Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.03.2019 01:50

V školách BBSK začala plánovaná modernizácia učební a vybavenia


Stredná odborná škola – Szakközépiskola Tornaľa


Dohromady 12 stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja zmodernizuje svoje učebne a budovy spolu za vyše 7 miliónov eur. Na prvých školách aktuálne prebiehajú rekonštrukčné práce.


 Dvanásť stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja sa dočká modernizácie a skvalitnenia odbornej výučby vďaka financiám z projektu IROP a spolufinancovaniu Úradu BBSK. Školy v kraji dohromady z eurofondovej výzvy získali 7,37 milióna eur, kraj prispeje v rámci 5 percentného spolufinancovania sumou 368 753 eur.

 Prvé školy, na ktorých sa renovácia priestorov či vybavenia učební už realizuje, sú Stredná odborná škola Želovce, Stredná odborná škola – Szakközépiskola Tornaľa a Stredná odborná škola technická Zvolen.

Budúci záhradníci a poľnohospodári zrekonštruujú školu a dostanú nové mechanizmy

Stredná odborná škola Želovce pri Veľkom Krtíši 70 rokov vzdeláva budúcich záhradníkov, poľnohospodárov či aranžérov. Zo svojej produkcie popri výučbe predáva škola počas sezóny priesady rastlín, zeleniny či ovocných stromov.

Vo výzve na skvalitnenie odbornej výučby z projektu IROP sa Stredná odborná škola Želovce úspešne uchádzala o 440 278 eur na komplexnú rekonštrukciu priestorov, kde budú vytvorené dielenské priestory na praktické vyučovanie s poľnohospodárskou technikou, nové poľnohospodárske stroje, náves a dopravné prostriedky, ktoré umožňujú prepravu strojov, minirýpadlo na sadovnícke úpravy v rôznych terénoch, včelnicu s kompletným vybavením aj počítačovú učebňu. „Toto všetko by malo prispieť k tomu, aby sa odborný výcvik dostal na modernejšiu úroveň vo všetkých oblastiach záhradníctva,“ povedala Andrea Bánovská, riaditeľka školy a dodala, že tento eurofondový projekt je pre školu veľmi zásadný, pretože kvalitná výbava pomôže propagácii školy.

„Poľnohospodárstvo má na Slovensku v súčasnosti zlý obraz. Treba si uvedomiť, že práve pôda je to, čo nás kedysi živilo a môže živiť. S využitím moderných spôsobov pre ľudí, ktorí majú vzťah k pôde, môže byť poľnohospodárstvo dodnes povolaním,“ povedal predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter. Podľa Luntera je dôležité, aby sa u nás pestovali produkty s pridanou hodnotou ako sú ovocie a zelenina, ktoré majú u nás tradíciu a nielen monokultúry. Je potrebné tiež uľahčiť prístup mladých farmárov k prenájmu pôdy.

V Tornali vymieňali okná po 80 rokoch

Na výmenu okien, znižovanie stropov vo vybraných miestnostiach, vchodovú fasádu, rekonštrukciu štyroch učební vrátane vybavenia a zariadení či osem pracovísk pre kadernícku učebňu získala Stredná odborná škola – Szakközépiskola Tornaľa 201 380 eur.

Tornaľskú strednú odbornú školu v súčasnosti navštevuje 270 žiakov. Majú možnosť vyučiť sa za kaderníkov alebo predavačov, čo sú trojročné odbory s možnosťou nadstavby. Druhý a tretí ročník často vyučujú aj dospelých v rámci rekvalifikácie. V ponuke je aj štvorročný odbor vychovávateľsko-opatrovateľská činnosť a dvojročné odbory Praktická žena a Spracúvanie dreva.

V rámci rozsiahlej rekonštrukcii škola vymenila po osemdesiatich rokoch drevené okná, čo pomôže znížiť aj finančnú záťaž školy pri platbách za energie.

Kvalitné vybavenie môže pritiahnuť nových žiakov

Na Strednej odbornej škole technickej vo Zvolene už zavŕšili prvú etapu projektu. Obnovené sú dve učebne, učebňa slaboprúdu a silnoprúdu a pribudla nová učebňa autodiagnostiky.

Významnú časť modernizácie škola plánuje v ďalšej etape, konkrétne nové technické vybavenie školy. Postupne škola vytvorí pracoviská vybavené novými technológiami, kde sa budú môcť žiaci učiť pomocou simulácie rôznych chýb automobilov prostredníctvom softvéru.

O študentov strojárstva je na trhu enormný záujem a škola ich potrebuje prilákať. „Tento projekt bude mať na školu zásadný vplyv. Je to podobné, ako keď porovnávate súčasný automobil s tým spred 30 rokov. Všetkým je jasné, o koľko sme sa posunuli. V tom istom význame sme sa posunuli aj v tomto projekte,“ približuje zástupca riaditeľa školy Ľuboš Halaj.

Celková výška oprávnených výdavkov schválená pre Strednú odbornú školu technickú Zvolen je 761 558 eur.

Projekty boli schválené tiež školám SOŠ Fiľakovo (891-tisíc eur), Spojená škola Detva (1,4 milióna eur), SOŠ Veľký Krtíš (621-tisíc eur), SOŠ TaS Brezno (458-tisíc eur), SŠ Poltár (623-tisíc eur), SOŠ Krupina (1,06 milióna eur), SŠ Lučenec (353-tisíc eur), SPŠ dopr. Zvolen (240-tisíc eur), SPŠ OW Lučenec (271-tisíc eur). Všetky projekty pokračujú v zmysle postupov konkrétnej výzvy IROP a podľa časových harmonogramov jednotlivých projektov.

Autor: (ts-bbsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.03.2021
ZŠ v Beluši vďaka úspešnému projektu modernizuje odborné učebne i knižnicu
Základná škola v Beluši prechádza výraznou zmenou odborných učební, a to v rámci projektu „Zlepšenie technického vybavenia – ZŠ Beluša“ s celkovou výškou oprávnených výdavkov 185 698,13 eur.
viac
31.05.2021
Žiaci ZŠ Československej armády sa budú učiť v špecializovaných učebniach
Mesto Prešov vďaka podpore Európskej únie postupne skvalitňuje vyučovací proces v základných školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Žiakom a učiteľom v ZŠ Československej armády takto urobia radosť nové špecializované učebne.
viac
19.01.2022
Nová webová stránka BBSK pomôže študentom pri výbere strednej školy
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pripravil novú webovú stránku idemnastrednu.sk, kde záujemcovia nájdu prehľad všetkých škôl, odborov či duálneho vzdelávania v kraji vrátane jednoduchého filtrovania podľa regiónu a záujmov žiaka.
viac
08.11.2022
V SOŠ zmodernizujú tri učebne a opravia výťahy na internáte
Zlepšenie praktických zručností žiakov a skvalitnenie života študentov ubytovaných na internáte majú priniesť investície do Strednej odbornej školy (SOŠ) v Starej Turej. Informoval o tom Matej Plánek z komunikačného oddelenia Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %