Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.11.2018 07:55

Projekt DaRe to Connect na zlepšenie prepojenia vzácnych prírodných území


DaRe to Connect


Viac ako 50 účastníkov z 9 krajín Európy sa zúčastnilo na otváracej konferencii projektu “DaRe to Connect” (D2C) 23. novembra 2018 v Bratislave, ktorého cieľom je prepojenie chránených území a lokalít NATURA 2000 v Európskom Zelenom páse.


Účastníci konferencie, predstavitelia verejných inštitúcií a občianskych organizácií, sa dozvedeli podrobnosti o novom projekte, na ktorom sa zúčastňuje 11 organizácií z 8 európskych krajín. Projekt je podporený z fondov ERDF a IPA prostredníctvom Dunajského transnárodného programu.

Zelený pás je územie pozdĺž bývalej hranice medzi východnou a západnou Európou. Toto územie naprieč Európou meria 12.500 km a zahŕňa vzácnu zachovanú prírodu i pamiatky bývalej Železnej opony. D2C identifikuje ekologické koridory, spájajúce chránené prírodné územia a územia NATURA 2000, umožňujúce migráciu zveri a vytvárajúce potrebnú zelenú infraštruktúru v Európe. Určenie týchto koridorov je dôležité pre ich ochranu a pre zacelenie úsekov, v ktorých sú prerušené. Projekt využije najmodernejšie metódy diaľkového prieskumu Zeme a geografické informačné systémy. Na konferencii boli taktiež odprezentované informácie o 3-ročnom projekte D2C, o jeho cieľoch a metódach.

Výstupy projektu budú určené pre rôzne sektory. Medzinárodné a národné inštitúcie a orgány využijú pri svojej práci a rozhodovaní princípy a odporúčania, navrhnuté pre plánovanie a ekologický manažment krajiny. Na miestnej a regionálnej úrovni budú zase vykonané detailné analýzy a návrhy, ktoré budú prerokované so zainteresovanými stranami v 6 pilotných regiónoch tak, aby miestni aktéri na úrovní miest, dedín a aj vlastníkov a správcov pozemkov prispeli k zachovaniu či rozvoju ekologických koridorov.

“Studená vojna nám neplánovane zanechala unikátnu neporušenú prírodu pozdĺž hranice medzi Východom a Západom. Európsky Zelený pás je dnes dôležitou súčasťou Pan-Európskej ekologickej siete a prispieva k Zelenej infraštruktúre EÚ. Prepojenie prírodných oblastí a na ne naviazané ekosystémové služby sú však ohrozované intenzívnym využívaním krajiny, preto je hlavným cieľom projektu vypracovanie medzinárodného konceptu zlepšenia prepojenia prírodných oblastí a rozšírenia na ne naviazaných ekosystémových služieb. Výsledky projektu prispejú nielen k rozvoju Zelenej infraštruktúry EÚ, ale aj k naplneniu Dunajskej stratégie,” hovorí Melanie Kreutz z nemeckej organizácie BUND Bavorsko, ktorá je vedúcim partnerom projektu.

Na Slovensku je projekt zameraný najmä na časť Záhoria, ktorá sa nachádza medzi riekou Morava a Malými Karpatami. Ivan Koubek, slovenský koordinátor Európskeho Zeleného pásu, Štátna ochrana prírody SR (ŠOP SR je partnerom projektu),: “Práve na Slovensku sa Zelený pás prelína s ďalšou dôležitou európskou ekologickou sieťou, Alpsko-Karpatským koridorom, preto má veľký význam pre biodiverzitu v Európe. Projekt DaRe to Connect vytvára dobrú príležitosť pre zachovanie a zlepšenie tohto ekologického prepojenia v cezhraničnom kontexte, čo je veľmi potrebné.”

Spoluorganizátorom konferencie bola Nadácia Ekopolis, ďalší slovenský partner projektu D2C. ”V oblasti Európskeho Zeleného pásu sme aktívni už viac ako 15 rokov a to najmä pri rozvoji cykloturistiky. Venujeme sa diaľkovej cykloturistickej trase EuroVelo 13 Cesta Železnej opony, ktorá v značnej miere závisí na zachovanom prírodnom prostredí. Preto je tento projekt pre nás dôležitý,” hovorí Peter Medveď, riaditeľ Nadácie Ekopolis. “Navyše, projekt je zameraný na oblasť Zeleného pásu neďaleko Bratislavy, čo umožňuje využívanie významného prírodného a kultúrneho dedičstva pre rekreáciu mestských obyvateľov, čo je tiež témou, ktorej sa dlhodobo venujeme.”, dopĺňa Medveď.

Viac informácií:

Ján Roháč, Nadácia Ekopolis, +421 905 240137, rohac@ekopolis.sk

Martin Kuba, BUND Naturschutz in Bayern e.V. – Department Green Belt. +49 911 57529 410, martin.kuba@bund-naturschutz.de (nemecky, anglicky).

Autor: (ts-DaRe to Connect, Nadacia Ekopolis)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.04.2017
Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy
Keď je v lete v okolí obchodného centra v susedstve bratislavského Sadu Janka Kráľa teplota 33 stupňov, jeho čierna strecha je rozpálená na 50. V korunách stromov v sade je to však len 17,5 stupňa.
viac
29.12.2020
Na zlepšenie území v NATURE 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur
Na zlepšenie stavu území sústavy NATURA 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur. Z komunitárnych zdrojov Európskej únie (EÚ) bude pochádzať takmer 10 miliónov eur.
viac
23.01.2023
Štvormiliónový projekt má zlepšiť stav druhov a biotopov chránených území
lepšiť stav druhov a biotopov v niektorých ekosystémoch chránených území má projekt za viac ako štyri milióny eur. Jeho realizátorom je Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR. Vyplýva to zo zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv.
viac
28.03.2023
V Bratislave diskutujú o možnostiach reformy samosprávy na Slovensku
Formulovať legislatívne a administratívne odporúčania zamerané na zlepšenie fungovania miestnej a regionálnej samosprávy na Slovensku bolo cieľom štvorročného projektu Rady Európy, Európskej únie a Ministerstva vnútra (MV) SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %