Novelou zákona o obecnom zriadení z apríla minulého roka sa zaviedla možnosť pričlenenia nefunkčnej obce. V prípade, že obec ani po dvoch po sebe nasledujúcich voľbách nemá zastupiteľstvo alebo starostu, vláda ju môže nariadením pričleniť k susediacej obci v tom istom okrese, ak s tým susediaca obec súhlasí. Pričlenenie Ondavky pripadá do úvahy k obci Becherov alebo Vyšná Polianka.

Jednou z obci, kde sa v sobotu konajú doplňovacie komunálne voľby, sú Petkovce v okrese Vranov nad Topľou. Občania si tam opätovne volia starostu, keďže v minuloročných novembrových voľbách dosiahli najvyšší počet hlasov naraz dvaja kandidáti. Obaja kandidujú aj tentoraz.       

"Očakávame, že účasť voličov sa nám zvýši popoludní alebo aj vo večerných hodinách, keď budú mať za sebou pracovné povinnosti," uviedla pre TASR predsedníčka miestnej volebnej komisie Mária Tkáčová.       

Okrem Petkoviec si starostu alebo miestnych poslancov v sobotu volia v Prešovskom kraji aj v obciach Ruská Poruba, Majere, Turany nad Ondavou, Jurkova Voľa, Girovce, Petkovce a Piskorovce. V Košickom kraji si starostu vyberajú v obci Nižné Nemecké a chýbajúcich poslancov v obciach Perín-Chym, Slanská Huta, Hrhov, Stratená a Vojkovce.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2018
Komunálne voľby nebudú v piatich obciach, nikto v nich nekandiduje
Novembrové komunálne voľby sa v piatich obciach neuskutočnia. Ide o obce Dubno, Girovce, Jurkova Voľa, Michalková a Ondavka. Nebudú si tam voliť starostu ani poslancov do zastupiteľstva.
viac
24.02.2019
Ondavka môže byť po doplňujúcich voľbách pričlenená k inej obci
Obec Ondavka v okrese Bardejov má dlhodobo problém obsadiť post starostu a obecných poslancov. Pokiaľ si jej obyvatelia nezvolia nové vedenie ani vo voľbách 13. apríla, môže dôjsť k jej pričleneniu k inej obci.
viac
24.02.2019
Štyridsať slovenských obcí si 13. apríla zopakuje voľby starostov a poslancov
Osemnásť slovenských obcí si má 13. apríla zopakovať voľby starostov, v šiestich z nich majú vyberať aj obecných poslancov. Iba poslancov majú voliť v ďalších 22 obciach.
viac
30.08.2019
Ondavka sa pravdepodobne pričlení k druhej obci po parlamentných voľbách
Ministerstvo vnútra predpokladá, že k pričleneniu obce Ondavka v okrese Bardejov dôjde až po najbližších parlamentných voľbách, ktoré majú byť na budúci rok. Pričleniť by sa mala buď k obci Becherov, alebo Vyšná Polianka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %