Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.05.2019 10:35

Vôňa agátu otvára malohorešské pivnice


Ilustračný výrez plagátu


Areál tufových pivníc v Malom Horeši na juhovýchode Slovenska už po jedenásty raz privíta milovníkov chutí prírodného vína. Top podujatie programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita – Vôňa agátu – otvára pivnice miestnych vinárov širokej verejnosti.


Agátový háj v Malom Horeši je symbolicky spojený s mimoriadne obľúbenou vinárskou akciou. V areáli vinných pivníc tejto dolnozemplínskej obce sa tento víkend (17. a 18. 5. 2019) uskutoční už 11. ročník podujatia Vôňa agátu – Deň otvorených pivníc. Lokálni vinári predstavia návštevníkom svoju produkciu priamo vo svojich unikátnych pivničkách. Takáto možnosť je tu pritom vždy iba raz v roku. „Deň otvorených pivníc sa teší veľkej obľube aj u zahraničných návštevníkov – hlavne z Maďarska, Rumunska, Ukrajiny a Českej republiky. Minulý rok naše skvelé vínka degustovali dokonca návštevníci z ďalekej Austrálie, Mexika alebo Lotyšska. Tak ako každý rok, aj teraz si je z čoho vyberať – vinári ponúkajú spolu 40 druhov vín,“ vysvetľuje starosta Malého Horeša Csaba Furik. Piatkový predvečer pod agátmi bude komornejší, určený pre menšiu skupinu fajnšmekrov. Na ochutnávku a prehliadku sa treba prihlásiť u horešských vinárov Pavla Geréšiho alebo Csabu Varkonduvopred, cez kontakty uvedené na webe programu Terra Incognita. „Podujatie sa postupne rozrastá a lákadlom pre návštevníkov nie je len vynikajúca chuť prírodných vín rôzneho druhu, ale aj program na pódiu. Tunajšie vinárske pivnice a malebná obec sú naozaj jedinečným historickým miestom, ktoré stojí za to prebádať a spoznať aj cez gastronomický zážitok,“ pozýva do Malého Horeša predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Pri pohári dobrého vínka sa návštevníci určite dozvedia mnoho zaujímavého o miestnych vinárskych tradíciách, o technológii výroby vína, jeho uskladnení i predaji. Pre divákov na javisku vystúpi  ženský spevácky zbor z Malého Horeša, folklórna skupina Jahodná, Agátovým hájom budú znieť aj operetné árie v podaní Lilly Dégneriretrohudba od Nosztalgie. Predvedú sa aj mladé talenty z Kráľovského Chlmca. Piatkový predvečer „Plný večer“ potrvá od 13:50 do 21:45. V sobotu sa vinné pivnice otvoria od 12:00, predpokladaný záver podujatia je o 19:00. Vstupenky si záujemcovia môžu kúpiť v predpredaji na číslach uvedených na webe www.terraincognita.sk alebo priamo v Malom Horeši. Kým na piatkovú degustáciu musia návštevníci pricestovať samostatne, na sobotu je pre nich zabezpečená aj kyvadlová doprava. Návštevníci sa môžu pohodlne doviezť vlakom do Veľkého Horeša. Odtiaľ ich na podujatie do Malého Horeša vezmú autobusy – o 11:35 a o 13:35. Odchod autobusu z Malého Horeša na železničnú stanicu vo Veľkom Horeši je naplánovaný na 18:00. 

Autor: (ts-ksk-Terra Incognita)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.05.2016
Vinári otvoria svoje pivnice pre širokú verejnosť
Vinári z Malého Horeša v okrese Trebišov otvoria svoje pivnice. Návštevníkom ponúknu ochutnávku vín a budú sa s nimi môcť porozprávať o vinárstve a víne. Podujatie pod názvom Vôňa agátu sa uskutoční v sobotu 14. mája.
viac
15.05.2018
Za vôňou agátu a dobrého vína
Rozkvitnutý agátový háj v Malom Horeši každoročne neláka len včely na zber sladkého nektáru, ale aj milovníkov dobrého vína do tufových pivníc.
viac
25.01.2019
Pre milovníkov vína otvoria v piatok a sobotu vo Svätom Jure 29 pivníc
V meste Svätý Jur otvorilo v piatok popoludní 32 vinárov 29 pivníc. Do soboty (26. 1.) večera sa tu totiž koná už 12. ročník podujatia Deň svätojurských pivníc. Informuje o tom Svätojurský vinohradnícky spolok na svojom webe.
viac
21.03.2022
Cezhraničný projekt má zatraktívniť okolie známych vínnych pivníc
Podporiť vinársku a kultúrnu turistiku má nový eurofondový projekt v obci Malý Horeš v okrese Trebišov. Ide o výstavbu areálu na poskytnutie spoločenských a vínno-turistických služieb pri historických tufových pivniciach v obci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %