Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.08.2019 05:50

Návštevu Márie Terézie v kaštieli pripomínajú Tereziánske slávnosti


Ilustračný výrez plagátu


Chvíle, keď kaštieľ v Chtelnici v okrese Piešťany vítal v roku 1775 panovníčku Máriu Teréziu, pripomenuli v sobotu Tereziánske slávnosti.


Návštevníci podujatia mohli sledovať veľkolepý sprievod panovníčky a jej dvora plného šľachticov, divadelníkov a zabávačov a zároveň stráviť deň plný zábavy, atrakcií, divadla či tanca. Deti si mohli vyskúšať streľbu z malých katapultov na terč, z kuše na drevený hrad s terčami aj lukostreľbu, informovali organizátori podujatia. Súčasťou programu bola divadlo, fakírska show, šerm, dobové tance i vystúpenia akrobatov. Tretí ročník podujatia zorganizovala obec Chtelnica.       

Kaštieľ pôvodom z konca 16. storočia bol vo vlastníctve významného šľachtického rodu Erdődyovcov a stal sa centrom dobrovodského panstva. Pôvodne renesančný objekt prešiel v roku 1769 rozsiahlou rekonštrukciou, počas ktorej bol prestavaný na barokový a táto podoba sa zachovala dodnes. Kaštieľ bol obklopený rozsiahlym parkom s okrasnými záhradami, alejami, pomarančovníkovým sadom, jazierkom, zvernicou i bažantnicou. Niektoré z týchto prvkov boli vybudované v roku 1775, keď zemepán Ján Erdödy privítal v kaštieli panovníčku Máriu Teréziu so sprievodom. Na jej počesť usporiadal poľovačky, ples, ohňostroj i ďalšie slávnosti.       

V polovici 19. storočia panstvo prevzali Pálffyovci a kaštieľ v Chtelnici sa stal ich letným sídlom. V roku 1941 otvorili v kaštieli za účasti prezidenta Jozefa Tisa Vyššiu vojenskú školu Hlinkovej mládeže. Za socializmu sídlila v objekte základná škola, neskôr ho prevzalo ministerstvo vnútra. Do vlastníctva obce sa areál dostal v roku 2003. Chtelnický kaštieľ je zapísaný v registri národných kultúrnych pamiatok. Celý objekt sa skladá z centrálne umiestnenej hlavnej budovy kaštieľa, ktorá je obklopená štyrmi pavilónmi. Za kaštieľom sa tiež nachádza rozsiahly park s rybníkom.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.03.2019
Poľovnícke slávnosti sa budú konať tento rok v kaštieli Betliar
Celoslovenské poľovnícke slávnosti Dni svätého Huberta, ktoré sa každoročne konajú v obci Svätý Anton v Banskoštiavnickom okrese, sa tento rok výnimočne uskutočnia v kaštieli Betliar v okrese Rožňava. Dôvodom je rekonštrukcia, ktorá tento rok svätoantonský kaštieľ čaká.
viac
06.05.2019
Mesto vyhlásilo zbierku na štadión a chátrajúci kaštieľ
S platnosťou do 1. mája 2021 sú v Seredi vyhlásené dve verejné zbierky. Jedna na spolufinancovanie rekonštrukcie futbalového štadióna a druhá na získanie finančných prostriedkov na obnovu kaštieľa.
viac
09.07.2019
Park pri andrássyovskom kaštieli ožije v sobotu piknikom
Atmosféru dôb minulých prinesie do parku pri andrássyovskom kaštieli v Betliari v Rožňavskom okrese historický piknik, ktorý tamojšie Múzeum Betliar (MB) organizuje v sobotu 13. júla od 14.00 h.
viac
03.10.2019
Malý kaštieľ v Snine zrekonštruujú
Mesto Snina zrekonštruuje takzvaný malý kaštieľ. Stane sa tak vďaka programu cezhraničnej spolupráce ENI HU-SK-RO-UA 2014 - 2020. Zmluvu o projekte s názvom Obnova historických pamiatok v Snine podpísala v pondelok (30. 9.) primátorka mesta Daniela Galandová na Úrade Prešovského samosprávneho kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %