Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.04.2019 06:25

Nadácia Orange opäť spája ľudí v komunitách pre lepší svet


Nadácia Orange


Nadácia Orange už 20 rokov spája ľudí prostredníctvom svojich programov a aktivít pre lepší svet. Vďaka podpore aktívnych ľudí, skupín i organizácií prispieva k pozitívnej zmene spoločnosti a mení Slovensko na lepšie miesto pre život.


Komunitný rozvoj a dobrovoľníctvo je hlavnou témou jedného z jej grantových programov - Spojme sa pre dobrú vec. Ten dáva príležitosť neformálnym skupinám občanov a mimovládnym organizáciám realizovať aktivity na zvyšovanie kvality života v ich komunite. Nadácia vyhlasuje už jeho 15. ročník.

Orangeu ako operátorovi, ktorý už roky rozmýšľa spoločensky zodpovedne aj v rámci aktivít prepojených s biznisom, záleží na budúcnosti našej krajiny. Chápe, že vzdelaní, aktívni a ohľaduplní ľudia posúvajú našu spoločnosť a nás všetkých vpred. Preto podporuje inovatívne vzdelávanie, inšpiratívne nápady, rozvoj komunít a pomáha ľuďom v núdzi. Prostredníctvom svojej Nadácie to robí už 20 rokov. Vďaka programu Spojme sa pre dobrú vec reaguje práve na oblasť komunitného rozvoja a ponúka prostriedky na to, aby si ľudia v komunitách svojpomocne zlepšili prostredie, v ktorom žijú, aby dávali miestam nový zmysel, rozvíjali a utužovali vzťahy v komunitách, a tak aj v celej spoločnosti. „Veríme, že budovanie zdravých a dobrých vzťahov v komunitách je najlepším nástrojom postupnej zmeny v atmosfére celej spoločnosti. Preto chceme motivovať aktívnych ľudí, začínajúce ale aj fungujúce neformálne skupiny a mimovládne organizácie k angažovanosti – prioritne v rámci svojej komunity, k dobrovoľníctvu, k zdieľaniu záujmu o dianie v komunite, k aktivitám vedúcich k súdržnosti ľudí, k nachádzaniu spoločných riešení na miestne či celospoločenské problémy, k posilňovaniu spolupráce a partnerstiev medzi lokálnymi subjektmi,“ objasňuje ciele grantového programu Spojme sa pre dobrú vec Milica Danková, manažérka Nadácie Orange.

V minulom roku bolo v rámci programu vybudovaných, obnovených a skvalitnených množstvo verejných priestranstiev po celom Slovensku. Za jednotlivými projektami pritom stoja nielen neziskové organizácie, ale často práve skupiny aktívnych občanov, ktorým záleží na kvalite ich okolia a zlepšení možností trávenia voľného času všetkých ľudí v komunite.

Príkladom je skupina aktívnych občanov pod vedením Emílie Bučkovej z obce Hrašovík, ktorí sa spojili pre dobrú vec a s podporou Nadácie Orange vznikla pod lesom nová vyhliadková vežička a oddychová zóna. „Pri nedeľných prechádzkach sme sa náhodne stretávali s obyvateľmi i okoloidúcimi na mieste, kde práve teraz stojí vyhliadková vežička. Vždy sme prehodili zopár slov a starší spomínali, ako kedysi obrábali okolité polia. Preto sme sa rozhodli vybudovať také miesto, kde sa ľudia zastavia, pozhovárajú, niečo nové dozvedia a spoznajú okolie našej obce,“ hovorí o projekte Vyhliadka na kline Emília Bučková. Stačilo pritom vyplniť elektronickú prihlášku priamo na webovej stránke grantu. „Získali sme finančný príspevok, oslovili sme známych i podnikateľov a každý pomohol ako vedel. Projekt sme realizovali vo svojom voľnom čase. Stavali sme ako kedysi naši dedovia - používali sedliacky rozum, ruky a podarilo sa,“ opisuje vznik vyhliadky pani Bučková.

V trenčianskej zátoke pokoja podobne vzniklo nové workoutové ihrisko. Okrem cvičebných prvkov sa v zátoke vytvorili aj cykloprvky a vyčistil sa aj nový prírodný priestor pre oddych - Zelený pavilón, ktorý sa nachádza pod korunou starej košatej vŕby. „Reakcie ľudí sú dobré. Ihrisko sa využíva a okrem neho sa vytvoril v zátoke aj Zelený pavilón, ktorý chceme využívať na rôzne komunitné akcie v lete. Zatiaľ sme zaznamenali najmä pozitívne ohlasy na celý projekt,“ teší sa Elena Gogálová zo skupiny aktívnych občanov Ľudia zo zátoky, ktorí sa tiež spojili pre dobrú vec a už po druhýkrát sa im podarilo uspieť so svojím projektom v rámci výzvy grantového program Nadácie Orange.

Spojiť sa s Nadáciou Orange pre lepší svet môžete aj vy v rámci 15. ročníka grantového programu na podporu komunitného a regionálneho rozvoja, ktorý dáva príležitosť neformálnym skupinám občanov a mimovládnym organizáciám možnosť realizovať aktivity, ktoré zvyšujú kvalitu života v ich komunite. Stačí mať nápad, ako zlepšiť svoje okolie a elektronicky sa prihlásiť.

Grantový program Spojme sa pre dobrú vec je otvorený od 25. apríla a svoj projekt môžete prihlásiť do 22. mája. V programe Nadácia Orange rozdelí celkovo 80 000 eur na komunitné projekty v rámci celého Slovenska. Viac informácií o grantových programoch Nadácie Orange nájdete na webovej stránke www.nadaciaorange.sk.

Autor: (ts-nadacia orange)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2017
Ľudia sa opäť spojili pre dobrú vec
Nadácia Orange už trinástykrát finančne pomôže aktivitám tých, ktorí chcú pre svet okolo nás spraviť niečo prospešné.
viac
27.04.2018
Premeňte nápady na krajšie miesta vo vašom okolí
Nadácia Orange otvára v roku 2018 už 14. grantový program Spojme sa pre dobrú vec určený všetkým, ktorí sa snažia niečo zmeniť a skvalitniť život na Slovensku nielen sebe, ale aj svojmu okoliu.
viac
11.10.2018
GP Spojme sa pre dobrú vec pomohol premeniť nápady na krajšie miesta pre život
Do programu ľudia prihlásili až 302 projektov, pričom Nadácia Orange vybrala a celkovou sumou 80 000 eur podporila 46 z nich.
viac
07.08.2020
Grantový program Dobrý sused opäť podporí komunitné projekty
Grantový program Dobrý sused opäť podporí zaujímavé projekty zlepšujúce život v komunite či v okolí bydliska. O príspevok do výšky 4000 eur môžu žiadať obyvatelia, samosprávy a organizácie v bratislavských mestských častiach Vrakuňa a Podunajské Biskupice a v obci Borinka, najnovšie aj v Ružinove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %