Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
18.04.2019 03:00

Neprofesionálni divadelníci budú súťažiť a vzdelávať sa


Biskupský kaštieľ v Močenku. Foto: mocenok.sk


Mladí i dospelí neprofesionálni divadelníci sa zídu v Močenku na krajskej postupovej súťaži Na scénu 2019. Divadelné kolektívy z Nitrianskeho kraja čaká od 26. do 28. apríla okrem samotných vystúpení aj množstvo vzdelávacích aktivít.


Ako informovali organizátori, pre účastníkov sú pripravené odborné rozborové semináre a hodnotenia poroty s tvorcami a divákmi. „Súčasťou programu sú aj individuálne konzultácie, tematická divadelná dielňa a kritický seminár. Projekt Na scénu 2019 je určený aj divadelníkom, ktorí nemajú v tejto sezóne pripravené súťažné predstavenie. Na krajskej prehliadke sa môžu zúčastniť ako pozorovatelia, diváci či účastníci tvorivých dielní a načerpať tak inšpiráciu do budúcej tvorby,“ uviedla Silvia Bartáková z Krajského osvetového strediska (KOS) v Nitre, ktoré podujatie organizuje.

Súčasťou programu bude aj workshop zameraný na takzvaný storytelling, čiže rozprávačstvo. Jeho základom je vystúpenie jednotlivca pred divákmi, ktorý hovorí sám za seba, nehrá teda žiadnu rolu a pred publikom rozpráva príbeh. „Storytelling alebo rozprávačstvo u nás nie je veľmi známe. Takéto predstavenie možno poňať aj ako celok, dať mu rámec a podobu inscenácie alebo sa môže nechať rozdelené na jednotlivé časti samostatných príbehov. Tento workshop bude viesť lektorka Martina Jánošíková zo spolku Príbehom na stope,“ doplnila Bartáková.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.02.2018
Neprofesionálni divadelníci sa zídu na súťaži Javiskový škriatok
V Dome kultúry v Šali sa zídu neprofesionálni divadelníci z okresov Nitra, Šaľa a Zlaté Moravce. Svoje umenie predstavia 28. februára a 1. marca na regionálnej postupovej súťaži Javiskový škriatok, ktorú pravidelne organizuje Krajské osvetové stredisko (KOS) v Nitre.
viac
04.03.2019
Deti a mládež si môžu vyskúšať remeselnú zručnosť v celoslovenskej súťaži
Celoslovenskú súťažnú prehliadku remeselnej tvorivosti organizuje Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v Bratislave pod názvom V krajine remesiel. Je určená pre deti a mládež vo veku osem až 15 rokov, ktoré do siedmeho ročníka podujatia zašlú svoje práce s prihláškou do 17. mája.
viac
04.10.2019
Enviromesto 2019 je Kežmarok
Laureátom súťaže ENVIROMESTO 2019, ktorej hlavným cieľom je oceniť a zviditeľniť mestá aktívne uplatňujúce environmentálnu politiku nielen vo svojich rozvojových dokumentoch, ale najmä v reálnom živote,sa stal Kežmarok.
viac
07.01.2021
Celoštátna súťaž Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2018 a 2019
Ministerstvo kultúry ocení najlepšie obnovené či zrekonštruované pamiatky. Majitelia všetkých národných kultúrnych pamiatok sa môžu so svojimi projektmi prihlásiť do celoštátnej súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka 2018 a 2019. Prihlášky do súťaže musia poslať do 31. januára 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %