Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.09.2019 10:15

Po letnej prestávke zavítal prešovský župan do okresu Poprad


Ilustračná snímka z návštevy okresu Poprad.


Doprava, školstvo, sociálna oblasť, ale aj rozvoj regiónu – to boli 18. septembra hlavné témy stretnutia Milana Majerského so zástupcami obcí, organizácií a podnikateľského sektora v Poprade.


Župan hovoril najmä o podpore regiónu, ale aj o plánoch a víziách. Do diskusie sa zapojili aj krajskí poslanci v okrese či odborníci z Úradu PSK. Najviac otázok smerovalo, tak ako aj v predchádzajúcich okresoch, na cestnú infraštruktúru.

Vlani investoval kraj do opráv havarijných úsekov ciest 1,2 milióna eur. Tento rok plánuje preinvestovať na cesty, opravy budov a nákup strojov pre Správu a údržbu ciest (SÚC) 1,4 milióna eur. Za tieto financie sa zrekonštruuje napríklad úsek Hozolec – prieťah, Podspády – štátna hranica Poľsko – Slovensko (Jurgów), urobia sa aj stavebno-bezpečnostné opatrenia v Lučivnej. Ďalších 9 miliónov eur sa použije v rámci programu IROP na modernizáciu cesty Poprad – Starý Smokovec. Celkovo sa v kraji zrekonštruuje viac ako 10 kilometrov ciest.

„Podpora regiónu je veľmi dôležitá. Hlavne v oblasti dopravnej infraštruktúry. Okres navštevujú každoročne státisíce turistov, preto je našou prioritou mať kvalitné cesty, ktoré budú vizitkou kraja. Verím, že aj tohtoročnou investíciou odstránime havarijné úseky ciest a zlepšíme dopravnú infraštruktúru v regióne,“ uviedol M. Majerský.

Do škôl pôjde tento rok 8,6 milióna eur vrátane nenávratného finančného príspevku (NFP). Najviac peňazí sa ujde Strednej zdravotníckej škole v Poprade. Na výstavbu telocvične so spojovacou chodbou a parkoviskom vyčlenil kraj 1,1 milióna eur. Ďalších 403-tisíc eur je určených v rámci programu IROP na materiálno-technické zabezpečenie pre odborný výcvik a teoretické vyučovanie či vnútorné drobné stavebné úpravy. Samospráva sa na tejto investícii podieľa 5 %.

Časť finančných prostriedkov z celkového balíka pôjde aj pre SOŠ remesiel a služieb (838-tisíc eur), SOŠ elektrotechnickú (1,36 milióna eur), Obchodnú akadémiu (1 milión eur), SOŠ polytechnickú J. Antonína Baťu (1,76 milióna eur), SPŠ techniky a dizajnu (1,4 milióna eur), Gymnázium v Poprade (100-tisíc eur), SOŠ technickú (30-tisíc eur), Školu v prírode Detský raj (385-tisíc eur) a Školský internát (89-tisíc eur) v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK.

Župan na stretnutí vyzdvihol spoluprácu medzi školami a zamestnávateľmi, ktorí ponúkajú žiakom možnosť duálne sa vzdelávať. „Systém duálneho vzdelávania je v Poprade veľmi dobre rozbehnutý. Teší ma, že v okrese budeme mať absolventov, ktorí budú vynikať nielen svojimi vedomosťami, ale aj zručnosťami. Verím, že v krátkom čase sa pripoja do duálu aj ďalšie školy a firmy, aby sme mladých ľudí motivovali k tomu, že pracovať v regióne sa oplatí,“ konštatoval M. Majerský.

 Aktuálne je do systému duálneho vzdelávania zapojených päť škôl s 81 žiakmi a 28 zamestnávateľmi. V tomto školskom roku by sa mal počet žiakov zapojených do duálu zvýšiť na 160.

Súčasťou výjazdového pracovného rokovania bol aj Kontaktný bod, v rámci ktorého poskytovali odborníci z Úradu PSK informácie o operačných programoch a eurofondových výzvach, Výzve pre región, projektoch Interreg či Kostrovej sieti cyklistických komunikácií PSK.

 

Autor: Lea HEILOVÁ, odd. komunikácie a propagácie


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.02.2019
Predseda PSK zavádza výjazdové rokovania v regiónoch
Prešovský samosprávny kraj (PSK) zavádza výjazdové rokovania predsedu kraja Milana Majerského v jednotlivých regiónoch. Prvé z nich sa uskutoční v stredu (13. 2.) v Starej Ľubovni. Jeho cieľom je dialóg so starostami obcí a podnikateľmi okresu o ich problémoch, potrebách a pomoci.
viac
05.08.2020
PSK: Najväčší výpadok na daniach v kraji by mali pocítiť mestá Prešov a Poprad
V Prešovskom kraji by mali pocítiť najväčší výpadok príjmov z podielových daní fyzických osôb v súvislosti s koronakrízou v absolútnych číslach najväčšie mestá Prešov (2,24 milióna eur) a Poprad (1,29 milióna eur).
viac
07.12.2020
PSK predlžuje súťaž Zbieraj zelené kilometre do konca apríla
Prešovský samosprávny kraj (PSK) pristupuje k predlženiu súťaže Zbieraj zelené kilometre, ktorej cieľom je jazdiť prímestskou autobusovou dopravou a platiť za lístok čipovou kartou.
viac
05.10.2021
PSK bude očkovať v Medzilaborciach, Fričovciach, Poprade i v Prešove
Prešovský samosprávny kraj má na najbližšie dni naplánované ďalšie očkovacie akcie. V priebehu týždňa sa k proticovidovej vakcíne budú môcť dostať záujemcovia bez registrácie v Medzilaborciach a Fričovciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %