Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
18.01.2019 06:30

Kraj vypovedal zmluvu o poskytovaní obedov 590 školákom na ZŠ Bottova ul.


Základná škola na Bottovej ulici v Trnave. Ilustračná snímka zdroj: trnava-live.sk


V priebehu školského roka, na konci októbra, vypovedal Trnavský samosprávny kraj vo svojej Strednej športovej škole Jozefa Herdu (predtým Športové gymnázium) v Trnave zmluvu o poskytovaní stravovania žiakom susediacej Základnej školy na Bottovej ulici.


Výpovedná lehota uplynie 1. februára a takmer 600 detí by tak malo zostať bez možnosti konzumácie teplých obedov. Mesto Trnava ako zriaďovateľ ZŠ sa snaží celý čas situáciu riešiť a vo štvrtok (17.1.) predstúpili jeho zástupcovia pred rodičov s výsledkami.       

ZŠ na Bottovej ulici nemá vlastnú jedáleň ani kuchyňu. Deti obedujú na športovej škole, vzdialenej asi dve minúty chôdze. Teraz budú musieť na stravu dochádzať do iných školských zariadení. Viceprimátorka Eva Nemčovská zhromaždenie vyše 300 rodičov informovala, že boli nečakane postavení pred hotovú vec. Pre prvý až tretí ročník nakoniec vyrokovali s gymnáziom stravu do konca júna. Pre štvrtý ročník Spojenú školu na Beethovenovej ulici, vzdialenej najmenej 10 minút chôdze a vyššie ročníky by sa mali stravovať na asi 20 minút vzdialenej ZŠ Andreja Kubinu. Zhromaždenie prijalo túto informáciu s nevôľou a kritizovalo, že mesto a riaditeľka školy Danka Gašparíková ich o skutočnosti uvedomili neskoro, nepýtali sa ich na názor a že situáciu začali riešiť až teraz, keď nastala kritická situácia. Argumentovali, že existujú aj bližšie školské zariadenia ako nakontrahované školy.       

Vedúca odboru vzdelávania na mestskom úrade Miroslava Komorníková uviedla, že v blízkosti sú síce dve odborné stredné školy, ale majú rovnakého zriaďovateľa ako športová škola - TTSK, a ten zdôvodnil svoju výpoveď kapacitnými možnosťami. V susedstve je aj Materiálovotechnologická fakulta Slovenskej technickej univerzity. Komorníková povedala, že bola oslovená a nevylúčila ďalšie rokovanie. Tajomníčka fakulty Alica Tibenská pre TASR uviedla, že sa snažili nájsť možnosti, ako ZŠ v tejto situácii pomôcť. "Vedeli by sme poskytnúť stravu prinajmenšom žiakom štvrtých ročníkov. Naša jedáleň je kapacitne dostačujúca, ale máme menšiu výdajňu stravy," uviedla.       

Ďalšiu vlnu nevôle u rodičov vyvolali informácie o tom, ako chce radnica zabezpečiť stravovanie školákov pre budúcnosť. Nevedeli sa stotožniť s predloženým návrhom na prebudovanie šiestich tried v jednom krídle školy na jedáleň a kuchyňu, hoci pred niekoľkými desaťročiami práve tieto vznikli zo stravovacej jednotky. Požadovali, aby sa postavil samostatný nový objekt, čo bol druhý variant preložený radnicou, a dovtedy aby v krízovom režime v areáli školy fungovali unimobunky s prispôsobenou funkciou stravovania. Radnica má však výberové konanie na projektovú dokumentáciu na prestavbu. Ako zhromaždenie informoval vedúci odboru investičnej výstavby Dušan Béreš, na výstavbu nového objektu musí vypísať nové výberové konanie. Nebráni sa ani výstavbe unimobuniek, všetko to však potrebuje čas na zváženie najvhodnejšieho variantu.       

Riaditeľka školy informovala aj o možnosti posunutia vyučovania na skorší čas, aby starší žiaci stíhali obedy na novej škole a tiež, že presadzuje zabezpečenie kyvadlovej dopravy pre týchto žiakov na náklady mesta. Snahou samosprávy je, aby nová kuchyňa s jedálňou na ZŠ Jána Bottu začala variť a vydávať stravu čo najskôr. Termín však nikto zo zástupcov nevedel nateraz uviesť.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.02.2019
Župa pomôže mestu Trnava vyriešiť problém so stravovaním žiakov ZŠ Bottova
Problém s výdajom obedov pre deti zo Základnej školy na Bottovej ulici by mal byť od nového školského roka vyriešený. Župa podala mestu pomocnú ruku a zrekonštruuje priestory bývalého internátu Strednej priemyselnej školy na Komenského ulici, kde sa budú môcť vydávať obedy pre žiakov ZŠ.
viac
07.10.2020
Žiaci trnavskej strednej poľnohospodárskej školy sa učia online
Od stredy 7. októbra 2020 prebieha vyučovanie v Strednej odbornej škole poľnohospodárstva a služieb na vidieku online. Z preventívnych dôvodov sú žiaci a učitelia ponechaní v domácom prostredí minimálne na desať dní.
viac
27.10.2020
Prímestské autobusy budú jazdiť v prázdninovom režime
Od stredy 28. októbra 2020 bude prímestská autobusová doprava v trnavskej župe zabezpečovaná v letnom prázdninovom režime s posilnením ranných a poobedných spojov zabezpečujúcich dopravu žiakov I. stupňa základných škôl do a zo školy.
viac
23.12.2020
Kraj podpísal s MK zmluvu na 7,7 milióna eur na kreatívne centrum
V Trnave vznikne nové Kreatívne centrum, na ktorého vybudovanie podpísal Trnavský samosprávny kraj (TTSK) s Ministerstvom kultúry (MK) SR zmluvu. Informoval o tom predseda TTSK Jozef Viskupič.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %