Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.12.2018 12:15

M. Hlivák: Rok 2018 bol kľúčový pre naštartovanie reformy verejného obstarávania


Úrad pre verejné obstarávanie


Rok 2018 bol kľúčový pre naštartovanie reformy verejného obstarávania. Pre TASR to uviedol predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák s tým, že od nového roka by mala proces verejných nákupov zrýchliť, zjednodušiť a stransparentniť novela zákona o verejnom obstarávaní.


"Novela prináša viac ako 130 novelizačných bodov, ktoré reagujú na potreby tých, ktorí so zákonom o verejnom obstarávaní dennodenne pracujú," priblížil Hlivák. Nástrojom, ktorý by mal umocniť zrýchlenie, zjednodušenie a stransparentnenie verejných nákupov, je podľa neho modernizovaný systém elektronického verejného obstarávania EVO.      

 Od 1. januára je podľa predsedu ÚVO možné všetky verejné nákupy v hodnote nad 70.000 v prípade tovarov a služieb, nad 180.000 v prípade stavebných prác (a vyše 260.000 eur v prípade ďalších služieb - hotelové, kultúrne, sociálne) realizovať len cez elektronické verejné obstarávanie. "Z prvých štatistík, ktoré máme k dispozícii, je zrejmé, že cez systém EVO (ktorý náš úrad prevádzkuje, a teda ktorý ponúka štát bezplatne), obstaráva okolo 40 % užívateľov," skonštatoval Hlivák.       

ÚVO reaguje aj na porušenia zákona o verejnom obstarávaní. "Svedčí o tom aj výška pokút, ktoré boli uložené v tomto roku. Ide o najvyššiu sumu v porovnaní s minulosťou. Len za desať mesiacov tohto roka dosiahli udelené pokuty celkový objem 1,56 milióna eur," vyčíslil Hlivák s tým, že na ochranu verejných zdrojov majú slúžiť aj memorandá podpísané s Generálnou prokuratúrou (GP) SR, Najvyšším kontrolných úradom (NKÚ) a Protimonopolným úradom (PMÚ).       

Jednou z priorít úradu na rok 2019 je podľa Hliváka práca na zriadení Komory verejného obstarávania. "V roku 2019 budeme pokračovať v aktivitách, ktoré pomôžu skvalitňovať prostredie vo verejnom obstarávaní, budem ďalej pracovať na posilňovaní pozície úradu doma aj v zahraničí," uzavrel.     

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.12.2017
Vybudujú proklientsky orientovaný Úrad pre verejné obstarávanie
Operačný program Efektívna verejná správa (OP EVS) pomôže s vybudovaním proklientsky orientovaného Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Umožní to národný projekt ÚVO, na ktorý je cez OP EVS vyčlenená suma 1 387 115,71 eur.
viac
22.01.2018
V tradícii darovania krvi Bystričania pokračujú aj v novom roku
Po úspešnom obnovení tradície darovania krvi v priestoroch Mestského úradu (MsÚ) v apríli 2017, pokračujú v pomáhaní druhým aj v novom roku. Novoročná kvapka krvi premení na odberovú miestnosť už po druhý raz zasadačku č. 250.
viac
07.01.2021
Sedem zásadných pripomienok ZMOS k VO
Združenie miest a obcí Slovenska tesne pred koncom roka uplatnilo v rámci medzirezortného konania sedem zásadných pripomienok k návrhu zákona o verejnom obstarávaní. Návrh zákona predložil do medzirezortného pripomienkového konania Úrad podpredsedu vlády SR.
viac
25.08.2021
Kontrola nákupov za verejné peniaze patrí do konceptu otvoreného vládnutia
Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák prijal pozvanie od splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti Martina Giertla na prezentáciu práce úradu na októbrovom Týždni otvoreného vládnutia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %