Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
01.05.2016 11:00

Najväčšou výzvou pre vedenie obce Koprivnica je vybudovanie vodovodu


Víta Vás obec Koprivnica. Snímka: OcÚ.


– Za posledných 20 rokov sa toho v rázovitej šarišskej dedine Koprivnica v okrese Bardejov veľa zmenilo. Bývalá stredisková obec sa v 90. rokoch minulého storočia pustila do viacerých investícií, ktoré mali zlepšiť kvalitu života jej obyvateľov.


      „V prvom rade bolo potrebné opravovať miestne komunikácie a to je vlastne úloha, ktorú je nutné riešiť permanentne. Dorobili sa rozvody elektrického vedenia a plynu,“ konštatoval starosta obce Peter Krupa.       

Z fondov Európskej únie sa podarilo získať prostriedky vo výške okolo 280.000 eur na opravu starej kúrie, ktorú si obec upravila ako účelové zariadenie pre potreby občanov. Okrem toho získali vyše 260.000 eur na rekonštrukciu a prestavbu budovy základnej školy.       

V rámci programu regenerácie obecných centier sa podarilo v dedine vybudovať námestie pred kúriou s prvkami drobnej architektúry a prístupové cesty, na čo získali z eurofondov 410.000 eur. V roku 2012 dokončila obec projekt úpravy koryta Klinského potoka, ktorá si vyžiadala investíciu približne 686.000 eur, pričom peniaze získali zo zdrojov ministerstva životného prostredia.       

„My nie sme v zátopovom území, ale keď príde prietrž mračien, potok nestačí. Okrem toho konštrukcie mostov neboli vyhovujúce, lebo pod nimi nedokázalo pretiecť množstvo vody. Z tých peňazí sa nám podarilo vymeniť aj jeden starý klenbový nevyhovujúci most. Teraz máme dedinu chránenú proti povodniam,“ vysvetlil starosta obce.       

Obec má rozpracovanú kanalizačnú sieť, ktorá je už na 80 percent hotová. Stále sa však pracuje na dokončení čistiarne odpadových vôd. Rozpracovaný je aj projekt rozšírenia vodovodu.      

 „Ešte nám chýba vodojem a prvú etapu by sme mali hotovú. Potom druhá etapa je rozvod po obci. Tá voda je nám veľmi potrebná. Každý tu síce má studňu, ale v polovici studní je železitá voda a v tej druhej vápenatá. V lete však v studniach voda chýba,“ vysvetľuje Krupa.      

 Na dokončenie verejného vodovodu sa podľa starostu viaže aj výstavba nájomných bytov. Obec má pripravené projekty na výstavbu nájomných bytov pre mladé rodiny. Bývanie je totiž jeden zo základných prostriedkov ako udržať mladých ľudí v dedine.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.12.2016
Rómske domácnosti majú šancu získať prístup k pitnej vode
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre časť Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ) vyhlásilo dňa 7. decembra 2016 výzvu zameranú na podporu prístupu k pitnej vode.
viac
25.07.2020
ZMOS vníma nový európsky rozpočet pozitívne aj napriek škrtom pre Slovensko
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) vníma nový európsky rozpočet pozitívne aj napriek škrtom pre Slovensko. Za dôležité považuje teraz zameranie sa na štruktúrovaný viacúrovňový dialóg v rámci národnej, regionálnej a miestnej úrovne.
viac
12.12.2020
Predaj z dvora – ako legislatívne podporiť farmárov?
Predaj z dvora – ako legislatívne podporiť farmárov a odstrániť aktuálne prekážky pre rozšírenie ich produkcie?
viac
29.12.2020
J. Hlinka: Čerpáme skúsenosti iných samospráv z EÚ
Jeden z najväčších míľnikov pre samosprávu na Slovensku bolo prijatie ustanovení Európskej charty miestnej samosprávy, hovorí jeden z najdlhšie slúžiacich starostov na Slovensku, Jaroslav Hlinka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %