Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
23.07.2018 11:00

Rezort životného prostredia stojí za svojimi ochranármi


Ilustračná snímka TASR


Spájať bezzásahové zóny s povodňou v Tatrách je nepodložené. Rezort životného prostredia považuje vyhlásenia lesníkov ohľadom povodní vo Vysokých Tatrách za nešťastné. Podľa vyjadrení lesníkov za povodne môže aj bezzásahový režim.


Tieto tvrdenia považuje za ničím nepodložené ako Ministerstvo životného prostredia SR, tak Štátna ochrana prírody SR a Slovenský vodohospodársky podnik. Oporu nemajú ani v údajoch SHMÚ či v rozložení tokov, na ktorých bol vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity.

 „Mrzí nás, že kým rezort životného prostredia priamo v teréne prostredníctvom svojich vodohospodárov hľadá okamžité riešenia na nápravu situácie, niektorí lesníci zo štátnych lesov považujú nešťastnú prírodnú udalosť za správnu chvíľu kritizovať ochranársky prístup envirorezortu k lesom,“ vyhlásil Norbert Kurilla, štátny tajomník ministerstva životného prostredia. Narážal tým na medializované vyhlásenia niektorých lesníkov, ktorí za povodňami v Tatrách vidia aj bezzásahové zóny.

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), rezortná organizácia ministerstva životného prostredia, už minulý týždeň nasadilo svoje kapacity priamo vo Vysokých Tatrách. Pritom podľa slov vodohospodárov je pri takom množstve zrážok absolútne irelevantná otázka akým spôsobom sú lesy obhospodarované. Podľa údajov SHMÚ totiž za niekoľko dní vo Vysokých Tatrách padlo 10 % z celoročných zrážok. Takáto situácia by spôsobila komplikácie kdekoľvek.

„V prípade enormného množstva zrážok, aké nastali minulý týždeň v oblasti Vysokých Tatier, kde spadlo viac ako 250 milimetrov zrážok za tri dni, nie je možné predísť prívalovým povodniam,“ podotýka Pavel Virág, technickoprevádzkový riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku, š. p.

Štátna ochrana prírody SR rovnako odmieta tvrdenia lesníkov. Podľa štátnych ochranárov je spájanie bezzásahovosti s nešťastnou udalosťou absolútne irelevantné. „Aj popadané stromy dokážu v pôde udržiavať vyššiu absorpčnú schopnosť ako ich plošný výrub. Ak si niekto v dnešnej dobe myslí, že peň na rúbanisku zachytí nejakú vodu, tak ja kľudne môžem odovzdať diplom naspäť na lesnícku školu,“ vyhlásil Pavol Majko, riaditeľ Správy TANAP.

Za pravdu ochranárom dáva aj rozloženie tokov, na ktorých bol nedávno vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Dve zo šiestich z nich ani nepretekajú bezzásahovým územím.

 

 

 

Autor: Odbor komunikácie MŽP SR


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2016
Ochranári pritvrdili v boji proti vtáčej kriminalite
Vzácne orly kráľovské, sokoly rárohy či haje červené hynú na Slovensku zbytočne, rýchlo a bolestivo.
viac
22.11.2016
Ochranári žiadajú ministra, aby podporil vyhlásenie NP Podunajsko
Členovia Slovenského ochranárskeho snemu sa obrátili na ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) s výzvou, aby podporil vyhlásenie Národného parku Podunajsko.
viac
19.05.2017
L. Sólymos predstavil Národnú dohodu o strome
Minister životného prostredia SR László Sólymos dnes v Tichej doline uviedol, že Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR predstaví Národnú dohodu o strome, ktorá položí základy ekologickejšieho, zodpovednejšieho a trvalo udržateľného spôsobu hospodárenia s lesmi.
viac
15.03.2021
Nitra chce postupne budovať modrozelenú infraštruktúru
Mesto Nitra sa chce v budúcnosti koncepčne venovať budovaniu takzvanej modrozelenej infraštruktúry. Ide o systém vodného hospodárstva, ktorý pomáha zadržiavať v krajine vodu a pomáha tiež predchádzať povodniam.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %