Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
01.03.2019 08:51

Mesto Poprad zrušilo členstvo vo viacerých združeniach


Ilustračná snímka Podtatranske-noviny.sk


Na štvrtkovom zasadnutí zastupiteľstva o tom rozhodla väčšina poslancov. Popradská samospráva vystúpila napríklad z Európskej asociácie združenia miest a obcí so záujmom o udržateľnú energetiku Energy Cities, zo Slovak Smart City Clustra, Regionálneho združenia tatranských a podtatranských obcí...


Poslanci tiež rozhodli o odstúpení mesta od dohody o spolupráci s poľským mestom Lublin, od dohody týkajúcej sa projektu Making-City a od partnerskej dohody so samosprávou talianskeho mesta Mantova na realizáciu projektu Interreg Central Europe, CE 1202 BhENEFIT. "Ja to považujem za škandál, zrušilo sa niečo, čo sa tu systematicky budovalo, je to v súlade s programom rozvoja mesta, v súlade s dokumentmi, ktoré prijíma Slovenská republika aj v súlade s tým, kam smeruje Európska únia. Mesto Poprad z toho dnes 'vyskočilo', takže sa podľa mňa vraciame nie o štyri alebo možno aj o osem rokov späť," konštatoval bývalý viceprimátor mesta Poprad a súčasný mestský poslanec Igor Wzoš.       

Dodal, že členstvá v týchto organizáciách nestáli mesto veľa peňazí, skôr to bývalé vedenie stálo veľa úsilia a času. "Obrovské množstvo ľudí nám v tomto 'fandilo' a pomáhalo. Myslím si, že mesto týmto krokom prišlo o časť svojej blízkej budúcnosti, pretože ak by sme niektoré projekty dokončili v tomto roku, ako bolo plánované, tak by sme v najbližších rokoch mohli čerpať peniaze priamo z Bruselu," konštatoval Wzoš.       

Radnica argumentuje, že účasť v uvedených organizáciách neprinieslo mestu žiaden konkrétny a hmatateľný úžitok. "Nie je pravdou, že vyháňame mladých ľudí z mesta alebo že niekto odíde pre to z Popradu. Myslím si, že rušíme naozaj len zbytočnosti, ktoré zaťažujú prácu mestského úradu a zatiaľ mestu nič nepriniesli," konštatoval primátor Popradu Anton Danko. Zdôraznil, že mesto sa bude v budúcnosti zapájať do všetkého zmysluplného, čo prinesie konkrétny úžitok. "Toto naozaj bolo len o cestovaní a míňaní mestských peňazí," dodal primátor.       

Poslanci okrem toho zrušili Radu pre priestorové plánovanie mesta Poprad, ktorú vytvorilo ešte bývalé vedenie samosprávy. Prednostka mestského úradu Oľga Netočná zdôvodnila tento krok tým, že rada ako stály výkonný a kontrolný orgán neplnila funkciu, ktorá jej bola zverená. "Z činnosti rady vyplynulo množstvo nesprávnych a chybných riešení," uviedla Netočná. Návrh prešiel aj napriek nesúhlasnému stanovisku šiestich poslancov.       

Súčasťou predkladaných materiálov bolo aj zrušenie partnerstva s fínskym mestom Oulu, ku ktorému po zaslaní apelu zo strany fínskeho veľvyslanca na Slovensku Jukka Pesolu smerom k poslancom napokon nedošlo.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2016
Aktualizáciu územného plánu Popradu dokončujú po takmer dvoch rokoch
V Poprade dokončujú práce na najdôležitejšom dokumente z pohľadu jeho ďalšieho rozvoja, a to zmene a doplnku 2016 Územného plánu mesta Poprad (ÚPN).
viac
16.06.2017
Bratislave s bikesharingom pomôže Slovnaft
Systém zdieľania verejných bicyklov (bikesharing) vybuduje Bratislava v spolupráci so Slovnaftom. Memorandum o spoločnej realizácii bikesharingu podpísal 14. júna primátor hlavného mesta SR Bratislava Ivo Nesrovnal s predstaviteľmi spoločnosti SLOVNAFT, a.s.
viac
17.12.2017
Mesto vyhlásilo vianočnú súťaž o naj fotografiu a video z Popradu
Mesto Poprad pripravilo pre všetkých fanúšikov sociálnej siete Instagram fotografickú súťaž spojenú s Vianocami.
viac
09.09.2019
Mesto Poprad od nového roka zvýši poplatky za poskytovanie sociálnych služieb
Mesto Poprad od nového roka zvýši poplatky za poskytovanie sociálnych služieb v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Tamojší mestskí poslanci totiž na rokovaní zastupiteľstva schválili návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktoré pripravil sociálny odbor.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %