Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.12.2018 04:50

Pôvodne škola bez vlastných priestorov, dnes jedna z najlepších SOŠ na Slovensku


Ako poďakovanie za dlhoročnú a dobre odvedenú prácu udelil predseda TSK priamo na pódiu ďakovné listy trinástim zaslúžilým pedagógom i nepedagogickým pracovníkom.


K mestu Považská Bystrica už 50 rokov neodmysliteľne patrí vychýrená Obchodná akadémia. Počas polstoročia svojej existencie ju viedli traja riaditelia, vďaka ktorým sa z pôvodnej Strednej ekonomickej školy stala vyhľadávaná vzdelávacia inštitúcia nielen v kraji, ale aj na celom Slovensku.


Obchodná akadémia v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) vyrazila pred 50 rokmi na svoju púť po tŕnistej ceste. „Pôvodne sme nemali ani vlastnú budovu a ani učiteľov. Začínali sme so štyrmi triedami a jedným kabinetom, ktorý bol zároveň riaditeľňou i zborovňou,“zakladateľ školy Valentín Prypoň. Vďaka odhodlanému kolektívu a všetkým trom riaditeľom, ktorí na škole pôsobili, sa dnes teší vynikajúcim výsledkom, úspešným absolventom i stálemu náporu záujemcov o štúdium.

Slávnostná akadémia pri príležitosti oslavy existencie Obchodnej akadémie v Považskej Bystrici zaplnila v pondelok 10. decembra 2018 považskobystrické kino Mier do posledného miesta. Medzi pozvanými nechýbali súčasní študenti, absolventi, pedagógovia a zamestnanci školy, všetci traja riaditelia i predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. „Myslím, že za 50 rokov stihla Obchodná akadémia v Považskej Bystrici napísať veľmi úspešný príbeh. Začiatky boli ťažké, no dnes môžeme s hrdosťou sledovať napríklad rebríček INEKO, podľa ktorého je táto Obchodná akadémia jedenástou najlepšou strednou odbornou školou na Slovensku. Jej absolventi nemajú problém s uplatnením sa na trhu práce alebo s prijatím na vysoké školy. Verím, že v tomto trende bude Obchodná akadémia v Považskej Bystrici pokračovať aj naďalej,“ povedal predseda TSK Jaroslav Baška.

K plnému auditóriu sa prihovoril i súčasný riaditeľ školy Peter Bologa. „Založenie tejto inštitúcie si nepamätám, no vďaka živému rozprávaniu predchádzajúcich riaditeľov sa cítim, akoby som v roku 1968 stál na prahu novovzniknutej školy. Ak ktokoľvek zažil čo i len jeden vyučovací deň alebo len jednu jedinú vyučovaciu hodinu na našej škole, patrí do širokej rodiny Obchodnej akadémie. Pevne verím, že máme pred sebou ešte množstvo úspešných rokov,“ povedal Bologa.

Ako poďakovanie za dlhoročnú a dobre odvedenú prácu udelil predseda TSK priamo na pódiu ďakovné listy trinástim zaslúžilým pedagógom i nepedagogickým pracovníkom, ktorí svojím umom a schopnosťami prispeli k polstoročnému rozvoju považskobystrickej Obchodnej akadémie.

O kultúrny program sa na slávnostnej akadémii postarali výhradne študenti oslavujúcej školy. Publikum mohlo vidieť moderné tance, započúvať sa do dojímavej básne i do tónov piesní. Tematické vystúpenie si pripravila aj kapela Kosťoband, ktorú vedie jeden zo súčasných pedagógov školy.

Oslavu jednej z najlepších stredných odborných škôl na Slovensku si nenechaj ujsť ani primátor mesta Považská Bystrica Karol Janas, starosta obce Domaniža František Matušík či riaditeľ považskobystrickej nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK Igor Steiner. Všetci traja sú zároveň poslancami krajského parlamentu. Pozvanie prijala aj vedúca Odboru školstva a kultúry Úradu TSK Daniela Hilčíková a hlavný kontrolór TSK Richard Horváth.

Autor: (ts-tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2018
TSK bude v budúcom roku hospodáriť s takmer 200-miliónovým rozpočtom
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) bude v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom takmer 200 miliónov eur. Rozpočet na rok 2019 schválili na svojom pondelkovom (26. 11.) zasadnutí poslanci Zastupiteľstva TSK.
viac
07.01.2019
Trojkráľový výjazd trenčianskeho župana
Oceniť celoročnú prácu zložiek záchranného systému a cestárov a poďakovať sa im za ňu nezabudol trenčiansky župan Jaroslav Baška ani vo zvyšných troch okresoch Trenčianskeho kraja.
viac
28.12.2020
TSK žiada o financie pre cykloprojekty na Považí a hornej Nitre
Siedmy úsek Vážskej cyklomagistrály a cyklotrasa na hornej Nitre sú prioritami Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v budovaní cyklistickej infraštruktúry v budúcom roku.
viac
01.02.2022
TSK chce za 1,1 milióna eur zrekonštruovať telocvičňu gymnázia v P. Bystrici
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) chce ako zriaďovateľ za 1,1 milióna eur zrekonštruovať veľkú telocvičňu Gymnázia v Považskej Bystrici. Podanie žiadosti o poskytnutie príspevku z Fondu na podporu športu schválili na pondelkovom zasadnutí poslanci Zastupiteľstva TSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %