Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.12.2018 08:05

Prievidzskí skauti rozdajú Betlehemské svetlo


Ilustračná snímka (slsk)


Skautskí dobrovoľníci budú opäť roznášať Betlehemské svetlo. Plamienok odpálený v Bazilike Narodenia Pána sa rozšíri aj po Prievidzi a okolitých obciach na hornej Nitre.


Prievidzskí skauti už tradične prinesú do Prievidze aj okolitých obcí na hornej Nitre Betlehemské svetlo. Zanesú ho do zariadení pre seniorov, na Vianočné trhy kde vystúpia 22. decembra 2018 o 10:15 s krátkym programom a oficiálne ho odovzdajú vedeniu mesta Prievidza. Napokon na Štedrý deň ho skauti a skautky odpália všetkým záujemcom, aby im mohlo svietiť pri sviatočnom stole.

Skauti a skautky rozdajú Betlehemské svetlo všetkým záujemcom v Prievidzi a Bojniciach na Štedrý deň 24. decembra 2018 medzi 13. a 14. hod. na týchto desiatich miestach:

Dlhá ulica (pri potravinách)

Námestie slobody (Trojičný stĺp)

Žabník (potraviny na Ulici Stavbárov)

Necpaly (pri potravinách „Pyramídy“)

Sever (pri potravinách Jednota na Ulici K. Novackého)

Sídlisko Píly (pri hoteli Magura)

Zapotôčky (pri potravinách Jednota na Ulici Ľ. Ondrejova)

Bojnice (pri lekárni Notre Dame)

Bojnice (pred Kostolom sv. Martina)

Bojnice (v časti Dubnica)

Okrem toho Betlehemské svetlo skauti rozdajú na Štedrý deň aj po skončení vigílnych svätých omší, približne medzi 17:00 a 17:30, pred týmito kostolmi:

Kostol sv. Bartolomeja v Prievidzi (farský)

Kostol Najsvätejšej Trojice (piaristický)

Kostol sv. Terézie z Lisieux (Zapotôčky)

Kostol sv. Martina (Bojnice)

Skauti z Prievidze si odpálili betlehemské svetlo 16. decembra na slávnosti vo Svite, odkiaľ putuje do Poľska, na Ukrajinu a samozrejme do všetkých kútov Slovenska. Od tohto dňa už horí aj v metropole hornej Nitry. Záujemcovia z obcí a miest, ktorí si chcú plamienok odpáliť, môžu kontaktovať Máriu Šimkovú na tel. čísle 0948 800 216.

Slovenskí skauti prevzali Betlehemské svetlo od rakúskych skautov po prvýkrát v roku 1990 vo Viedni a odvtedy ho každoročne distribuujú ľuďom po celom Slovensku. Tradične ho odpaľujú na ekumenickej slávnosti, kam ho prinesie z Baziliky Narodenia Pána v Betleheme Dieťa svetla – rakúske dievča alebo chlapec, ktorí toto vyznamenanie získali za svoje príkladné správanie a ochotu pomáhať druhým. Tento rok je to už tridsať rokov od prvého odpálenia a celá slávnostná ceremónia sa presunula z Viedne do Linzu – mesta, kde celá novodobá tradícia Betlehemského svetla začala.

Tradícia Betlehemského svetla v Európe vznikla v roku 1099, keď turecké mohamedánske kmene okupovali Svätú zem. Na výzvu pápeža Urbana II. európski rytieri zorganizovali križiacku výpravu do Palestíny a oslobodili Betlehem a Jeruzalem. Jeden člen výpravy, mladý muž z talianskeho mesta Florencia sľúbil, že ak prežije výpravu, prinesie domov plamienok z “večného” svetla, ktoré horí v Betleheme. Svoj sľub dodržal a na Vianoce v roku 1099 sa vrátil do Florencie so zapálenou sviecou, ktorej plamienok pochádzal z Betlehema. Sviecu umiestnili v kostole a odtiaľ si ostatní obyvatelia Florencie brali svetlo do svojich domovov. Táto tradícia pretrváva dodnes a Betlehemské svetlo sa tak stalo symbolom nádeje, lásky a porozumenia.

Svetlo nesie posolstvo pokoja, lásky, mieru, jednoty – spoločné univerzálne hodnoty vlastné ľuďom bez ohľadu na to, akého sú vierovyznania, ku ktorej cirkvi sa hlásia alebo či sú bez vyznania.

Viac informácií o Betlehemskom svetle je k dispozícii aj na stránke www.svetlo.skauting.sk.

 

Autor: (slovenský skauting)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2017
Betlehemské svetlo príde na Slovensko 16. decembra
Slovenskí skauti prinesú v sobotu 16. decembra Betlehemské svetlo z Rakúska, kde ho pre všetkých ľudí na Slovensku odpália vo viedenskom rímskokatolíckom farskom kostole sv. Františka z Assisi. Informoval o tom koordinátor Betlehemského svetla Marián Suvák.
viac
11.12.2019
Prievidzskí skauti prinesú Betlehemské svetlo už tridsiatykrát
Skautskí dobrovoľníci budú roznášať Betlehemské svetlo už tridsiatykrát. Plamienok odpálený v Bazilike Narodenia Pána sa rozšíri aj po Prievidzi a okolitých obciach na Hornej Nitre.
viac
10.12.2021
Betlehemské svetlo príde na Slovensko tento víkend
Betlehemské svetlo príde na Slovensko tento víkend, skauti ho prinesú po 32-krát. Prezidentka Zuzana Čaputová prijme Betlehemské svetlo v pondelok (13.12.), pôjde tak o prvé oficiálne prijatie na Slovensku.
viac
14.12.2023
Skauti budú cez víkend roznášať Betlehemské svetlo po celom Slovensku
Cez víkend (16. - 17. 12.) budú skauti roznášať Betlehemské svetlo po celom Slovensku prostredníctvom vlakov. Postupne ho doručia na vlakové stanice, kam si poň môže prísť každý, kto má záujem.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %