Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.04.2019 08:00

Projekt ECOschool prináša mladým ľuďom príležitosť zmeniť svet


ECO schol, ilustračný výrez plagátu


Občianske združenie EnviroFuture a neformálna skupina Kruh Zeme prináša do Banskobystrického kraja unikátny projektu. Cieľom projektu je zapojiť 50 mladých ľudí, vzdelať ich a dať im priestor na realizáciu verejnoprospešného projektu. Prihlasovanie je otvorené do 26. apríla 2019.


„Chceme, aby z dnešnej mládeže vyrástli zodpovední a proaktívni ľudia, ktorí budú inšpiráciou pre svojich rovesníkov. Chceme naučiť mladých ľudí pracovať v tíme a prebrať zodpovednosť za projekt, ktorý realizujú a prebrať zodpovednosti voči životnému prostrediu, naučiť ich konať v zmysle “mysli globálne, konaj lokálne”. Chceme, aby si mladí uvedomili, že aj malé kroky vedú k väčším zmenám,“ uvádza Eva Ščepková z občianskeho združenia EnviroFuture.

Mladí ľudia absolvujú v máji vzdelávanie v téme projektového manažmentu, marketingu, time manažmentu, prezentačných zručností, tímovej práce. Účastníci získajú ucelený pohľad na problémy životného prostredia od top odborníkov z praxe, ako napríklad témy klimatických zmien, permakultúry, či zero-waste. V tímoch vypracujú návrhy projektov, ktorými chcú zlepšiť a chrániť životné prostredie. Následne budú počas letných mesiacov projekt testovať, konzultovať s mentormi a na jeho realizáciu získajú aj finančnú podporu. Na konci prebehne veľké vyhodnotenie, kde odborná komisia vyberie 3 top projekty, ktoré získajú dodatočné financie na pokračovanie. Výsledkom projektu je realizácia 10 verejnoprospešných projektov pre Banskú Bystricu. Mladí ľudia natočia o projektoch videovlogy, ktoré budú šírené na sociálnych sieťach a budú tak inšpiráciou pre ďalších mladých ľudí.

„Prihláste sa do 26. apríla 2019 do nášho projektu ECOschool, kde získate množstvo inšpirácie o tom, ako byť súčasťou zmeny, financie na realizáciu nápadu, vzdelávanie od skúsených lektorov a okrem toho kopec zábavy a nových kamošov, ktorým tak isto záleží na tom, ako bude náš svet vyzerať,“ dopĺňa Michal Marguš z neformálnej skupiny Kruh Zeme.

Projekt je realizovaný vďaka podpore z Európskeho zboru solidarity. Na projekte spolupracujeme s občianskym združením LINK CoWorking Banská Bystrica, Radou študentov mesta Banská Bystrica a Radou mládeže Banskobystrického kraja.

Viac informácii o projekte: www.facebook.com/envirofuture, http://bit.do/ecoschool.

O občianskom združení EnviroFuture

Hlavným poslaním občianskeho združenia je šírenie environmentálneho povedomia o možnostiach ochrany a zveľaďovania životného prostredia. EnviroFuture vzniklo v roku 2006 ako projekt mladých ľudí, študentov rôznych vysokých škôl, ktorým problematika životného prostredia nebola ľahostajná. V roku 2010 sme zaviedli separovaný zber na všetkých fakultách Univerzity Mateja Bela. Veľmi úspešným podujatím bola konferencia „EkoUniverzity na Slovensku – vízie vs. fakty“, ktorej výstupom bol Model vytvárania EkoUniverzít spolu so spracovanými prípadmi dobrej praxe zavádzania separovaného zberu na fakultách. Organizujeme osvetové a kultúrne podujatia na tému ochrany životného prostredia, vzdelávacie podujatia pre materské, základné, stredné a vysoké školy na tému ochrany životného prostredia, separovaného zberu a obnoviteľných zdrojov energií. Zároveň poskytujeme konzultácie pri zavádzaní separovaného zberu. Okrem iných aktivít organizujeme aj čistenia nelegálnych skládok. Od roku 2015 sa venujeme zveľaďovaniu verejných priestorov v Banskej Bystrici.

 

Autor: (ts-EnviroFuture)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.03.2017
Mesto Žilina aj v roku 2017 podporí Hodinu Zeme
Projekt Hodina Zeme je celosvetová ekologická akcia zameraná na ochranu našej planéty Zem. Na Slovensku sa uskutoční už po ôsmykrát a mesto Žilina sa opäť do projektu zapojí tým, že v sobotu 25. marca 2017 zhasne od 20:30 do 21:30 hod. osvetlenie Katedrály Najsvätejšej Trojice a balustrády.
viac
26.03.2019
Bojnický zámok v sobotu na hodinu zhasne, múzeum sa zapojí do Hodiny Zeme
Bojnický zámok sa v sobotu 30. marca na hodinu ponorí do tmy. Slovenské národné múzeum – Múzeum Bojnice sa vypnutím vonkajšieho osvetlenia zámku v čase od 20.30 do 21.30 zapojí do celosvetovej kampane Hodina Zeme.
viac
27.04.2020
Pri vodnej nádrži Ľadovo vyzbierali 34 vriec odpadu
Správa povodia horného Ipľa v spolupráci s mestom Lučenec vyčistila vodnú nádrž Ľadovo. Spolu naplnili až 34 vriec odpadu, väčšinu ktorého tvorili plastové fľaše a obaly, odhadom 90 %.
viac
27.04.2022
Dobrovoľníci vyzbierali v prírode v Pieninách tri tony odpadu
Približne tri tony odpadu vyzbierali dobrovoľníci v rámci akcie Čisté hory a potoky v Pieninách pri príležitosti Dňa Zeme.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %