Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.11.2018 08:05

Hrad Ľupča má bielu pani a obec Slovenská Ľupča legendu o žene bez hlavy


Hrad Ľupča


Hovorí sa, že každý "dobrý" hrad má svoju povesť a patrí k nim aj ľupčiansky. Legiend o ňom a niekdajšom panstve je viac. TASR ich prostredníctvom publikácie Ľupčianske povesti z roku 2001 priblížila Ivana Uhlík, referentka správy pamiatkových objektov hradu Ľupča.


Návštevníci tejto historickej pamiatky v obci Slovenská Ľupča v Banskobystrickom okrese sa od sprievodcov dozvedia nielen historické fakty o hrade, ale tiež to, že aj on má "svoju" bielu pani. 

"Na Slovensku sotva nájdete miesto či dedinu, o ktorej by nejestvovala čo i len jedna povesť. Sú nimi opradené staré hrady, zámky, kaštiele. K ich vzniku dali podnet mnohé historické udalosti. Po stáročia sa zachovávali ústnym podaním, ten pridal to, iný zas ubral ono, a tak vznikli príbehy plné fantázie, ľudských predstáv a túžob," tvrdia autori ojedinelej brožúry Ľupčianske povesti Daniel Baláž a Miroslava Sedliaková.       

Asi najznámejšia povesť, ktorú zaznamenali viacerí autori, je tragický príbeh kastelána hradu a krásnej Verony.       

"Kastelán Selecký bol spravodlivý a vedel s ľuďmi zaobchádzať tak, aby bola spravodlivosť na oboch stranách. Hradní páni v ňom mali svedomitého správcu majetku a ľud žijúci v chalúpkach pod hradnými múrmi zasa spravodlivého ochrancu. Keď bol niekto v núdzi a nemal z čoho zaplatiť dane, pozhovel mu a prihovoril sa u pánov," začína sa povesť.       

Selecký sa oženil s driečnou a peknou Marienkou, ktorá mu na svet priviedla vytúženého syna. Po pôrode však ostala vyslabnutá, chorľavela a bola už len tieňom bývalej životom kypiacej ženy. Zavolala si preto na pomoc sesternicu, krásnu Veronu, ktorej sa život na hrade zapáčil. S pekným kastelánom si vzájomne prejavovali náklonnosť a keď sa viac zblížili, Verona ho nahovárala, aby svoju ženu zabil, čo odmietol. Chcel počkať, kým nezomrie, keďže jej už veľa času neostávalo. Prišla im však na to nielen Seleckého manželka, ale i samotná hradná pani, ktorú pochytil hnev. Veronu dala uväzniť v hradnej veži. Ničili ju výčitky svedomia a zakrátko sa zbláznila. Jedného večera vyskočila cez okno do priepasti a zabila sa. Jej duša však nenašla pokoja ani na druhom svete, preto "za mesačných nocí chodí v snehobielych šatách kvíliac okolo hradu a hľadajúc svojho milého".       

Rovnako tragický podľa miestnych povestí je i príbeh o Anne Ruskovej, nazývanej paňou bez hlavy. Vraj stále blúdi cestou od Driekynskej skaly po hronský most a hľadá svoju sťatú hlavu.      

"V polnočných hodinách počuť cestou jej zúfalé kvílenie a volanie o pomoc. Legenda však dopĺňa skutočnú historickú udalosť. Rozsudok smrti sťatím vykonal kat na ľupčianskom moste, kde necelý rok predtým odsúdená žena zavraždila manželku majiteľa papierne," uvádzajú Ľupčianske povesti.       

Rekonštrukcia vtedajšieho dobového súdneho procesu sa svojho času stala dokonca námetom predstavenia miestneho ochotníckeho divadla.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.05.2016
Úrodu v okolí hradu Likava chráni likavská čierna pani
Zrúcaninu hradu Likava pri Ružomberku chráni podľa legendy do dnešného dňa likavská čierna pani. Zjari žehná krajinu, aby mala dobrú úrodu, v lete ju chráni od živelných pohrôm.
viac
22.04.2018
Hrad nad obcou je prvým, ktorý bol kompletne archeologicky preskúmaný
Podľa starostky Obišoviec Márie Baboľovej zvyšky hradu na vyvýšenine Zámčisko sú z 13. storočia. "Bola to pevnosť, ktorú si dali postaviť drienovskí páni z rodu Abovcov.
viac
03.10.2020
Oravský hrad v auguste navštívilo 55-tis. ľudí, ide o nový rekord
Oravský hrad navštívilo v auguste toho roka rekordných 55.479 turistov. Podľa riaditeľky správcovského Oravského múzea P. O. Hviezdoslava Márie Jagnešákovej je to za posledných desať rokov suverénne najvyššia návštevnosť, ktorú múzeum dosiahlo vo všetkých svojich expozíciách.
viac
17.02.2024
Za reštaurovanie oltára na hrade Ľupča získali odborníci prestížne ocenenie
Za reštaurovanie pôvodného stredovekého oltára Očisťovania Panny Márie s oltárnym obrazom Spev Simeona, ktorý sa po viac ako 100 rokoch dočkal návratu na pôvodné miesto, hrad v Slovenskej Ľupči, získali reštaurátori Dušan Hagara a Jozef Dorica prestížne ocenenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %