Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.01.2019 11:55

Historická električka oslavuje 110 rokov pravidelnej prevádzky


Ilustračný výrez plagátu


V nedeľu 6. januára 2019 na sviatok Troch kráľov vstúpi Trenčianska elektrická železnica, n. o., (TREŽ) do jubilejného 110. roku svojej existencie. Vďaka finančnej podpore TSK sa návštevníci električky môžu v tomto roku tešiť na 7 tematických jázd a tradičnú pravidelnú letnú prevádzku.


Prvé nápady a plány na vybudovanie miestnej elektrickej železnice na trati Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice pochádzajú z roku 1886, keď vtedajšie Obecné zastupiteľstvo v Trenčianskych Tepliciach uznalo, že železničné spojenie medzi kúpeľnou obcou a Trenčianskou Teplou by zabezpečilo väčší príliv návštevníkov a turistov do Trenčianskych Teplíc. Samotná výstavba železnice sa začala až o 22 rokov neskôr, v roku 1908, v nasledujúcom roku však už bola spustená pravidelná prevádzka električky na novovybudovanej železnici. „Medzimestská elektrická železnica od počiatku svojho vzniku pripomínala parametrami skôr električkovú prevádzku. Prvými vozňami na trati boli 3 elektrické osobné vozne, 2 prívesné vozne s poštovým oddielom, 1 zatvorený a 1 otvorený nákladný vozeň. Pravidelná prevádzka na železnici postupne narastala. Napríklad v auguste 1926 jazdili elektrické vlaky po trati každých 10 minút bez ohľadu na cestovný poriadok a počas jedného dňa bolo vypravených až 52 vlakov s takmer 5000 cestujúcimi,“ priblížil začiatky TREŽ, n. o., súčasný riaditeľ Trenčianskej elektrickej železnice Dušan Nosál.

Koncom roka 2011 došlo po 102 rokoch k zastaveniu pravidelnej osobnej dopravy na železnici. Čierne scenáre o úplnom konci električky sa však nenaplnili. Zachrániť viac ako storočnú tradíciu prevádzky električky na trati Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice sa podarilo skupine dobrovoľníkov a TSK. V lete 2015 sa opäť električka vydala na trať počas letnej víkendovej prevádzky. Trenčianska župa odvtedy každým rokom finančne podporuje prevádzku TREŽ, n. o., sumou 25 000 eur. „Členovia neziskovej organizácie TREŽ nás pred piatimi rokmi oslovili s návrhom, či by Trenčiansky samosprávny kraj nevedel podporiť prevádzku tejto jedinečnej úzkokoľajky na Slovensku. V tej dobe hrozilo, že by električka na trati Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice úplne skončila. Rozhodli sme sa preto tento projekt podporiť a električku zachrániť. Teší ma, že električku využíva každým rokom viac a viac cestujúcich. Ľudia z okolia i turisti si obľúbili tematické jazdy, veľmi populárna je aj pravidelná letná prevádzka,“ uviedol trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Tematické jazdy v roku 2019 odštartuje Trojkráľová električka

Prvýkrát v tomto roku odvezie obľúbená električka všetkých návštevníkov už túto nedeľu 6. januára 2019, keď sa uskutoční nostalgická jazda v znamení Troch kráľov. Odchody električky z Trenčianskej Teplej sú naplánované na 13.00 h, 15.00 h a 17.00 h. Na spiatočnú cestu z Trenčianskych Teplíc električka vyštartuje vždy o 40 minút neskôr, teda 13.40 h, 15.40 h a 17.40 h. Pre cestujúcich, ktorí si zakúpia lístok, bude na stanici čakať pripravený teplý nápoj na zohriatie.

V tematických jazdách bude TREŽ, n. o., pokračovať začiatkom marca, keď je na programe Medzinárodný deň žien s električkou. V apríli sa šibači i široká verejnosť môžu tešiť na Veľkonočnú električku. V polovici mája sa uskutoční tradičná Svätofloriánska električka, ktorú budú opäť na ceste sprevádzať hasiči. V rámci osláv 110 rokov prevádzky električky je nostalgická jazda naplánovaná počas dvoch dní, konkrétne druhý júnový víkend. Začiatok septembra bude patriť súťaži vo varení gulášu a koniec novembra prinesie Mikulášsku električku. V letných mesiacoch bude električka opäť premávať v pravidelných intervaloch.

 

Autor: (ts-tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2018
Trojkráľová električka
Prvú tematicky ladenú jazdu historickou električkou v tomto roku si budete môcť vychutnať na sviatok Zjavenia Pána - Troch kráľov.
viac
03.02.2019
Trenčianska elektrická železnica oslavuje 110. výročie
Obľúbená električka vyrazila na koľaje medzi mestom Trenčianske Teplice a obcou Trenčianska Teplá po prvýkrát už v  roku 1909. Aj po 110 rokoch dokáže tento historický vláčik cestujúcim vyčariť úsmevy na tvárach počas tradičných nostalgických jázd i pravidelnej letnej prevádzky.
viac
07.10.2020
Historická električka prepravila napriek pandémii 7400 cestujúcich
Historická električka prepravila počas tejto sezóny na trati medzi Trenčianskou Teplou a Trenčianskymi Teplicami napriek koronakríze takmer 7400 cestujúcich.
viac
02.01.2021
Historická Trenčianska elektrická železnica prepravila v lete 7400 cestujúcich
Trenčianska elektrická železnica (TREŽ) vypravila počas tohtoročnej letnej sezóny na historickej trati medzi Trenčianskou Teplou a Trenčianskymi Teplicami 232 vlakov a previezla takmer 7400 cestujúcich. Je to o 686 viac ako v minuloročnej letnej sezóne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %