Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
16.04.2018 09:40

Obľúbené Bratislavské mestské dni 2018 už tento víkend


Ilustračná snímka


Bratislava sa opäť otvára obyvateľom aj návštevníkom mesta počas Bratislavských mestských dní. Podujatie, ktoré každoročne priláka do ulíc hlavného mesta tisíce ľudí sa bude konať od piatka 20. apríla do nedele 22. apríla. Mesto a mestské organizácie pripravili pre návštevníkov atraktívny program.


„Podľa dávnej tradície sa naše mesto každoročne na deň Sv. Juraja otvára svojim obyvateľom. V sobotu o 10.00 pod Michalskou bránou spoločne odpečatíme brány mesta a symbolicky tak pozveme Bratislavčanov aj návštevníkov na Bratislavské mestské dni. Otvorené dvere budú napríklad v Primaciálnom paláci, kde každého rád privítam, ako aj v mestských múzeách, galériách, ZOO a ďalších mestských organizáciách, ktoré sa do programu zapojili,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Tohtoročnou novinkou sú mestské trhy na Primaciálnom námestí, ktoré ponúknu občerstvenie, rôzne výrobky, bude tu mestský stánok, hudobný a kultúrny program. Ďalšou novinkou je program pre deti na Tyršovom nábreží, kde OLO pripraví cyklopreteky, cirkusové predstavenia a smetiarske auto. A bude tu pristavený aj Veselý autobus plný rôznych hier od Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja.

Tradičným lákadlom mestských dní bude ZOO, kde mestská polícia pripraví pre návštevníkov ukážky kynológie a hipológie a v nedeľu tam primátor Bratislavy pokrstí zebrie mláďatko. Na obľúbené vyhliadkové plavby loďou po Dunaji sa môžete tešiť v sobotu. Stačí si vyzdvihnúť bezplatné vstupenky v Kancelárii prvého kontaktu na prízemí budovy magistrátu hlavného mesta a to v stredu 18.4.2018 od 9.00 hod. Aj tento rok bude výnimočne počas Bratislavských mestských dní sprístupnená kostnica pod kaplnkou sv. Jakuba na Námestí SNP, ako aj ostrov Sihoť s komentovanou prehliadkou.

 Múzeum mesta Bratislava oslavuje tento rok 150 rokov a pri tejto príležitosti pripravilo viaceré podujatia. V piatok o 21.00 sa môžete tešiť na videomapping na priečelí Starej radnice. Vizuálna show zmapuje príbeh Múzea mesta Bratislava. K 25. výročiu mesta Bratislava pripravilo múzeum špeciálnu výstavu v Justiho sieni Primaciálneho paláca. Na strednom hrade Hradu Devín zase bude výstava Magická osmička v dejinách Slovenska. Galéria mesta Bratislavy pripravila v obrazárni Primaciálneho paláca výstavu obrazov historických osobností Bratislavy.

 Súčasťou Bratislavských mestských dní bude už tradične aj udeľovanie najvýznamnejšieho samosprávneho ocenenia mesta Bratislavy - ceny primátora hlavného mesta. Táto prestížna cena sa udeľuje už 26 rokov. Mená ocenených sa dozviete v piatok 20.4. v predvečer mestských dní.

Výstavu „smArt ciTy – Bratislava, keď budem veľký/veľká si návštevníci budú môcť pozrieť v Primaciálnom paláci.Budú tu vystavené diela detí, ktoré stvárnia, ako si predstavujú budúcnosť mesta. Výstava bude umiestnená na výstavných paneloch na schodisku a chodbách v paláci a ľudia budú môcť hlasovať o najkrajšie diela buď priamo na mieste alebo prostredníctvom mestského Facebooku.

 Cez víkend čaká návštevníkov aj Námestie detí na Hlavnom námestí, kde budú svoju tvorivú činnosť prezentovať deti z mestských CVČ a ZUŠ, Dobrý trh Jakubák na Jakubovom námestí či zaujímavé tematické prehliadky mestom - Po stopách M.R. Štefánika, Bratislava ´93, ktorá zmapuje dejiny Bratislavy ako hlavného mesta Slovenska a ďalšie.

Pre športovcov sprístupní STARZ viaceré športoviská, ako je napríklad zimný štadión v Dúbravke, bedmintonové kurty na Harmincovej či plaváreň na Pasienkoch. Milovníci prírody si zasa prídu na svoje na Partizánskej lúke, kde budú celú sobotu Lesnícke hry so zaujímavým programom, ako je napríklad spoznávanie zvierat, hod plenom či vystúpenie sokoliarov. Na bratislavskom závodisku bude v nedeľu dostihový deň a Veľká cena primátora.

 Vstup na všetky podujatia bude zadarmo, pričom na niektoré podujatia si bude potrebné vyzdvihnúť vstupenky vopred. Keďže očakávame veľkú účasť a plné mesto ľudí, odporúčame všetkým, aby sa na jednotlivé atrakcie prepravovali MHD, ktorá bude cez víkend posilnená a bude doplnená aj historickými vozidlami na vybraných linkách.

Viac informácií ako aj kompletný program nájdete na oficiálnej stránke mesta www.bratislava.sk.

 Tradícia, že na deň sv. Juraja sa mesto otvára svojim obyvateľom i návštevníkom, sa viaže na dávnu históriu nášho mesta. Podľa mestských privilégií si už od 13. storočia mešťania 24. apríla mohli slobodne voliť richtára a svojich zástupcov. Bola to na tie časy významná a ojedinelá výsada v celej Európe. Spájala sa s oslavami, ale aj s neformálnymi stretnutiami zástupcov radnice s obyvateľmi kráľovského mesta.

Autor: (ts-mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.07.2016
Slovensko si pripomenie Deň zahraničných Slovákov
Slovenská republika si 5. júla 2016 pripomenie Deň zahraničných Slovákov. Deje sa tak od roku 1993 na základe zákona NR SR č. 241/1993 Z. z., ktorým sa 5. júl stal pamätným dňom.
viac
13.07.2016
Francúzsky deň ponúkne hudbu i gastronómiu
V Bratislave bude možné opäť zažiť oslavy francúzskeho štátneho sviatku. Vo štvrtok 14. júla sa na Hlavnom námestí môžu obyvatelia a návštevníci hlavného mesta Slovenska zoznámiť s francúzskou kultúrou i špecialitami francúzskej gastronómie.
viac
03.10.2016
Začal sa mesiac úcty k starším a spolu s ním prichádza aj obľúbený Seniorfest
Október je mesiac úcty k starším. Hlavné mesto preto pripravilo aj tento rok obľúbený Seniorfest. Bratislavskí seniori sa ešte stále môžu prihlásiť na niektoré podujatia, ktoré sa budú konať počas celého mesiaca október.
viac
25.05.2022
Rezort školstva oslávi MDD bohatým programom na bratislavskej Železnej studničke
Hlavolamy, kvízy, maľovanie na plátno, rôzne športové súťaže či aktivity rozvíjajúce vzťah k ochrane prírody. Na to všetko a ešte veľa iného sa môžu deti tešiť 1. júna pri príležitosti Medzinárodného dňa detí v bratislavskej lokalite Železná studnička.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %