Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.07.2019 10:05

Horehronský expres hlási za prvý mesiac vypredané


Vo vlaku prebieha počas jazdy aj program. Ilustračná snímka (bsk)


Za prvý mesiac a pol historický Horehronský expres využilo vyše 900 cestujúcich. Historický vláčik premáva počas leta vždy v piatok a sobotu obojsmerne na troch trasách. Na zážitkovú jazdu ho využil spolu so starostami obcí, ktorými expres prechádza, aj župan Ján Lunter.


Od 31. mája 2019 pripravil Banskobystrický samosprávny kraj novinku pre milovníkov historických vlakov. Každý piatok a sobotu počas leta do 31. augusta 2019 z Brezna dvomi smermi jazdí vlaková súprava z prelomu 50-tych a 60-tych rokov minulého storočia.

Trasa cez Červenú Skalu do obce Mlynky ponúka jedinečné výhľady na Nízke Tatry, prejazd cez unikátne technické pamiatky Strakošský viadukt, Telgártsku slučku a Chmarošský viadukt až k Dobšinskej ľadovej jaskyni a krásam Slovenského raja. Od spustenia expresu sa na tejto trase previezlo 438 turistov. Ďalších 510 ľudí sa odviezlo na dve kratšie trasy Brezno – Zbojská a Červená Skala – Mlynky. Dohromady si tak Horehronský expres užilo za sedem víkendov už 948 turistov.

Približne polovicu lístkov tvoria lístky zľavnené, to znamená, že vláčik využili buď deti od 3 do 15 rokov alebo seniori nad 60 rokov, čo presne odzrkadľuje, že ide o atrakciu vhodnú a využívanú na rodinné výlety.

Vo vlaku prebieha počas jazdy aj program - cestujúci si priamo počas jazdy môžu pochutnať na Legendárnych buchtách Zbojská a vlakoví herci cestu oživia zábavno-náučným programom. Horehronský expres je súčasťou turistickej identity Banskobystrického kraja Za horami, za dolami, prevádzku a program na ňom zastrešuje Rozvojová agentúra BBSK.

 Na zážitkovú jazdu ho využil spolu so starostami obcí, ktorými expres prechádza, aj župan Ján Lunter. „Trasa prechádza mojim rodiskom, je to kraj s krásnou prírodou, kde turistický ruch naozaj má na čom zakladať, podporujeme všetky aktivity, ktoré túto prírodu turistom ukazujú, a zároveň majú formu udržateľného cestovného ruchu,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Župan so starostami a zástupcami obcí Heľpa, Beňuš, Polomka, Telgárt, Mlynky, Dedinky a Šumiac počas cesty za turisticky atraktívnymi možnosťami popri trase Horehronského expresu navštívili Zejmarskú roklinu aj Palcmanskú Mašu.

Autor: (ts-bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.04.2016
Banskobystričania rozhodli o projektoch participatívneho rozpočtu
Občania mesta Banská Bystrica rozhodli o tom, ktoré z 12 projektových návrhov budú v roku 2016 realizované z verejných financií, ktoré na tento účel Mesto alokovalo. Ide o celkovú sumu 20 000 eur.
viac
27.07.2016
Pozvánka na jubilejný XV. ročník festivalu Ľudia z rodu Rómov
Nad podujatím prevzali záštitu prezident SR Andrej Kiska, primátorka Zvolena Lenka Balkovičová a primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.
viac
04.06.2018
Čoskoro odštartujeme Banskobystrické kultúrne leto 2018
Kultúrne leto je charakteristické pestrou paletou programov pre všetky vekové kategórie. Aj tento rok ponúkne plejádu hudobných, tanečných či divadelných podujatí. Banská Bystrica otvorí brány do Kultúrneho leta 2018 Dňami mesta 15. a 16. júna na Námestí SNP a priblížia aj banícku históriu mesta.
viac
27.06.2022
Na začiatku prázdnin štartuje za zážitkami Horehronský expres
Horehronský expres, ktorý pred tromi rokmi odštartoval ako prvý v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) jazdu historických zážitkových vlakov, má naplánovanú prvú jazdu v aktuálnej sezóne v piatok 1. júla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %