Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
04.10.2018 11:45

S nástupom novej legislatívy niektorí majitelia vyhodili psov na ulicu


Ilustračná snímka TASR


Mestský útulok v Poprade má za sebou horúci september. Konštatoval to hovorca mesta Marián Galajda s tým, že v tomto prípade však nie je reč o príjemnom počasí, ale o veľkom prísune zvierat, ktoré v tomto mesiaci stratili domov a ocitli sa na ulici.


 „S najväčšou pravdepodobnosťou šlo o svojskú reakciu niektorých majiteľov psov na prijatie novely zákona o veterinárnej starostlivosti," uviedol hovorca. Legislatívna úprava spôsobila, že pes sa po novom považuje za živého tvora a majiteľom psov pribudlo viacero povinností vrátane povinného čipovania psov.       

„Už od polovice augusta sme pocítili zvýšený prísun nových psíkov. Vyvrcholilo to v prvý septembrový týždeň, kedy sme na ulici našli alebo nám bolo privezených 13 psov – od šteniat až po veľkých psov. Vo všetkých prípadoch šlo o psíkov, na ktorých bolo vidieť, že mali svoj domov, svojho pána, mali svoje návyky. Z rôznych zdrojov vieme, že dôvodom toho, prečo sa ľudia takýmto spôsobom zbavovali psíkov bola najmä povinnosť čipovať psíkov a s tým spojené náklady, ktoré nebol ochotný znášať každý. Podľa odborníkov s ktorými sme hovorili, zvýšený nápor v tejto súvislosti môžeme očakávať minimálne pol roka," uviedol Peter Greňa z Mestského útulku v Poprade. Dobrou správou podľa neho je vo vzniknutej situácii fakt, že z 31 psíkov, ktorých za uvedené obdobie prijali v útulku, sa viac ako polovici podarilo nájsť nový domov.      

 V súčasnosti je v Mestskom útulku v Poprade, ktorý sídli na ulici Na letisko a v jeho dočasných opaterách umiestnených spolu 45 psov. Vybrať si psíka na adopciu je možné vždy v dňoch utorok až nedeľa od 8. do 16. hodiny, návštevy spojené s venčením sú vzhľadom na denný režim psíkov odporúčané v čase 13. do 16. hodiny.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2021
Útulok pre psov prechádza po desiatich rokoch pod správu mesta
Útulok pre psov v Žiari nad Hronom prejde od 1. júna pod správu mesta, samospráva v súvislosti s touto zmenou založila občianske združenie (OZ) Žiarsky chlpáč. Mesto o tom informovalo na svojej oficiálnej webovej stránke.
viac
17.08.2021
Ľudia môžu navštíviť útulok v rámci dňa otvorených dverí
Pri príležitosti Medzinárodného dňa zvierat bez domova pripravilo mesto Poprad v mestskom útulku deň otvorených dverí. Uskutoční sa v sobotu (21. 8.) v čase od 13.00 do 17.00 h.
viac
03.05.2022
M. Vallo: Nová stavebná legislatíva ohrozuje kontrolu nad rozvojom Bratislavy
Nová stavebná legislatíva podľa bratislavského primátora Matúša Valla ohrozuje kontrolu hlavného mesta nad developerskými projektami a rozvojom Bratislavy.
viac
02.11.2023
Nová legislatíva o majetku obcí rieši aj prevod vlastníctva
Od stredy je účinná novela zákona o majetku obcí. Zmena sa týka prevodu vlastníctva majetku obce i prevodu majetku hlavného mesta SR Bratislavy a mesta Košice na mestské časti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %