Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.01.2018 12:00

Svoju knihu dostanú aj dychové hudby a folklórne zoskupenia


Ilustračná snímka: (TSK).


Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) sa po úspechu publikácie o dobrovoľných hasičských zboroch v Trenčianskom kraji rozhodol prísť s ďalšou knižnou novinkou, ktorá odprezentuje hudobné poklady regiónu.


Folklórne skupiny, dychové hudby, heligonkári či trombitáši. Tieto rôznorodé umelecké zoskupenia dostanú na stránkach novej knihy priestor prezentovať svoju históriu i súčasnosť. Trenčiansky samosprávny kraj plánuje v spolupráci s jednotlivými hudobnými zoskupeniami, obcami a mestami v Trenčianskom kraji a so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) vydať knihu o histórii, aktivitách, výnimočnosti hudobných zoskupení aich oceneniach či účasti na domácich alebo zahraničných festivaloch.

Na stránkach publikácie predstaví TSK súbory z každého okresu Trenčianskeho kraja, ktoré na nich odprezentujú nielen spoločnú pýchu našej krajiny – folklór, ale najmä svoje regionálne špecifiká. „Ako trenčianskeho župana ma teší, že aj náš kraj sa môže pochváliť množstvom folklórnych, dychových či iných zoskupení, ktoré pôsobia na jeho území. Návštevy letných festivalov či rozličných podujatí počas celého roka nás presvedčili, že sa naozaj máme čím pochváliť a máme čo ukázať. Verím, že aj vydaním takejto knihy podporíme uchovávanie i šírenie tradícií v kraji, k čomu sa Trenčiansky samosprávny kraj hrdo hlási,“ uviedol predseda TSK Jaroslav Baška.

Zachovávať folklór v kraji pomáha župa aj prostredníctvom svojho dotačného systému, v rámci ktorého podporuje organizáciu rôznorodých festivalov počas celého roka či nákup krojov alebo hudobných nástrojov.

Pomôcť župe zachovať kultúrne bohatstvo kraja pre ďalšie generácie môže aj verejnosť tým, že dané hudobné zoskupenie o tejto možnosti prezentácie informuje. Postup je jednoduchý – stačí, ak hudobné zoskupenie vyplní formulár a pošle ho poštou na adresu TSK, e-mailom na lenka.kukuckova@tsk.sk alebo ho môže priniesť priamo na župný úrad na adresu K dolnej stanici 7282/20 A, Trenčín.

Informácie o hudobných zoskupeniach bude župa zbierať do konca mája 2018, knihu plánuje zostaviť do konca tohto roka.

Informácie o jednotlivých umeleckých zoskupeniach budú v pripravovanej publikácii uverejnené bezplatne, zaslané rukopisy a podkladové materiály nebude župa honorovať ani vracať autorovi. Vzhľadom na rozsah si tiež župa vyhradzuje právo na úpravu/skrátenie/prípadne neuverejnenie všetkých zaslaných materiálov.

 

Autor: (Barbora JÁNOŠKOVÁ, TSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.12.2017
Trenčiansky kraj plánuje v budúcom roku investície za takmer 50 miliónov eur
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) plánuje v budúcom roku zrealizovať investičné projekty v organizáciách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti za takmer 50 miliónov eur. Najviac má ísť do oblasti dopravy, vzdelávania a zdravotníctva.
viac
30.12.2017
TSK štartuje druhý ročník Participatívneho-komunitného rozpočtu
V roku 2017 prišiel Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), ako priekopník spomedzi krajov, s novinkou zavedenia Participatívneho-komunitného rozpočtu. Ten dal možnosť občanom na území kraja rozhodnúť o použití  časti verejných financií. Rovnako tomu bude aj v roku 2018.
viac
12.01.2018
Návšteva najstaršieho pútnického miesta na Slovensku je bezpečnejšia
Na ceste medzi Zamarovcami a Skalkou nad Váhom pribudla dvojica autobusových zastávok a osvetlený priechod pre chodcov. Zvýšiť bezpečnosť pod kláštorom Veľká Skalka sa podarilo vďaka spolupráci Trenčianskeho samosprávneho kraja a Rímskokatolíckej cirkvi.
viac
26.02.2020
Nová cyklotrasa už čoskoro prepojí dva hrady, kraje i dva štáty
Projekt Na bicykli po stopách histórie sa pomaly, ale isto blíži do svojej záverečnej fázy. V rámci neho Trenčianska župa spoločne s českým mestom Brumov-Bylnice buduje jedinečnú cyklotrasu, po ktorej sa cyklisti budú môcť previezť z Trenčianskeho hradu na Hrad Brumov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %