Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
12.07.2019 08:05

Pozor na kliešte - pribúdajú pacienti s podozrením na infekčné ochorenia


FNsP ZA: Kliešť môže byť pôvodcom závažných ochorení.


Sezóna kliešťov je v plnom prúde a v žilinskej nemocnici sa zapĺňajú lôžka pacientmi s podozrením na kliešťovú encefalitídu či lymskú boreliózu. Situácia vyústila do maximálnej obsadenosti na oddelení neurológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina.


 V priebehu posledných štyroch mesiacov tu lekári zaznamenali 48 takýchto prípadov, z čoho približne v jednej tretine bola na základe vyšetrení dokázaná kliešťová encefalitída, lymská borelióza či zápalové ochorenie vyvolané inými typmi vírusov. Problémy sa nevyhýbajú ani deťom, na žilinskej pediatrii výsledky potvrdili už dve kliešťové encefalitídy a sedem boréliových neuroinfekcií.

Podľa medicínskeho riaditeľa žilinskej nemocnice Igora Bízika sa aj v tomto prípade opätovne ukazuje negatívny dopad zrušenia infekčného oddelenia FNsP Žilina v roku 2011. „Naše oddelenia ani zdravotníci nie sú prispôsobení pre zvýšený počet infekčných pacientov, tí patria priamo na infekčné oddelenie, ktoré však u nás nemáme. Okolité nemocnice nemajú dostatočný počet lôžok, takže sme v bludnom kruhu a pacienti musia mnohokrát ostať u nás. Takýmto spôsobom „trpí“ predovšetkým naše interné oddelenie, chirurgia, tiež oddelenie neurológie či pediatria,“ vysvetlil I. Bízik.

Kliešťová encefalitída je závažné vírusové ochorenie, ktoré môže byť sprevádzané zápalom mozgu, miechy alebo mozgových obalov. Prenáša sa nielen uštipnutím infikovaným kliešťom, ale taktiež konzumáciou nepasterizovaného mlieka či mliečnych výrobkov z infikovaných zvierat, najčastejšie kôz. Základom je preto podľa slov medicínskeho riaditeľa FNsP Žilina prevencia, vhodné oblečenie, používanie repelentu, dôkladná kontrola tela a rýchle odstránenie kliešťa. „Čerstvo prisatého kliešťa je možné odstrániť dokonca len kvapkou mydla a vatovým tampónom jemným kývavým pohybom. Mnoho ľudí má z vyberania strach, prípadne kliešťa odstránia a vo vnútri ostane jeho hlavička. Vtedy je nutné okamžite navštíviť lekára,“ zdôraznil I. Bízik s tým, že takúto pomoc vyhľadalo na urgentnom príjme v Žiline len za posledný mesiac 63 pacientov, v júli išlo už o ďalších 11 prípadov. Proti kliešťovej encefalitíde existuje očkovanie, o ktorom sa môžu pacienti poradiť so svojím všeobecným lekárom pre dospelých alebo deti a dorast.

Medzi najčastejšie príznaky, s ktorými prichádzajú pacienti na pohotovosť, patria bolesti hlavy, závraty, vysoké teploty, slabosť, malátnosť a únavnosť. Podľa primára oddelenia neurológie žilinskej nemocnice Juraja Vyletelku je v prvom rade potrebné vylúčiť neuroinfekciu, vážne ochorenie, ktoré môže skončiť smrťou. „Pacient je u nás hospitalizovaný, absolvuje lumbálnu punkciu a zisťujeme, či sa zápal nachádza v centrálnom nervovom systéme. Pri lymskej borelióze prebieha liečba antibiotikami podávanými venózne, takže je hospitalizácia dlhšia - približne jeden mesiac, pri kliešťovej encefalitíde je to týždeň alebo viac, a to podľa druhu zápalu,“ spresnil J. Vyletelka. Podľa neho ide pri ochoreniach prenášaných kliešťami aj o čas. „Čím rýchlejšie kliešťa človek nájde a vyberie, tým viac môže znížiť pravdepodobnosť, že sa nakazí,“ doplnil.

Medzi prírodné ohniská kliešťovej encefalitídy patria i lokality v okrese Žilina, Bytča či Čadca a Kysucké Nové Mesto. Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky Žilina (RÚVZ) ide v Žiline najmä o oblasť Hradisko, Dubeň a katastrálne územia obcí Nededza – Kotrčiná Lúčka. Na Bytčiansku treba zvýšiť pozornosť v katastri obce Petrovice a na Kysuciach na pravom brehu dolného toku rieky Kysuca medzi Krásnom nad Kysucou a Kysuckým Novým Mestom, rovnako v oblasti Javorníkov (lokalita Kasárne, obec Makov a priľahlé rekreačné územia). Kompletný zoznam prírodných ohnísk pre celé Slovensko je dostupný na webe Úradu verejného zdravotníctva SR.

 UŽITOČNÉ RADY

zdroj: Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, www.uvzsr.sk

Základné zásady ochrany pred kliešťom:

- vyhýbajte sa miestam s vyšším predpokladom výskytu kliešťov - okraje lesov, vysoké porasty tráv, krovie,

- v prírode noste vhodné oblečenie pokrývajúce čo najväčšie časti tela, hlavne dlhé nohavice, ponožky, vhodnejší je svetlý odev, na ktorom parazita skôr zbadáte,

- používajte repelenty,

- po návrate domov si dôkladne prekontrolujte celé telo.

Kliešť sa najčastejšie prisaje:

- do vlasatej časti hlavy,

- do slabín a podpazušia,

- za uši,

- do podkolennej jamky,

- na intímne miesta.

Kliešťa vyberte správne

Prisatého kliešťa odstraňujte pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži. Vyťahujte ho pomaly, kývavým pohybom bez točenia Najdôležitejšie je nepoškodiť a nerozmliaždiť kliešťa. Treba vybrať celé telo aj s hlavičkou. Ak nie je poruke dezinfekčný prostriedok z lekárne (lieh, jódová tinktúra) použite prípravok s obsahom alkoholu. Ak sa nepodarí odstrániť kliešťa celého, je vhodné vyhľadať zdravotnícku pomoc.

Autor: (ts - Lenka Záteková, hovorkyňa FNsP Žilina)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.10.2016
Počet cyklistov neustále rastie, vyplýva to i z údajov cyklosčítačov
Bratislava sa naďalej stáva čoraz atraktívnejšou nielen pre turistov, ale aj pre cyklistov. Tých v hlavnom meste pribúda predovšetkým v letných mesiacoch, prekvapujúcim však bol aj tohtoročný september.
viac
29.11.2016
Košický kraj je skokanom roka v návštevnosti
Košický kraj sa stal skokanom roka v návštevnosti. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky (ŠÚ SR).
viac
04.01.2017
Bratislavskú ZOO čaká v novom roku otvorenie chovnej stanice pre vlky
V roku 2017 je pre verejnosť v lesnej časti ZOO naplánované slávnostné otvorenie nového chovného zariadenia pre vlky európske aj s drevenou vyhliadkovou plošinou pre návštevníkov. Okrem toho bude tiež zväčšené chovné zariadenie pre pandy červené.
viac
15.12.2022
Lyžiarska sezóna odštartuje v piatok, skipassy zdraželi len mierne
Tohtoročná sezóna v lyžiarskom stredisku v obci Krahule v Kremnických vrchoch odštartuje už v piatok (16. 12.). Ceny skipassov napriek vysokému nárastu nákladov na prevádzku strediska zdraželi len mierne. Uviedol to majiteľ strediska Ski Krahule Vladimír Urblík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %