Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.01.2019 10:10

Po PET fľašiach chystá envirorezort aj zálohovanie nápojových kartónov


Ilustračná snímka


Popri triedení komunálnych odpadov a neskôr aj po zavedení zálohovania PET fliaš a plechoviek uvažuje envirorezort aj o zálohovaní nápojových kartónov. Presnejšie sa do roku 2022 chystá vypracovať analýzu viacvrstvových kombinovaných materiálov (tzv. tetrapakov), do ktorých sa balia mlieko či džúsy.


Rovnako ako prvé rozhodnutie aj zálohovanie nápojových kartónov sprevádza odpor výrobcov s odpadármi, z ktorých časť žiada okamžité zavrhnutie ministrovej myšlienky, časť urýchlené vypracovanie analýzy (ešte v tomto roku) v rozšírenej verzii s dopadmi na celkové financovanie triedeného zberu obalov.

Opatrenie (zálohovanie PET fliaš, plechoviek a aj nápojových kartónov) je však už zahrnuté do Programu predchádzania vzniku odpadov SR na roky 2019-2025, ktorý envirorezort predložil na pripomienkovanie koncom novembra 2018.

Priorita plastov z pohľadu politikov

Ministerstvo rovnako ako v prípade PET fliaš a plechoviek počíta aj v tomto prípade s dosiahnutím 90 percent zberu týchto obalov z rôznorodých materiálov do roku 2025. Pripomíname, že plasty na Slovensku reprezentujú 11 percent z komunálnych odpadov, z toho nápojové kartóny 1,33 percenta v spotrebe obyvateľov komunálnej výstavby a 1,43 percenta individuálnej bytovej výstavby (analýza r. 2013-17). Samotné plasty sú pritom vzhľadom na množstvo zverejnených prípadov znečistenia morí a oceánov najviac „démonizované“ zo spektra komunálnych odpadov. A logicky – z pohľadu politikov – aj odpadom, ktorý si zasluhuje najviac ich pozornosti.

Protiministerské argumenty

Okrem argumentov výrobcov, že PET fľaše (plechovky) či nápojové kartóny sa zbierajú (triedia), pričom napríklad PET fliaš už dnes končí v žltých kontajneroch od 60 do 70 percent, envirorezortu protiargumentuje napríklad Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd na Slovensku nasledovným zrozumiteľným faktom. Podľa jej vedomostí navrhovaný systém zálohovania spomínaných troch typov obalov vôbec neznamená, že budú opakovane použité, ako to poznáme z prípadu zálohovaných sklenených fliaš. Teda ľudia fľaše odovzdajú vo vyhradených predajniach, tie sa niekde dezinfikujú a naplnia. Naopak. Po odovzdaní budú zvezené do medziskladov, do sčítacieho a triediaceho centra a potom odovzdané na ďalšie zhodnotenie recyklátorovi. Teda podstúpia rovnaký proces aký v posledných rokoch podstupujú aj po vytriedení v domácnostiach a vhodení do žltých kontajnerov. Prirodzene s rozdielom, že obchody sa budú musieť postarať o ich preplatenie zákazníkom, ktorí ich privezú, o vyčlenenie priestorov na preberanie a skladovanie, zaplatenie obsluhujúceho personálu a podobne. To všetko sa, logicky, premietne vo vyššej ceny nápojov. Popri tom sa nespomína, že informácie (skúsenosti) o zálohovaní nápojových kartónov z iných krajín sveta, ktorých je poriedku (Južná Austrália, časť Kanady) prakticky absentujú. Prípadmi, že existujú, že znamenali taký a taký prínos v kontexte zálohovania štátu, dosiaľ ani ministerstvo neargumentovalo. Pritom je všetko logické

Na druhej strane odborníkom na likvidáciu odpadov bolo dávno jasné, že v roku 2020 sa Slovensku nepodarí splniť zámer smernice EP – recyklovať 50 percent komunálnych odpadov. Jasné preto, lebo za dva-tri roky od spustenia zákona o odpadoch do praxe by iba zázrak (na chvíľu uveriteľné „Potemkino“?) dokázali zlikvidovať dvadsať-tridsaťročný náskok západoeurópskych štátov v zbere, triedení a recyklovaní. Nemohlo sa to podariť a nepodarí sa, ani keby (keď) Slovensko bolo (bude) desaťkrát „pápežskejšie od pápeža“!

Škoda, že na obzore niet ďalšej „dojnej kravy“

Slovákom sa pritom posunom v rebríčku európskych štátov v zbere, triedení a recyklovaní odpadov v posledných rokoch začalo dariť prepracovávanie sa z predposledného miesta. O čosi sa posunieme aj akceptovaním zákazu výroby niektorých ďalších jednorazových plastov. Skutočne veľký posun v zbere a triedení by sme však mohli zaznamenať pri riešení biologicky rozložiteľného odpadu, ktorý stále reprezentuje vyše 40 percent produkcie celého komunálneho odpadu na Slovensku. Povedané inak: ak by ministerstvo pristupovalo k jej riešeniu napríklad formou prijímania zmien zákonov s podobnou vervou ako pri PET fľašiach, plechovkách či nápojových kartónoch, dokonca by sme sa mohli vo veľmi rýchlom časovom slede posunúť v európskom rebríčku zberu a recyklovania odpadov k popredným priečkam. Odpoveď, prečo to envirorezort nerobí, je vo svojej jednoduchosti až uštipačná: pre riešenie bioodpaduneexistuje a dokonca ani na obzore sa nečrtá podobný subjekt typu „dojnej kravy“ akými sú výrobcovia a obchodníci v prípade plastov!

Sledovanie odskúšanej cesty...

V prípade takto rozdaných kariet Slovensko zrejme ostáva iba ďalej trpezlivo a postupne sa posúvať doterajšou odskúšanou cestou. Podobne ako sa roky posúvali západoeurópske krajiny. To znamená s pokorou dennodenne dostávať do krvi ľudí zmysluplnosť odpadovej politiky a presviedčať obyvateľstvo, že len zodpovedné nakladanie s odpadmi ako s ekonomicky zhodnotiteľnou komoditou má zmysel a logiku. A podľa možností prispievať, aby riešenia komunálnych odpadov vo svojom okolí hlavne mladé generácie začali prijímať za rovnako logické a prirodzené ako vnímajú, že čierne je čierne a biele je biele.

Autor: Peter Šporer


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.04.2021
Tetrapaky sú zdrojom cenných surovín
Nápojové kartóny, ktoré zvykne verejnosť označovať názvom tetrapaky, sú zdrojom mimoriadne cenných surovín.
viac
26.07.2021
Aj prázdne obaly od liekov či korenín možno vytriediť
Aj prázdne blistre od liekov či obaly od korenín možno recyklovať. Naopak, do triedeného zberu nepatria špinavé vreckovky, plienky či infekčný odpad.
viac
07.08.2021
Kam vytriediť nápojový kartón a obaly z liekov
Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK odpovedá na vaše otázky. Ak potrebujete poradiť v oblasti odpadov, napíšte nám, prosím, na adresu komunikacia@envipak.sk.
viac
07.07.2023
Dobré ekologické návyky si zbaľte aj na festival
Na festivale si chce človek vychutnať dobrú hudbu, dobré jedlo, stretnúť priateľov, vypočuť si zaujímavé diskusie a nasať atmosféru oddychu a relaxu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %