Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.10.2019 12:10

Metské divadlo - Divadlo z Pasáže vstupuje do ďalšieho medzinárodného projektu


Ilustračná snímka


Divadlo z Pasáže len pred týždňom ukončilo medzinárodný projekt s organizáciami z Fínska, Litvy a Poľska, ktorého cieľom bola výmena skúseností s organizáciami pracujúcimi s ľuďmi s postihnutím, a hneď prechádza do ďalšej medzinárodnej spolupráce.


 V tomto roku bolo divadlo oslovené budapeštianskym divadlom Baltazár, ktorého hercami sú ľudia s mentálnym postihnutím na spoluprácu na projekte, ktorého cieľom bude podpora spoločenského prijatia ľudí s mentálnym postihnutím prostredníctvom umenia.

Divadlo z Pasáže a Divadlo Baltazár sa po prvý krát stretli na festivale Arteterapia, ktorého organizátorom bolo práve Divadlo z Pasáže. Hlavným koordinátorom súčasného projektu je Divadlo Baltazár, ktoré je profesionálnym divadlom pôsobiacim v Budapešti. Jeho členmi sú herci s mentálnym postihnutím a divadlo sa snaží otvoriť nové obzory tým, že zdravotné postihnutie hercov kladie do úzadia, vyzdvihujúc ich talent. Ich cieľom je vytvoriť podmienky pre ľudí so zdravotným postihnutím, aby mohli spoznať, rozvíjať a vyjadriť svoj talent v umení, a tak žiť svoj život s pocitom naplnenia.

Obidve divadlá spája presvedčenie o tom, že umenie predstavuje vhodný priestor, v ktorom ľudia s mentálnym postihnutím môžu vyjadriť svoj talent a schopnosti. Herci týchto divadiel dokonale hovoria jazykom emócií, ktorý je základnou súčasťou každého umeleckého výkonu. Preto sa aktivity tohto spoločného projektu budú realizovať práve na javisku a prostredníctvom divadelného umenia. Výsledkom bude spoločné predstavenie, ktoré opäť o krok priblíži ľudí s postihnutím k spoločnosti. K tomu aby ich dokázala prijať s reálnym pohľadom s ich pozitívami i negatívami a nevytvárala si okolo týchto ľudí iluzórnu bublinu.

Úvodný workshop sa uskutoční v priestoroch Mestského divadla – Divadla z Pasáž 16. až 18. októbra 2019 a záverečná verejná prezentácia v marci 2020 v Budapešti. Tento projekt podporili Višegrádsky fond.

x     x     x

Divadlo z Pasáže je prvé profesionálne komunitné divadlo, ktoré ako jediné svojho druhu na Slovensku začalo pracovať s ľuďmi s mentálnym postihnutím. Zároveň je prvé a momentálne jediné mestské komunitné divadlo, v ktorom hrajú ľudia s mentálnym postihnutím v strednej a východnej Európe. Vo svojej činnosti prepája kultúrnu, umeleckú a sociálnu oblasť. Divadlo získalo za svoju činnosť viacero ocenení, napríklad v roku 2009 ocenenie Cena euroobčana roka (ako prvá nezisková organizácia zo Slovenska) od prezidenta Európskeho parlamentu Hansa Gerta Pὄtteringa. V Banskej Bystrici pôsobí už od roku 1995 a v roku 2019 oslávi už 24. výročie svojej existencie.

 

 

 

Autor: Eva Ogurčáková, umelecká riaditeľka


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.04.2018
Zmeníme sa my či príroda?
45. ročník festivalu EKOTOPFILM - ENVIROFILM poukazuje na spoločenské zmeny. Medzinárodný festival filmov o trvalo udržateľnom rozvoji Ekotopfilm – Envirofilm 2018 pozýva na svoj jubilejný 45. ročník do Bratislavy a Banskej Bystrice.
viac
04.05.2018
Prečo sa oplatí hľadať 12. mája na námestí tyrkysové tričká?
V poradí druhý ročník dobrovoľníckeho projektu, ktorý turistov, ale aj domácich Banskobystričanov oboznámi s históriou Námestia SNP počas jedného dňa.
viac
28.03.2019
Študenti stredných škôl sa na deň stanú fyzikmi častíc
Medzinárodný program otvára špičkovú fyziku pre mladých výskumníkov po celom svete. Šesť slovenských univerzít hostí tento rok Majstrovské triedy v časticovej fyzike , na ktorých sa zúčastnia stovky stredoškolákov. Účastníci sa na jeden deň ponoria do fascinujúcej oblasti časticovej fyziky.
viac
23.09.2023
Divadlo z Pasáže v obrazoch
Mestské divadlo - Divadlo z Pasáže v spolupráci s mestom Banská Bystrica a vydavateľstvom Literárna bašta dňa 27. septembra 2023 o 17.00 v priestoroch historickej radnice mesta Banská Bystrica organizuje podujatie „Divadlo z Pasáže v obrazoch“.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %