Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.11.2018 10:04

Nevyužívané železničné trate sa môžu prerábať na chodníky a cyklotrasy


Ilustračná snímka: TASR


Dlhodobo nevyužívané železničné trate sa môžu prebudovať na dočasné chodníky pre chodcov či cyklotrasy. Vyplýva to z novely zákona o dráhach, ktorú navrhla trojica poslancov vládneho Mosta-Híd Elemér Jakab, Tibor Bastrnák a Péter Vörös. Novela nadobúda vo štvrtok 1. novembra účinnosť.


Podľa poslancov doterajšie znenie zákona neumožňovalo po vyčerpaní možností prenájmu alebo predaja pri nevyužívanej trati iný postup, než úplné zrušenie takejto trate vrátane odstránenia všetkých jej súčastí podľa stavebných predpisov, čo vytváralo ďalšie náklady a výdavky.       

Samotné rušenie tratí je pritom podľa poslancov nezvrátiteľný krok a ich prípadné nové vybudovanie by si vyžadovalo podstatne vyššie náklady, než navrátenie do prevádzkyschopného stavu.       

Podľa návrhu poslancov bude po novom možné na nevyužívanej trati vybudovať dočasnú miestnu komunikáciu určenú pre chodcov, chodník alebo miestnu komunikáciu pre cestnú nemotorovú dopravu. Takáto úprava trate bude umožnená samosprávnemu kraju, obci alebo združeniu obcí, cez ktorých územie dráhy vedie.       

"Pôjde o efektívny nástroj využitia majetku štátu, a to výlučne prostredníctvom orgánov samosprávy a na prospech obyvateľov daného regiónu," zdôraznili predkladatelia. Zároveň v prípadoch, keď by nastala potreba opätovného prevádzkovania vlakovej dopravy, bude umožnený spätný proces a opätovné sprevádzkovanie železničnej trate.

Podľa návrhu sa totiž umožní ponechanie a zakonzervovanie existujúcich tratí, stavieb a zariadení, ktoré prislúchajú k danej trati. V prípade celospoločenskej a národohospodárskej potreby tak bude zachovaná možnosť obnovenia dráhy v pôvodnom telese a na pôvodnej trase.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2018
Oslava starého vlaku aj detského športovania
Druhá júnová sobota bude v Ružomberku patriť Korýtkofestu - oslave 110. výročia vzniku železničnej trate Ružomberok – Korytnica a tiež sprievodnému podujatiu pre rodiny S deťmi na kolesách. Práve v tento deň po prvýkrát po desiatkach rokov nečinnosti prejde časťou zachovanej trate historický vláčik.
viac
14.09.2018
Novela zákona otvára možnosť na vznik pilotného projektu
Nová legislatívna úprava, ktorú vo štvrtok (13. 9.) schválil parlament, otvára priestor, aby z nevyužívanej železničnej trate medzi Piešťanmi a Vrbovým vznikol cyklochodník, uviedol to starosta obce Trebatice Juraj Valo.
viac
30.07.2019
Okradli detskú železnicu v Košiciach
Riaditeľ detskej železnice v Košiciach podal oznámenie na neznámeho páchateľa, ktorý odcudzil viac ako 30 železničných podvalov a približne 500 kg štrku, ktoré boli určené na renováciu trate historickej úzkorozchodnej železnice.
viac
03.05.2023
Zvolen sa pripravuje na spustenie zákazu parkovania na chodníkoch
Mesto Zvolen sa pripravuje na spustenie zákazu parkovania na chodníkoch. Povinnosť, ktorá vyplýva zo zákona, zapracovali v dvoch dopravných projektoch, ktoré si dalo mesto v minulosti spracovať. Informoval o tom hovorca mesta Martin Svatuška.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %