Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
20.03.2019 08:05

Obecné studne v obci vyčistili a zrekonštruovali


Ilustračná snímka (tasr)


V obci Beluj v okrese Banská Štiavnica sa miestnej samospráve podarilo v uplynulom období vyčistiť a zrekonštruovať všetky obecné studne. Starostka Monika Zlesíková priblížila, že čistené neboli približne 30 rokov, a tak si už obnovu vyžadovali.


Ako uviedla, v dedine je celkom desať obecných studní. "Ľudia ich aj využívajú, keďže u nás v obci nie je vodovod. Čiže, keď je leto alebo obdobie sucha, všetci si tam tú úžitkovú vodu chodia brať," uviedla. Jedna studňa, nachádzajúca sa pri obecnom úrade, má vodu vhodnú aj na pitie.       

Všetky studne podľa Zlesíkovej vyčistili, zrekonštruovali aj poklopy. V šiestich, ktoré obyvatelia najviac využívajú, boli robené hygienikmi aj mikrobiologické rozbory. "Aj keď ide v piatich z nich len o úžitkovú vodu, chceli sme vedieť, aká je jej kvalita," dodala.       

Na projekt rekonštrukcie a čistenia studní získala obec 4750 eur od Slovenskej agentúry životného prostredia Banská Bystrica v rámci projektu Program obnovy dediny. Sumou 250 eur prispela na financovanie projektu obec z vlastného rozpočtu.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2017
Envirorezort predstavil výsledky odberov vody zo studní v bratislavskej Vrakuni
Štátny geologický ústav Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ) dnes predstavil prvú fázu systému, ktorý monitoruje environmentálne záťaže, vrátane skládky vo Vrakuni. Systém umožňuje v aktuálnom čase kontrolovať a porovnávať údaje o znečistení podzemných vôd.
viac
15.01.2019
V štyroch z piatich artézskych studní je voda vhodná na pitie
Voda v štyroch z piatich artézskych studní, ktoré sa nachádzajú v Šali, je vhodná na pitie. Vyplýva to z protokolu o skúškach vykonaných na vzorkách odobratej vody.
viac
29.03.2021
SIŽP prijala program prevencie pred znečistením tokov z obecných ČOV
Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) prijala program preventívnych opatrení, ktorými sa má zabrániť častým a opakovaným znečisteniam vodných tokov z obecných čistiarní odpadových vôd (ČOV). Informuje o tom na svojej webovej stránke.
viac
17.05.2021
Vodnú nádrž Ružiná chcú začať napúšťať v júni
Rekonštrukcia vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese pokračuje, v súčasnosti sú práce na dne nádrže tak, aby ju mohli začať napúšťať v júni.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %