Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
28.06.2016 01:00

Moderné technológie rozširujú možnosti využívania triedeného odpadu


Ilistračná snímka (st).


Spoločnosť MUNTech sa dlhodobo venuje aspektom odpadového hospodárstva, ktorým je v súvislosti s novým zákonom o odpadoch venovaná výrazná pozornosť. Adriana Króliková z dcérskej spoločnosti ZMOS nám predstavila aktivity, webové stránky a projekty, ktoré organizácia pripravuje pre mestá a obce.


Prístup k odpadom je na jednej strane snahou o priaznivé životné prostredie, ale na strane druhej vyjadruje schopnosť meniť odpady na obchodovateľnú surovinu. Ako možno zladiť zjavne protichodné záujmy?

- V našich materiáloch často uvádzame, že sa s odpadom stretávame od vzniku ľudstva. To, koľko odpadu vznikne, závisí tiež od nás, ľudí, od toho, čo potrebujeme a spotrebujeme. Množstvo produkovaného odpadu sa od 60. rokov minulého storočia zvyšuje. Tok odpadu začína u spotrebiteľov (obyvateľov) a končí, v tom lepšom prípade, ako vstupná surovina do nového výrobného procesu, a v tom horšom prípade na skládkach komunálnych odpadov. Neustále vytváranie nových skládok odpadov nemožno považovať za riešenie, a práve tu sa vytvára možnosť využiť odpad ako surovinu, ktorá sa dá opätovne použiť a využiť, prípadne zobchodovať. Samozrejme, to predpokladá zabezpečiť triedenie odpadu, ale to je úloha pre každého z nás.

Adriana Króliková.

Inovácie, veda a výskum, aj nové technológie dávajú prvotnému odpadu druhý rozmer. A to formou ich spracovania na suroviny slúžiace na ďalšie využitie. Koľko odpadu podľa Vás možno využiť na iný účel?

- Aj pri odpade platí, že sa musíme pozrieť na jeho optimálne využívanie, teda zladiť efekt s efektívnosťou. Moderné technológie rozširujú možnosti využívania triedeného odpadu, vieme čoraz viac odpadu využiť. Množstvo odpadu, ktoré vieme využiť je však opäť závislé od kvality jeho triedenia, nákladov na dotrieďovanie ako aj nákladov na samotné spracovanie suroviny. V tomto prípade je nutné položiť si otázku, kedy sa to ešte oplatí a kedy už nie.

Problémov súvisiacich s triedením nie je málo. Ale ich spoločným menovateľom je vôľa. V prvom rade vôľa triediť a v druhom vôľa vytvárať na tento účel čo najlepšie podmienky. Pomôžu triedeniu kampane, alebo skôr výchova v domácom prostredí?

- Naším cieľom je využiť všetky možné nástroje, ktoré pomôžu zlepšeniu povedomia občanov v triedení odpadov. Kampane používame najmä pri komunikácii s občanmi. V spolupráci so zástupcami samosprávy vytypujeme tiež školské zariadenia, v ktorých sa uskutočňuje kampaň pre najmenších „triedičov“. Práve táto časť kampaní prináša najväčší úspech a efekt. Informácie z kampaní sa prenášajú do domácností. Samozrejme, aj my sa počas kampaní dozvieme veľa informácií, ktoré potom odovzdáme samosprávam a tie tak môžu prispieť k lepšej motivácii občanov, vytvoreniu lepších podmienok i efektívnejšiemu procesu triedenia priamo v konkrétnej obci či meste.

Čítajte v Obecných novinách 25-26/2016 na str. 4.

Autor: Zhováral sa Michal KALIŇÁK


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2016
Preplnené kontajnery. Kto je zodpovedný za ich vývoz?
Pri veľkom počte ľudí sa môže stať, že nemáte kam vyhodiť vzniknutý odpad z domácnosti, pretože všetky zberné nádoby sú preplnené. Kto je zodpovedný za zvoz komunálneho odpadu a triedeného zberu?
viac
12.02.2018
Ako vzdelávajú obyvateľstvo jednotlivé slovenské OZV
Organizáciám zodpovednosti výrobcov pre obaly i neobaly sme položili otázky o ich propagačných a vzdelávacích aktivitách v zazmluvnených obciach a mestách. Tak ako im to vyplýva zo zákona o odpadoch. Z ôsmich OZV s platnými autorizáciami odpovedalo šesť. Neodpovedali OZV E-cycling a OZV RECobal.
viac
26.04.2018
Prvý rebríček slovenských miest a obcí v triedení odpadu
Do portfólia spoločnosti ENVI - PAK patrilo v roku 2017 viac ako 50 % miest a obcí na Slovensku. Prvýkrát vznikol rebríček sídel podľa toho, ako úspešné sú v triedení odpadu.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %