Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
19.02.2019 02:10

Predstavenie nových odborných publikácií - rodiny Koháryovcov a Coburgovcov


Ilustračná snímka - plagát - publikácie


V stredu, 27. februára o 16.30 hod. sa v zasadacej sále Mestského úradu vo Fiľakove uskutoční prezentácia dvoch novovydaných odborných publikácií Hradného múzea vo Fiľakove.


Prvou z nich je slovensko-maďarský zborník z medzinárodnej konferencie s názvom „Pamiatky rodov Koháryovcov a Coburgovcov od Tekova po Gemer“, ktorý vyšiel ako druhý zväzok série publikácií múzea pod názvom Discussiones Filekienses. Zborník prostredníctvom desiatich aktualizovaných a doplnených príspevkov, zoradených v časovej nadväznosti, prezentuje dosiahnuté výsledky archívneho, pamiatkarského, historického a literárnohistorického výskumu, týkajúceho sa života najvýznamnejších dejateľov uvedených rodín, a dokumentácie hnuteľných a nehnuteľných pamiatok, ktoré za sebou zanechali v regiónoch od Tekova po Gemer.

Príspevky, mapujúce históriu Koháryovcov a Coburgovcov od polovice 17. storočia po súčasnosť, sú publikované v pôvodnom jazyku so zhrnutím v druhom jazyku konferencie.

Zborník predstavia jeho editori, Mgr. Attila Agócs, PhD. a  Zoltán Igor Komjáti, PhD. Vydanie zborníka z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Druhá publikácia s názvom „Štúdie ku koháryovským majetkom v Novohradskej stolici (1647 – 1731)“ predstavuje tretí diel horeuvedenej série. Podkladom monografie, preloženej do slovenského jazyka, ktorej autorkou je historička Dr. Éva Szirácsik, PhD., bola štúdia písaná pôvodne v maďarskom jazyku, vydaná Maďarským poľnohospodárskym múzeom a knižnicou v Budapešti v roku 2017.

Táto publikácia, pozostávajúca z piatich na seba nadväzujúcich kapitol, umožní nazrieť do systému fungovania úspešnej panskej rodiny, o ktorej je všeobecne známe, že jej členovia získali v 17. – 18. storočí množstvo celoštátnych poverení a rýchlo postupovali na politickom a spoločenskom rebríčku. Prvé dve kapitoly pojednávajú o populačných a spoločenských zmenách, týkajúcich sa jednotlivých vrstiev dobovej spoločnosti, kým ostatné tri kapitoly opisujú možnosti hospodárenia obyvateľstva, majerské a peňažné hospodárenie v regióne. Monografiu predstaví jej autorka a prekladateľ Mgr. Imrich Nagy, PhD.

Prednášky odznejú v slovenskom a maďarskom jazyku so simultánnym tlmočením. Počas prezentácie bude možné si zakúpiť všetky tri diely knižnej série.

Autor: (ts-hradné múzeum Fiľakovo)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2016
Šuster, drž sa svojho kopyta!
Hradné múzeum vo Fiľakove každého srdečne pozýva na vernisáž výstavy Východoslovenského múzea v Košiciach s názvom „Šuster drž sa svojho kopyta!“, ktorá sa uskutoční 14. októbra 2016 v galérii Mestského vlastivedného múzea o 17. hodine.
viac
07.08.2017
Otvorenie výstavy palóckeho prelamovaného nábytku
V rámci osláv Palóckych dní a Dní mesta Fiľakovo otvorí Hradné múzeum vo Fiľakove jedinečnú výstavu.
viac
13.11.2017
Prednáška Pavla Dvořáka s názvom Turci na Slovensku
Hradné múzeum vo Fiľakove pripravilo na november ďalšie literárne podujatie v rámci projektu „Do knižnice nielen pre vedomosti!“.
viac
18.01.2019
Zborník zo štvrtého ročníka stretnutia priateľov regionálnej histórie
Občianske združenie Priatelia histórie Novohradu vydalo v novembri 2018 v poradí už tretí Zborník zo Stretnutia priateľov regionálnej histórie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %