Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.07.2019 02:30

J. Richter: Vláda chce zaviesť nový príspevok na ošetrovanie


Ján Richter. Snímka TASR - Jakub Kotian


Vláda plánuje zaviesť nový príspevok na ošetrovanie. Na tri mesiace by ho mohol poberať jeden z rodičov, resp. členov rodiny, ktorý bude musieť ostať doma s chorým.


Uviedol to v pondelok na tlačovej konferencii minister práce Ján Richter s tým, že tento príspevok na ošetrovanie bude podľa neho ďalšia veľká pomoc pre rodiny.

Návrh zákona, ktorým sa má tento príspevok zaviesť, bude vládny. Predloží ho rezort zdravotníctva v spolupráci s ministerstvom práce. "Život veľakrát prináša okolnosti, že jeden z členov domácnosti môže vážne ochorieť. Ideme pomôcť rodinám. Na tri mesiace bude poberať jeden z rodičov ďalší príspevok na ošetrovné," avizoval Richter.       

Zároveň uviedol, že spolu s rezortom zdravotníctva bolo v záujme ministerstva práce pripraviť zákon o dlhodobej zdravotno-sociálnej starostlivosti. "Takáto podoba zákona ešte nie je, stále sa rokuje, ale sme na veľmi dobrej ceste. Opätovne sa vrátia geriatrie, liečebne pre dlhodobo chorých, jednoducho zariadenia, ktoré boli veľmi umelo zrušené v zdravotníckych zariadeniach a chýbajú. Sociálne zariadenia nemôžu nahradiť medicínsku starostlivosť," upozornil Richter.       

V rámci tohto zákona by sa mal zaviesť aj nový príspevok na ošetrovanie. Týkať sa má napríklad rodín s onkologickým pacientom. "Príspevok na ošetrovanie v dobe troch mesiacov je veľmi dôležitý pre to, aby sa aj rodina vedela pripraviť na zmenený stav, pokiaľ jeden z rodičov bude musieť zanechať prácu," vysvetlil Richter.       

Nový príspevok by mala vyplácať Sociálna poisťovňa. "Mal by byť v rozmedzí 65 % priemernej mzdy. Ale o tom sa ešte rokuje. Každopádne veľmi vítam tento zákon," dodal Richter. O návrhu zákona by mal parlament rokovať už na septembrovej schôdzi. "Čo sa týka finančných dopadov, táto otázka je doriešená. Problém by nemal byť. Len je potrebné urobiť medzirezortné pripomienkové konanie, vyhodnotiť pripomienky a pripraviť konečnú verziu do legislatívneho procesu," dodal Richter.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.12.2016
V obci postavia chýbajúci zberný dvor za takmer 700 000 eur
Podtatranská obec Lendak v okrese Kežmarok získala od Ministerstva životného prostredia SR nenávratný finančný príspevok z fondov EÚ vo výške viac ako 691 449 eur na vybudovanie zberného dvora, ktorý v obci chýba.
viac
04.01.2019
J. Richter: V roku 2019 budeme riešiť 13. dôchodok aj príspevok na opatrovanie
Legislatívne plány rezortu práce na rok 2019 zahŕňajú napríklad zavedenie dvojnásobného vianočného príspevku pre dôchodcov, 13. dôchodok, alebo aj zvýšenie príspevku na opatrovanie. Priblížil to minister práce Ján Richter (Smer-SD).
viac
27.05.2020
PET fľaše by sa mohli zálohovať už v roku 2022
Zavedenie zálohovania jednorazových obalov by sa malo spustiť podľa pôvodného plánu v roku 2022. Zálohovanie sa odložilo na rok 2023 pre pandémiu koronavírusu.
viac
21.09.2020
ZMOS doručil rezortu školstva zásadné pripomienky k novele zákona
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu školstva viacero zásadných pripomienok, ktorými vstúpilo do tvorby novely zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %